Grupul de luptă al NATO din România are un nou comandant. Anunțul MApN

Vineri, 10 Martie 2023, ora 21:58
2986 citiri
Grupul de luptă al NATO din România are un nou comandant. Anunțul MApN
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit în mai 2022 FOTO mapn.ro

Ministerul Apărării a anunțat vineri seară, 10 martie, schimbarea comenzii Grupului de luptă al NATO în România. Ceremonia a avut loc în Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” din Cincu, judeţul Braşov.

”Colonelul Laurent Luisetti a preluat comanda Grupului de luptă al NATO în România de la colonelul Alexandre de Féligonde. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Iulian Berdilă, şi a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE), general-maior Dorin Toma”, a transmis MApN.

”Antrenamentele în comun cu aliaţii, coordonate şi conduse de Grupul de Luptă, cu Franţa ca naţiune cadru, au contribuit la creşterea capacităţii de reacţie. Grupul de Luptă EAGLE 3 şi-a asumat organizarea şi participarea la EAGLE ROYAL 23, un exerciţiu multinaţional cu trageri de luptă, care a testat şi perfecţionat interoperabilitatea sistemelor de artilerie. Sunt ferm convins că Grupul de Luptă EAGLE 4 va continua seria activităţilor de succes şi suntem nerăbdători să lucrăm alături de dumneavoastră pe parcursul lunilor viitoare”, a declarat comandantul HQ MND-SE.

Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO dislocate în ţara noastră.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul naţional.

BGFP contribuie la creşterea cooperării militare a României cu Franţa, şi, implicit, la consolidarea securităţii spaţiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici şi existenţa pe teritoriul naţional a unor structuri de luptă relevante contribuie la creşterea capacităţii de apărare şi descurajare în contextul războiului din Ucraina şi a crizei din regiunea Mării Negre.

Potrivit MApN, colonelul Alexandre de Féligonde a fost comandantul BGFP constituit din batalionul EAGLE 3 sosit în România în luna octombrie 2022.

”Pe timpul mandatului său, colonelul de Féligonde a contribuit la consolidarea Grupului de luptă dislocat în Cincu prin misiuni şi exerciţii derulate în context aliat cu trupele române, americane, olandeze, poloneze şi portugheze şi a coordonat activităţile de recepţie şi integrare a tancurilor Leclerc ce au intrat în dotarea batalionului francez în cursul lunii noiembrie anul trecut. Colonelul de Féligonde şi-a început cariera militară în anul 1998, s-a specializat în arma tancuri şi are mai multe misiuni externe la activ în Africa şi Orientul Mijlociu. În Franţa, comandantul francez îşi va continua activitatea la comanda Regimentului 1 Vânătoare, structură ce are în dotare tancuri Leclerc”, a mai precizat ministerul.

”Pe timpul mandatului său, colonelul Luisetti se va concentra în special pe întărirea capabilităţilor de artilerie şi de geniu ale BGFP. De asemenea, sub coordonarea Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, batalionul EAGLE 4, condus de colonelul Luisetti, va consolida legăturile cu forţele aliate dislocate în România printr-un program consistent de misiuni şi exerciţii. Colonelul Luisetti şi-a început cariera militară în urmă cu 26 de ani, este ofiţer de infanterie şi a participat la misiuni în teatre de operaţii din Africa, Orientul Mijlociu şi Balcanii de Vest”, se mai arată în comunicat.

Exerciţii demonstrative de tir și vâslit la Ziua Forțelor Terestre. 699 de veterani vor primi distincții
Exerciţii demonstrative de tir și vâslit la Ziua Forțelor Terestre. 699 de veterani vor primi distincții
Ziua Forțelor Terestre Române este sărbătorită în acest an de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) cu mai multe evenimente, care vor avea loc de sâmbătă, 20 aprilie, până marți, 23...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#grup lupta nato romania, #comandant nou, #MApN , #mapn
Comentarii
Poza MAPS
MAPS
rank 1
Poza CH 1291
CH 1291
rank 5
Numele imi reamintesc "Les visiteurs" et la Damme Frénegonde :)