Politiciana cehă de rang înalt care-l desființează pe Viktor Orbán: "Chiar reia ca papagalul propaganda rusească"

Miercuri, 03 August 2022, ora 14:00
6454 citiri
Politiciana cehă de rang înalt care-l desființează pe Viktor Orbán: "Chiar reia ca papagalul propaganda rusească"
Markéta Pekarová Adamová, președinta parlamentului Cehiei, a refuzat să meargă recent în Ungaria FOTO forum24.cz/ Roman Černý

Markéta Pekarová Adamová, președinta parlamentului Cehiei, îl critică vehement pe premierul ungar Viktor Mihály Orbán.

Adamová s-a remarcat și în trecut prin declarațiile tăioase la adresa liderul maghiar, dar a revenit cu altele noi după afirmațiile cu caracter extremist făcute de Orban la Băile Tușnad.

Într-un interviu acordat săptămânalului ceh FORUM Weekly, președinta parlamentului Cehiei l-a caracterizat pe Orban drept un pericol pentru regiune.

"Războiul din Ucraina confirmă declarațiile mele anterioare, că Orbán este un cal troian pentru regiunea noastră, care cooperează cu Rusia și China, potențându-le influența în Europa. Sunt regimuri dictatoriale, iar el însuși, din păcate, introduce practici autoritare în țara sa, urmând exemplul lor. Nu degeaba radio Europa Liberă a început recent să transmită din nou în Ungaria.

Chiar și mulți dintre cei care m-au criticat pentru cuvintele mele au trebuit să se trezească la realitate astăzi, cred. Ungurii nu îi ajută pe ucraineni la fel de mult ca restul Uniunii Europene, merg în Rusia să negocieze prețul gazelor, iar pe probleme cheie din UE și NATO, deși încă nu distrug complet unitatea, o erodează foarte mult, semnificativ. Ajutorul militar nu poate fi transportat în Ucraina prin Ungaria, deși aceasta ar fi o rută eficientă. Acest lucru ajută Rusia", a declarat Markéta Pekarová Adamová.

Afirmațiile liderei politice din Cehia vin în continuarea declarațiilor tranșante ale premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a declarat vineri, 29 iulie, că „Polonia și Ungaria s-au despărțit”, potrivit publicației tvn24.pl.

Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia sunt membre ale Grupului de la Visegrád sau V4, o organizație de cooperare înființată în 1991, prin care statele semnatare își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană.

Organizația a continuat să fie influentă în deciziile comune ale celor patru țări, post-integrarea în UE.

În discursul său de la Băile Tușnad, Orban a afirmat, printre altele, că V4 este în continuare unit și că Ungaria are un cuvânt de spus în interiorul organizației. "Viitorul nostru depinde de cum vom şti să ne apărăm. În primul rând prin determinare, iar în al doilea rând vom căuta aliaţi. Un exemplu este cooperarea în cadrul grupului Vișegrad 4. Importanţa Grupului de la Visegrád este că am reuşit să „defilăm” împreună în aceste chestiuni. Dar nu este întâmplător că post-occidentalii au făcut tot posibilul să destrame V4", a spus premierul maghiar în discursul ținut în Ținutul Secuiesc.

Declarațiile liderilor politici de prim rang din Polonia și Cehia confirmă însă tensiunile din V4 cauzate de acțiunile anti-europene al Ungariei.

"Firește, având în vedere comportamentul Ungariei, relațiile s-au răcit (n.r. - în interiorul V4). Aliații noștri în această situație de securitate (n.r. - războiul din Ucraina) sunt slovacii și polonezii. Orbán uneori chiar reia ca papagalul propaganda rusească și nu mai putem tolera acest lucru. În iunie, eu însumi trebuia să merg la întâlnirea președinților parlamentelor V4 de la Budapesta, Ungaria prezida atunci. Nu îmi imaginez că aș merge acolo într-o astfel de situație, până la urmă evenimentul nu a mai avut loc deloc. Deci se poate observa că legăturile sunt cel puțin amortizate", a mai declarat Markéta Pekarová Adamová, în cadrul interviului citat.

Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Viktor Orban s-a activat după ce SUA au aprobat ajutorul pentru Kiev: Occidentul este „la un pas“ de a-și trimite soldații în Ucraina
Potrivit lui Viktor Orban, liderii europeni văd războiul din Ucraina "ca pe războiul lor și îl duc ca pe războiul lor". Premierul ungar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar...
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
#grupul Visegrad, #orban cehia, #razboi Ucraina, #Viktor Orban, #Marketa Pekarova Adamova, #orban propaganda rusa , #premier Ungaria