Pe cine trimite Iohannis ambasador la NATO: fostul consilier al lui Grindeanu, promovat în MAE de Năstase. Tatăl său a girat lucrările deținuților cu gulere albe

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 03:15
14807 citiri
Pe cine trimite Iohannis ambasador la NATO: fostul consilier al lui Grindeanu, promovat în MAE de Năstase. Tatăl său a girat lucrările deținuților cu gulere albe
Dănuț Neculaescu va fi noul ambasador al României la NATO / FOTO MAE

Noul ambasador al României la NATO va fi Dănuț Neculaescu, în prezent secretar de stat în Ministerul de Externe. Neculaescu a fost propulsat în MAE pe timpul guvernării Năstase, apoi l-a consiliat pe Sorin Grindeanu în timpul mandatului de prim-ministru, ulterior ajungând unul dintre oamenii de încredere ai ministrului de Externe Bogdan Aurescu, susțin surse diplomatice pentru ziare.com. În 2004, Bogdan Aurescu a candidat la parlamentare pe listele PSD în Dâmbovița, județ în care Sache Neculaescu, tatăl lui Dănuț, avea mare influență politică. Acum, ambasadorul Dănuț e girat de Iohannis, politicanul care a câștigat două mandate de președinte pe baza retoricii anti-PSD.

Dănuț Neculaescu e fiul avocatului Sache Neculaescu, șeful organizației de pensionari a PSD Dâmbovița. Sache Neculaescu e unul dintre apropiații fostului premier Adrian Năstase, susțin surse politice pentru ziare.com. De altfel, potrivit CV-ului, Dănuț Neculaescu a intrat în MAE în 2002, anul de apogeu al premierului Adrian Năstase, fiind angajat direct la cabinetului ministrului Mircea Geoană. Peste ani, în 2015, când Adrian Năstase și-a lansat cartea ”Cele două Românii”, la Târgoviște, unul dintre amfitrioni a fost chiar Sache Neculaescu.

În 2004, la alegerile parlamentare, Adrian Năstase l-a trimis pe unul dintre asistenții săi univeristari să candideze în fieful lui Sache Neculaescu. Numele asistentului: Bogdan Aurescu, ministrul care în prezent îl propune pe Dănuț Neculaescu ambasador la NATO. Bogdan Aurescu a ratat atunci mandatul de parlamentar, însă a rămas în relații foarte apropiate și cu Sache Neculaescu, și cu Dănuț Neculaescu.

De altfel, Bogdan Aurescu a pus umărul la promovarea lui Dănuț Neculaescu în funcția funcţia de secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global, susțin sursele citate. În mai 2016, Bogdan Aurescu ajunge consilier prezidențial pe politică externă la Cotroceni, iar o lună mai târziu Neculaescu devine secretar de stat. ” La acea vreme, era la putere guvernul Cioloș, cu Lazăr Comănescu ministru de Externe. Dar, în realitate, MAE era condus de la Cotroceni de către Aurescu. În acest moment, Dănuț Neculaescu este omul de încredere al lui Aurescu, care l-a propus pentru funcția de ambasador. La rândul său, Aurescu este omul de încredere al lui Iohannis”, susțin surse diplomatice pentru ziare.com.

Înainte de a fi apropiatul tandemului Iohannis-Aurescu, Dănuț Neculaescu s-a descurcat și în guvernarea Dragnea. În intervalul aprilie - iulie 2017 a îndeplinit funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului Sorin Grindeanu.

Din postura de profesor de drept al Univeristății Valahia din Târgoviște, Sache Neculaescu, tatăl viitorului ambasador al României la NATO, a apărut pe lista celor care au girat lucrări scrise în penitenciare de către ”gurele albe”. Neculaescu a coordonat lucrarea ”Căile de atac în procesul civil- Privire comparativă între codul de procedură civilă de la 1865 și codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15.02.2013”. Autorul lucrării este nimeni altul decât fostul președinte al Tribunalului Dâmbovița, Ion Miloșoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influența.

#grindeanu, #Iohannis, #ambasador, #danut neculaescu, #ambasador NATO , #stiri Sorin Grindeanu