Peste 50 de localități stau fără primar de luni de zile. Explicația guvernului pentru lipsa organizării alegerilor parțiale SURSE

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 22:12
4334 citiri
Peste 50 de localități stau fără primar de luni de zile. Explicația guvernului pentru lipsa organizării alegerilor parțiale SURSE
Guvernul Ciucă pasează organizarea alegerilor parțiale către PSD FOTO gov.ro

Cu toate că unele localități au rămas fără primat de mai bine de un an de zile, guvernul condus de Nicolae Ciucă nu se grăbește cu organizarea alegerilor anticipate, iar acest subiect ar putea fi reluat abia după rotativă.

În prezent există peste 50 de localități care au rămas fără primar, unele dintre acestea aflându-se în această situație de mai bine de doi ani de zile. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut o cerere către Guvern anul trecut, pe 11 octombrie, pentru a avansa data organizării alegerilor parțiale.

Cu toate astea, există șanse mari ca alegerile locale parțiale să nu aibă loc până la rotativa premierilor din luna mai. Surse din fruntea Guvernului au declarat pentru Ziare.com că motivul pentru care acest subiect încă nu a fost abordat este că în prezent „există alte priorități” pe care Executivul vrea să le rezolve.

Ce spune legea

Conform legii, guvernul este obligat să declanșeze alegerile parțiale în localitățile rămase fără primar la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Concret, mai întâi prefectul trebuie să constate vacantarea scaunului de primar, iar apoi AEP informează guvernul cu privire la localitățile în care există condiții pentru declanșarea alegerilor. În ultima informare a AEP transmis către Guvern, aproape 40 de circumscripții electorale îndeplinesc condițiile pentru organizarea alegerilor parțiale.

Totodată, oficiali din AEP explică că textul din Codul Administrativ cu privire la organizarea alegerilor este vag și că nu este trecut clar instituția care trebuie să notifice guvernul cu privire la organizarea alegerilor, în textul legii făcându-se referire la „autoritatea cu atribuții în organizarea alegerilor”.

Fără candidați la Sectorul 5

La aproape zece luni de la condamnarea fostului primar al Sectorului 5 Cristian Popescu-Piedone, poziția încă nu a fost ocupată de un edil cu puteri depline, iar PSD și PNL nici măcar nu și-au definit candidații. Din tabăra liberalilor și-a anunțat candidatura vicepreședintele sectorului 5, Mario de Mezzo. Deși acesta a făcut anunțul încă de la finalul lunii mai, anul trecut, filiala liberală încă nu și-a arătat susținerea pentru acesta și nu a anunțat oficial un candidat.

Nici în tabăra social-democraților nu s-a stabilit concret un candidat, însă Vlad Popescu, băiatul lui Cristian Popescu Piedone, ar vrea să candideze pentru funcția lăsată vacantă de tatăl său din partea social-democraților. Cu toate astea, există multe voci în PSD care se opun, motivând că ar afecta imaginea partidului. Pe 28 iunie, Daniel Florea și-a anunțat oficial candidatura la alegerile pentru Sectorul 5, însă fără ca Marcel Ciolacu să-și fi dat acordul. Acesta nu a reușit să obțină sprijinul partidului, motiv pentru care mai apoi a demisionat din partid.

Primar omorât în bătaie

Una dintre cele mai frecvente situații pentru primarii și-au pierdut mandatul este starea de incompatibilitate constatată de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceasta din urmă a transmis pe 8 august că a sesizat deja organele de urmărire penală și fiscală în cazul a șapte aleși locali.

O altă cauză pentru care o parte dintre localități au rămas fără primar este decesul edilului. Unul dintre cele mai șocante cazuri a avut loc în comuna Jibert, județul Brașov, acolo primarul Iancu Boeriu a fost omorât în bătaie de către un consilier local în luna martie a acestui an. Fapta ar fi avut loc după ce aceștia au mers alături de viceprimar la ferma unuia dintre ei și au petrecut împreună. Petrecerea a continuat apoi la casa consilierului local unde, pe baza consumului de alcool, s-a iscat o ceartă spontană. Consilierul l-ar fi lovit pe primar, care a căzut la pământ. Furios, agresorul i-ar mai fi dat câteva lovituri cu piciorul în stomac, care au dus la o leziune gravă, nedetectată la timp de către medici. Primarul a mers după petrecere la spital, unde a declarat că se simte bine și a fost apoi externat. Acasă însă, Iancu Boeriu a mai trăit doar câteva zile până ce și-a pierdut viața din cauza leziunilor.

Morți stupide

Alți edili, precum cel din Sărățeni, județul Mureș, și-au pierdut viața din cauze stupide. Tragedia a avut loc pe 21 iulie, când un bărbat a sunat la 112 după ce un vecin chemat să-l ajute pentru desfundarea fosei septice a leșinat din cauza vaporilor toxici. Până la venirea ambulanței, acesta i-a cerut ajutorul și primarului Biro Csaba, care locuia în apropiere. Acesta din urmă a venit imediat cu fiica lui cea mare și au intrat amândoi în fosa septică pentru a-l scoate pe bărbatul leșinat. În cele din urmă, toate trei persoane și-au pierdut viața.

De o moarte stupidă a suferit și edilul comunei Șimian, județul Bihor. Aflat de 30 de ani la fruntea primăriei, Balázsi Iosif și-a pierdut viața după ce pe 11 mai a căzut dintr-un copac în timp ce se afla într-o lucrare. Acesta a suferit o fractură la coloana vertebrală iar câteva zile mai târziu a murit. Un alt motiv pentru vacantarea posturilor de primar îl reprezintă condamnările la închisoare. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al lui Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 din Capitală, condamnat la mijlocul lunii mai la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru clubul Colectiv. Sentința vine la aproape 7 ani de la tragedie, iar inițial acesta primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Pe lângă primarii care au fost forțați să renunțe la scaun, există și edili care au demisionat de bună voie. Unul dintre ei este primarul USR din Lopătari, județul Buzău, care a demisionat din motive personale. La fel a făcut și edilul din Turceni, județul Gorj. Aleasă din partea PNL, Cristina Cilibiu a anunțat că demisionează pentru a putea petrece mai mult timp cu familia.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Premierul Republicii Moldova: „România este avocatul nostru în toate instituţiile europene; Limba de stat este limba română. Punct”
Premierul Republicii Moldova: „România este avocatul nostru în toate instituţiile europene; Limba de stat este limba română. Punct”
Premierul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat joi, 23 martie, într-o conferință de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă, că România este „avocatul nostru în toate instituţiile...
#guvernul ciuca, #nicolae ciuca, #alegeri partiale, #PSD, #PNL , #stiri alegeri