Cum ne ferim de gripă. Măsuri de bun simț care ne pot ajuta să evităm spitalele în această perioadă

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 06:09
7221 citiri
Cum ne ferim de gripă. Măsuri de bun simț care ne pot ajuta să evităm spitalele în această perioadă
Bărbat bolnav de gripă FOTO: Unsplash.com

Ministrul Sănătății a spus joi, 5 ianuarie, că ”sezonul gripal, în acest an, a fost decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câţiva ani”. În acest context este nevoie să luăm măsuri de prevenire a infecțiilor.

Alexandru Rafila a mai precizat că ”este posibil ca în acest sezon, vârful acestor infecţii să fie atins în intervalul 15 ianuarie-10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv de gripă”.

Însă spitalele sunt deja supra-aglomerate iar reînceperea școlilor probabil va reprezenta o provocare pentru sistemul de sănătate publică.

Ca atare este nevoie să luăm o serie de măsuri pentru a ne proteja.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European ne-a transmis câteva măsuri pe care oricine le are la îndemână pentru a se feri de gripă și de alte infecții respiratorii.

”1. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Mai ales în cazul celor mici. Nu uitați să îi și să vă protejați. În fiecare an această patologie afectează 5-15% din cetațeni.

2. Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice

3. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

4. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

5. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a transmis dr. Ciuhodaru.

Cinci metode simple de prevenție

Medicul a mai subliniat că evitarea contactului cu persoanele bolnave și a aglomerațiilor ne poate ajuta să nu ne infectăm cu virusul gripal. De asemenea, igiena este foarte importantă ca și aerisirea camerelor.

”1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2.Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”, a mai transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

#gripa, #epidemie gripa, #virus gripal, #preventie, #masuri prevenire gripa , #sanatate