Pericolul care vine după slăbirea pandemiei de coronavirus. Medic: ”Au reapărut cazurile după ce au fost ridicate restricțiile anti-COVID”

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 22:10
5623 citiri
Pericolul care vine după slăbirea pandemiei de coronavirus. Medic: ”Au reapărut cazurile după ce au fost ridicate restricțiile anti-COVID”

Trei decese din cauza gripei au fost raportate în ultimele zile de Institutul de Sănătate Publică. Numărul cazurilor de gripă clinică înregistrat săptămâna trecută este de 14 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2021.

Conform raportului INSP, 2.149 de cazuri de gripă clinică s-au înregistrat în cea de-a 14-a săptămână a anului, față de doar 153 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, în săptămâna 4-10 aprilie au fost confirmate în laborator 803 cazuri de infecții cu virusurile gripale A și B. Astfel, au fost raportate două cazuri de gripă AH1, 293 de cazuri AH3, 504 cazuri de grip A nesubtipat și 4 cazuri de gripă B. Cele mai multe s-au înregistrat în București (323), Ialomița (107) și Ilfov (96).

Medic: ”Copiii nu au avut timp să își antreneze sistemul imun”

Gripa a lovit grupurile vulnerabile, copiii, bătrânii și pacienții cu boli cronice având cel mai mult de suferit. Și se pare că sezonul gripal din acest an va mai dura o vreme.

”Sezonul gripal s-a decalat față de anii anteriori. În ultimii doi ani, practic, nu a existat un sezon gripal. Însă, anul acesta a reapărut gripa în momentul în care toate măsurile anti-COVID au fost relaxate, iar renunțarea la obligativitatea purtării măștii a influențat cel mai mult apariția cazurilor.

Însă, este o situație controlabilă a acestor infecții. Nu este ceva ce ar trebui să ne sperie se va termina repede. Nu va trece de luna mai”, a explicat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină pentru Ziare.com.

Copiii au fost protejați de gripă în ultimii doi ani, potrivit expertului în sănătate publică, datorită măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19. De altfel, se vede și în unitățile medicale o creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii, în ultima vreme. La Spitalul Grigore Alexandrescu, săptămâna trecută erau consultați, în medie, peste de 300 de copii în 24 de ore. Mulți dintre ei aveau gripă, dar au fost multe cazuri și de infecție cu rotavirus (simptomatologie digestivă) și COVID.

Și la Institutul Matei Balș, încă spital COVID, au fost descoperite mai multe cazuri de gripă în urma testelor din ultima perioadă, potrivit directorului medical al unității medicale, dr. Adrian Marinescu.

Și la Institutul Marius Nasta au fost confirmate cazuri de gripă, însă forme ușoare, potrivit managerului spitalului, dr. Beatrice Mahler.

Iar la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, ”de la începutul lunii aprilie au fost 20 cazuri confirmate. Nici unul nu a necesitat îngrijire specifică de terapie intensivă”, potrivit dr. Florin Roșu, managerul unității medicale.

”Cel mai mult se vede la copii. În mod tradițional, așteptam valurile de infecții respiratorii când copiii reintrau în colectivitate după vacanța de iarnă, în sezonul rece. Fiind însă măsurile anti-COVID am fost protejați și de gripă.

Noi, adulții, avem o imunitate față de gripă construită în timp. Copiii nu o au. Să luăm cazul unui copil care are 5 ani. În primul an de viață a avut imunitate luată din laptele matern, apoi a început să-și construiască sistemul imunitar. Însă au urmat doi ani în care nu a fost expus la infecții fiind impuse măsurile de protecție anti-COVID. Astfel, sistemul imun nu a fost antrenat la fel cum s-a antrenat sistemul imun al adulților. Pentru copiii mici nu a fost timp fizic pentru acest antrenament al sistemului imun. Dar vor ”recupera”, cu siguranță”, a mai explicat dr. Marius Geantă.

Victimele gripei din 2022

Potrivit INSP, cea mai recentă victimă a gripei este un bărbat de 77 de ani din Mureș. Acesta avea condiții medicale preexistente și era nevaccinat împotriva gripei.

El era infectat cu virusul gripal tip A, subtip H3.

Cu același virus au fost infectați și ceilalți doi pacienți care au murit de gripă în ultima săptămână: un bărbat în vârstă de 58 de ani din Timiș, nevaccinat împotriva gripei și fără condiții medicale preexistente cunoscute și o femeie în vârstă de 78 de ani din Olt, nevaccinată împotriva gripei și fără condiții medicale preexistente cunoscute.

Până pe 10 aprilie, au fost vaccinate antigripal 1.506.362 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, precizează Institutul Național de Sănătate Publică.

Cele mai multe decese au fost înregistrate în sezonul gripal 2018-2019. Atunci au murit aproape 200 de oameni din cauza infecției cu acest virus, iar autoritățile sanitare au declarat epidemie de gripă în România.

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru...