Guvernul flutură din nou pe la nasul profesorilor aceleași măriri pe care dascălii le-au refuzat deja. Sindicaliștii nu au fost chemați la negocieri

Duminica, 28 Mai 2023, ora 13:00
1844 citiri
Guvernul flutură din nou pe la nasul profesorilor aceleași măriri pe care dascălii le-au refuzat deja. Sindicaliștii nu au fost chemați la negocieri
Profesor în timpul orelor FOTO Unsplash

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat duminică, 28 mai, faptul că Guvernul a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de bacalaureat.

”Guvernul României a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Voi prezenta ceea ce în următoarele minute iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiecteor Europene şi Ministerul Educației Naționale vor posta în transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să fie pe masa Guvernului şi adoptat curând”, a declarat Cărbunaru.

El a precizat că efortul bugetar depăşeşte 700 de milioane de lei, cu resurse europene, 410 milioane lei din exerciţiul financiar 2021-2027, 313 milioane lei din buget, în total 729 milioane lei.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că nu îşi depune mandatul, tocmai pentru a rămâne la conducerea Guvernului şi a soluţiona criza generată de greva din Educaţie.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat sâmbătă pentru News.ro că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%. El a adăugat că reprezentanţii protestatarilor nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul.

Duminică, sindicaliştii au reafirmat că nu au fost încă invitaţi la noi discuţii.

Cărbunaru a fost cel care joi a transmis oferta Guvernului pentru sindicaliştii care au cerut majorări salariale de 25%, Guvernul le-a propus acestora mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi. Cărbunaru a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. El a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Remarca lui Dan Cărbunaru potrivit căreia ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, în contextul propunerilor avansate de Guvern în raport cu cererile sindicaliştilor din Edcuaţie, a provocat nemulţumirea acestora.

”Cum ai tupeul să declari atunci când ai peste 200.000 de salariaţi din învăţământ în grevă, că noi nu suntem la piaţă, mai dă, mai ia?”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Luni ar urma să înceapă înscrierile pentru susţinerea examenului de bacalaureat, iar Ministerul Educaţiei a transmis, vineri, că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare.

Românii care vor primi bani de la stat în octombrie: prime de până la 1.500 de lei și 250 de lei pentru alimente
Românii care vor primi bani de la stat în octombrie: prime de până la 1.500 de lei și 250 de lei pentru alimente
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că luna octombrie vine cu vești bune atât pentru angajații din Educație, cât și pentru beneficiarii programului...
Salariile pe care le primesc angajații în marile magazine din România: "Primă de Paște/ Crăciun, al 13-lea salariu, diverse bonusuri și cadouri"
Salariile pe care le primesc angajații în marile magazine din România: "Primă de Paște/ Crăciun, al 13-lea salariu, diverse bonusuri și cadouri"
Mulți români sunt curioși care sunt salariile pe care le câștigă cei care au aceeași profesie, dar sunt interesați în egală măsură de câștigurile din alte domenii. O temă de...
#guvern, #greva profesori, #oferta, #respinsa, #prime, #negocieri , #greva