România, gata să ajute Turcia după cutremurul devastator: ”Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor”

Luni, 06 Februarie 2023, ora 09:22
1726 citiri
România, gata să ajute Turcia după cutremurul devastator: ”Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor”
Cutremur cu magnitudinea 7,8 în Turcia FOTO Twitter/ s_esmaeilzade

Premierul Nicolae Ciucă îşi exprimă, într-o postare pe Twitter, solidaritatea cu toţi cei afectaţi de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia şi exprimă disponibilitatea României de a acorda ajutor.

”Gândurile noastre sunt alături de oamenii din Turcia, de familiile victimelor şi la toţi cei răniţi sau afectaţi de devastatorul cutremur care a lovit Gaziantep”, a scris premierul pe Twitter.

El a exprimat disponibilitatea României de a acorda sprijin Turciei.

De asemenea, Nicolae Ciucă a convocat luni, 6 februarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

”Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, a transmis IGSU.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la peste 180 de morţi, cel puţin 76 de morţi în Turcia şi cel puţin 111 în Siria.

#Guvernul Romaniei, #cutremur Turcia, #nicolae ciuca , #cutremur Turcia