Sandra Alexiu despre lipsa medicamentelor simptomatice din farmacii: ”O să fie complicat, o să fie un sezon gripal greu”

Vineri, 30 Decembrie 2022, ora 14:26
2111 citiri
Sandra Alexiu despre lipsa medicamentelor simptomatice din farmacii: ”O să fie complicat, o să fie un sezon gripal greu”
FOTO: Facebook

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov Sandra Alexiu a afirmat, vineri, 30 decembrie, că este doar începutul unui sezon greu, având în vedere că în România sezoanele de gripă sunt complicate din cauza ratei de vaccinare foarte scăzute. ”Avem supraaglomerări în spitale”, a arătat ea.

“Lipsesc medicamentele simptomatice de ceva timp. Cred că este o lună de când se găsesc cu mare dificultate. Vorbim de infecţii virale pentru care folosim medicamente simptomatice.

Nu există medicamente care să omoare aceste virusuri, aşa cum folosim, de exemplu, în infecţiile bacteriene, antibiotice.

Pentru febră folosim produse cu paracetamol, pentru dureri musculare folosim produse cu ibuprofen, picături de nas, siropuri de tuse, toate acestea lipsesc de mai bine de o lună de zile. Lipsește și medicația pentru copii. Mă refer la siropuri”, a afirmat Sandra Alexiu.

"Avem trei virusuri pentru care avem la ora actuală mijloace de luptă şi pe care nu le folosim pentru că nu avem educaţie în acest sens. Există vaccinul împotriva COVID-19. Ştim foarte bine prin ce am trecut, cu toată pandemia şi cu tot ce înseamnă infodemia, acea epidemie de ştiri false.

Asta a dus la scăderea vaccinării şi contra gripei. Şi pentru gripă avem un vaccin care are eficacitate importantă. Ne ajută să scăpăm de complicaţii şi să evităm decesele.

Iar pentru virusul sinciţial respirator avem în acest moment un anticorp monoclonal care este foarte util pentru copiii care sunt în grupa de risc”, a explicat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Sandra Alexiu a adăugat că va fi un sezon dificil din punctul de vedere al virozelor respiratorii şi gripei.

“O să fie complicat, o să fie un un sezon destul de greu. Este un sezon greu şi în alte ţări, unde prevenţia este importantă. Numărul de cazuri este uriaş în ţări unde vaccinarea este importantă pentru că toată această colecţie de virusuri care au o virulenţă deosebită şi imunitatea noastră scăzută după doi ani de lock-down şi de lipsa mobilităţii şi asta ne va costa.

Nu ştiu dacă putem să spunem că există o rezolvare sau o limită la care vom ajunge cu succes, cert este că vom trece printr-un sezon greu şi acum este de-abia începutul.

Dar în România se cunoaşte deja că sezoanele de gripă sunt complicate din cauza vaccinării, care este foarte scăzută, avem în fiecare an epidemie de gripă, cazuri multe, decese la persoanele la risc. Avem supraaglomerării în spitale”, a mai afirmat Sandra Alexiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Județul în care Ludovic Orban nu crede că mai sunt angajați fără carnet PSD în instituţiile publice. ”Vă rog să-l trimiteţi la consult”
Alianţa Dreapta Unită (ADU) şi-a lansat duminică, 14 aprilie, candidaţii pentru alegerile locale de pe 9 iunie. La eveniment a participat și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, care...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#gripa, #virus, #sezon gripal, #greu, #vaccinare, #scazuta , #gripa
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
nu stiu doamna eu desenez niste tzatze dar nu-mi ies....