Noi mistere dezvăluite din măruntaiele planetei: Cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor VIDEO

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 01:23
9287 citiri
Noi mistere dezvăluite din măruntaiele planetei: Cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor VIDEO
Un pește necunoscut descoperit la peste 7.000 de metri în Groapa Marianelor FOTO: WHOI

Oamenii de știință de la Institutul oceanic Schmidt din California, Statele Unite, au efectuat o nouă expediție la bordul vasului de cercetare Falkor în cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor. Cu această ocazie ei au stabilit multe recorduri, cum ar fi cele mai adânci mostre de rocă colectate vreodată, dar și descoperirea unor noi specii de animale marine.

Călătoria recentă a experților a vizat mai multe adâncimi din Groapa Marianelor și punctul său cel mai de jos denumit Challenger Deep, potrivit SOEST.

Expediția a consemnat primul studiu detaliat din Groapa Marianelor situată în Oceanul Pacific, în apropierea insulei Guam, un teritoriu al Statelor Unite. Cel mai adânc loc de pe Pământ, Challenger Deep este destul de greu de măsurat.

Adâncimea sa a fost luată de la suprafață de Adminstrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite în 2010, cu ajutorul unor impusuri sonore trimise prin ocean, fiind stabilită la nivelul de 10.994 de metri adâncime. O altă estimare din 2021, care a folosit senzori de presiune, a găsit valoarea de 10.935 de metri.

Expediția Hadal Ecosystem Stduies (HADES) a fost condusă de dr. Jeff Drazen și Patty Fryer de la Universitatea din Hawaii. Vehiculele submersibile trimise în adâncuri s-au deplasat la diferite adâncimi, de la 5.000 până la 10.600 de metri.

Descoperire neobișnuită în China: O lume pierdută în timp la 192 de metri adâncime VIDEO

Descoperirile acestei cercetări vor ajuta să răspundă la întrebări importante despre cel mai mare și mai puțin explorat habitat al Pământului, inclusiv ce organisme trăiesc acolo și cum se adaptează viața la aceste condiții extreme și cât de mult carbon din atmosferă ajunge în oceanul adânc și dacă afectează lanțurile de hrană.

În această expediție au fost descoperite noi specii de animale marine, care vor oferi o perspectivă asupra adaptărilor fiziologice ale acestora la acest mediu de înaltă presiune.

Mai multe recorduri au fost doborâte privind peștii de la cea mai mare adâncime. Stabilirea recordului a fost la 8.143 de metri, unde a fost observată o varietate de pește complet necunoscută, care a uimit oamenii de știință.

O descoperire ce i-a lăsat perplecși pe astronomi: Misterioase ziduri găsite în spațiu VIDEO

Peștele avea culoarea albă și era translucid, cu aripioare late, cu o coadă ca de anghilă și înota lent spre fund. ”Când descoperirile și înregistrările ca acestea pot fi făcute de atâtea ori, într-o singură călătorie avem senzația cu adevărat că ne aflăm la granița științei marine”, a spus dr. Alan Jamieson.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#groapa marianelor oceanul pacific, #cel mai adanc loc, #adancime ocean, #Oceanul Pacific, #fundul oceanului , #descoperire