Cine sunt liderii care controlează guvernul din umbră

Vineri, 31 Decembrie 2021, ora 13:37
10927 citiri
Cine sunt liderii care controlează guvernul din umbră

Formarea Guvernului Ciucă a fost o afacere în trei pe axa Klaus Iohannis - Marcel Ciolacu - Paul Stănescu. Premierul Nicolae Ciucă a primit echipa guvernamentală în plic, în timp ce liderul PNL Florin Cîțu cu greu a reușit să-și trimită un om de încredere în Executiv.

Iată ce ministere controlează fiecare:

Președintele Klaus Iohannis a impus miniștri la Interne (Lucian Bode), Externe (Bogdan Aurescu), Justiție (Cătălin Predoiu), Educație (Sorin Cîmpeanu) și Energie (Virgil Popescu), ignorând PNL.

Liderul PSD Marcel Ciolacu și-a instalat un “locotenent” la Finanțe (Adrian Câciu), portofoliu-cheie în guvern. De asemenea, liderul PSD și-a impus și apropiații în Executiv pe portofolii importante: Sorin Grindeanu (Transporturi), Vasile Dîncu (Apărare) și Alexandru Rafila (Sănătate). Lucian Romașcanu, un alt tovarăș al liderului PSD, a primit ministerul Culturii.

Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu a avut negocieri mai dure în propriul partid, cu Paul Stănescu, decât în coaliție. Stănescu a cerut pentru Gabriela Firea ministerul Muncii și funcția de vicepremier, însă Ciolacu s-a ținut tare: l-a pus la Muncă pe Marius Budăi, un soldat credincios al partidului, iar Sorin Grindeanu a obținut funcția de vicepremier. Totuși, Paul Stănescu a primit drept compensație portofoliul Familiei pentru Gabriela Firea și, în plus, ministerul Agriculturii pentru Adrian Chesnoiu, unul dintre oamenii săi de încredere.

Spre deosebire de liderul PSD Marcel Ciolacu, care controlează aproape jumătate din Executiv, președintele PNL Florin Cîțu are un singur om în guvern: Dan Vîlceanu (Fonduri Europene). Un alt baron liberal care controlează din umbră un minister este Gheorghe Flutur, care l-a propulsat pe Daniel Cadariu în funcția de ministru pentru mediul de afaceri.

La UDMR, portofoliile au fost revendicate de cei mai influenți oameni în partid: Kelemen Hunor (vicepremier), Cseke Attila (Dezvoltare) și Tanczos Barna (Mediu). În plus, maghiarii au încercat și o lovitură de imagine prin alegerea lui Eduard Novak ca ministru al Sportului.

Eveniment Quarterly Report

Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi, 28 septembrie, în cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei care are loc la...
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a transmis joi, 28 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum, că întărirea rezilienţei României este esenţială...
#guvern ciuca, #nicolae ciuca, #Klaus Iohannis, #Florin Citu, #PNL , #stiri Nicolae Ciuca