Gruparea de români care a țepuit statul italian cu peste 14 milioane de euro. Ajutoare sociale ilegale pentru 6.000 de oameni

Autor: N.G.
Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 22:55
3446 citiri
Gruparea de români care a țepuit statul italian cu peste 14 milioane de euro. Ajutoare sociale ilegale pentru 6.000 de oameni

Un număr de 12 cetățeni români sunt vizați de autoritățile judiciare din Milano pentru una dintre cele mai mari escrocherii din ultimii ani. Prejudiciul produs statului italian depășește 14 milioane de euro.

Începând cu 2019, aceștia au întocmit și prezentat în fals documente pentru mai mult de 6.000 de cetățeni străini, în special români, pentru a primi ajutorul denumit ”venitul de cetățenie”. Până în 2021, când s-a descoperit escrocheria, statul italian a plătit 14,6 milioane de euro. Unul dintre liderii grupării a fost arestat pe 6 ianuarie, la Craiova. Bărbatul și-a schimbat numele pentru a nu fi găsit de italieni

Buruiană Alexandru, fost Lucan Alexandru Tiberiu, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat preventiv în baza unui mandat european emis de autorități italiene în luna decembrie 2021, iar pe 6 ianuarie 2022 Curtea de Apel Craiova a admis cererea de punere în executare a mandatului european de arestare. Instanța a menținut măsura arestării preventive a acestuia, începând cu 15 ianuarie și până pe 13 februarie 2022.

”Din descrierea faptelor rezultă că persoana solicitată și alte persoane neidentificate au constituit, promovat și au participat la o asociere pentru săvârșirea de infracțiuni al cărei scop era obținerea pentru aproximativ 6.200 de persoane a unui sprijin de protecție socială, și anume venitul de cetățenie și sprijinul pentru starea de urgență. A

u primit sprijin și persoane care nu aveau dreptul de a le cere (întrucât ori nu au avut niciodată domiciliul în Italia sau nu aveau domiciliul în Italia de cel puțin 10 ani, din care ultimii doi fără întrerupere), provocând, astfel, statului o pagubă de aproximativ 14.600.000,00 euro, reprezentând sumele de bani pe care persoanele le-ar fi perceput de la stat până la momentul revocării beneficiului”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.

10 euro pentru un dosar ”rezolvat”

Alți doi membri ai grupării, care nu sunt de cetățenie români, au înființat o firmă la Milano care își desfășura activitatea în regim de parteneriat cu organizații publice care avea ca atribuții întocmirea de dosare în scopul obținerii venitului de cetățenie. Cei doi au primit de la persoane de cetățenie română liste cu persoane a căror identitate nu a fost niciodată verificată și care nu erau prezente personal la întocmirea dosarelor de obținere a beneficiilor sociale, ale căror date de identitate și de domiciliu erau incerte și care erau atestate de persoane care se legitimau ca fiind împuterniciții persoanelor în cauză.

De asemenea, în schimbul sumei de 10 euro de persoană, aceștia s-au ocupat de întocmirea dosarelor pentru persoane care nu întruneau condițiile prevăzute de lege pentru obținerea sprijinului acordat de stat. Patru cetățeni români, printre care și Buruiană Alexandru, se ocupau de căutarea de date de identitate chiar și în afara teritoriului statului italian.

Cooperând cu persoane rămase neidentificate, au obținut date personale, documente de identitate și de identificare fiscală pe care le-au înaintat instituțiilor teritoriale de asistență fiscală și întrajutorare socială care operau în regim de parteneriat cu statul italian în scopul obținerii în favoarea persoanelor care nu întruneau condițiile, a certificatelor care atestau o situație economică precară și, ulterior, pe baza acestora, a venitului de cetățenie. La rezolvarea cu succes a unei cereri de obținere a beneficiului statal, aceștia plăteau suma de 10 euro, fără un temei legal”, se mai susține în mandatul european de arestare.

Banii nu ajungeau la persoanele pentru care se solicita ajutorul, cele mai multe neavând cunoștință de acest lucru, ci în conturile membrilor grupării. Faptele au fost săvârșite la Milano, în formă continuă, din 2019 și până în luna mai 2021.

Venitul de cetățenie este în valoare de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu creşteri sau scăderi în funcţie de situaţia familiei, pe o perioadă de 18 luni. A fost acordat de statul italian pentru a sprijini oamenii care trăiesc sub pragul de sărăcie, noutatea fiind că se acordă și cetățenilor străini cu condiția să fi locuit cel puțin 10 ani în Italia.

Lucan Alexandru Tiberiu, cu domiciliul în orașul Balș, județul Olt, a mai fost cercetat penal în Italia. În 2009, bărbatul a fost arestat pentru proxenetism.

Citeste si:
Câți români au meseria la care visau în copilărie SONDAJ
Câți români au meseria la care visau în copilărie SONDAJ
Planurile din copilărie coincid în măsură infimă cu realitatea întâlnită "în teren" la maturitate. Concluziile unui studiu realizat în România. 95% dintre angajaţii români spun că...
Decizia luată de Rusia privind planul de pace al Italiei. Ce prevede documentul
Decizia luată de Rusia privind planul de pace al Italiei. Ce prevede documentul
Rusia respinge planul de pace în Ucraina propus de către Italia. Și vrea, potrivit unor analiști, să-şi consolideze cuceririle teritoriale în estul şi sudul Ucrainei înaintea oricărei...