Noi orori ale rușilor în Ucraina. O imensă groapă comună a fost descoperită la granița dintre cele două țări

Luni, 26 Septembrie 2022, ora 17:55
3788 citiri
Noi orori ale rușilor în Ucraina. O imensă groapă comună a fost descoperită la granița dintre cele două țări
Multe cadavre descoperite prezentau urme de tortură FOTO Twitter/ Nexta

Autoritățile din Ucraina au anunțat luni, 26 septembrie, că anchetează o presupusă groapă comună situată în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera cu Rusia, la zece zile după ce a descoperit 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, în aceeaşi regiune.

Locul în care anchetează autorităţile ucrainene este o instalaţie industrială de crescut păsări situată în apropiere de Kozacea Lopan, la mai puţin de trei kilometri de frontiera cu Rusia.

În timpul ocupaţiei ruse a regiunii, în ultimele luni, armata rusă a folosit instalaţia pe post de hangar, pentru a-şi ascunde tancurile.

Autorităţile ucrainene au evocat luni ”până la 100 de corpuri”, fără să facă alte precizări.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, într-un interviu la postul american de televiziune CBS News că s-au descoperit ”încă două gropi comune, gropi comune mari, cu sute de oameni” îngropaţi în ele, fără să precizeze locul acestor descoperiri.

La începutul lui septembrie, trupele ucrainene au lansat o contra-ofensivă prin care au recucerit porţiuni largi de teritoriu în această regiune - atingând frontiera recunoscută internațional dintre Ucraina şi Rusia.

Însă presupusa groapă comună se află, în prezent, în bătaia artileriei ruse.

Echipe ucrainene acţionează în continuare la deminarea instalaţiei - ceea ce face de facto imposibile căutări ale legiştilor în acest stadiu.

Şefa administraţiei locale de la Kozacea Lopan, Liudmila Vakulenko, spune că armata ucraineană a încercat pentru prima oară să recucerească oraşul de la ruşi în aprilie, însă fără să reuşească.

După recucerirea oraşului, ”militarii mi-au spus că au văzut un loc de înmormântare pentru militari, dar nu mi-au spus câte” morminte se află acolo, declară ea luni.

Autorităţile ucrainene suspectează trupele ruse de faptul că au îngropat acolo militari ucraineni, dar militari ruşi şi civili ucişi.

La jumătatea lui septembrie, autorităţile ucrainene au găsit peste 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, într-o pădure de pini, la liziera acestui oraş din nord-est recucerit de forţele Kievului de la cele ale Moscovei.

Da la începutul intervenţiei militare ruse în Ucraina, Rusia a negat în mai multe rânduri că trupele sale au comis atrocităţi.

Kremlinul a respins drept ”minciuni” descoperirea sutelor de morminte la Izium.

Citește și:
Serviciile ruse de informaţii vor arestarea a două femei ministru din Ucraina pentru ”încălcarea teritoriului Rusiei”
Serviciile ruse de informaţii vor arestarea a două femei ministru din Ucraina pentru ”încălcarea teritoriului Rusiei”
Serviciile ruse de informaţii (FSB, fostul KGB) cere arestarea a două femei ministru ucrainence, acuzate, potrivit presei ruse, de încălcarea teritorială a Rusiei, declară marţi un tribunal...
Teritoriul Rusiei atacat din nou cu drone. Un rezervor cu combustibil a fost distrus pe aerodromul din Kursk VIDEO
Teritoriul Rusiei atacat din nou cu drone. Un rezervor cu combustibil a fost distrus pe aerodromul din Kursk VIDEO
Pe aerodromul regiunii Kursk din Rusia a avut loc un incendiu puternic, în urma unui atac cu drone. Guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, a scris despre acest lucru pe Telegram. Potrivit...