Fostul lider PNL Theodor Stolojan este de părere că derogarea adoptată de Guvern privind impunerea unor măsuri în cazul creșterii deficitului bugetar la peste 50% are sens, în contextul în care negociază un plan de 7 ani cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului la 3% din PIB, țintă asumată anterior în PNRR.
O ordonanță de Urgență adoptată recent permite Guvernului să ocolească măsurile necesare în cazul creșterii deficitului bugetar. Întrebat într-o intervenție la B1 TV cu privire la măsura luată de Executivul român, fostul lider liberal Theodor Stolojan, a afirmat că „Guvernul nu avea altă opțiune din momentul în care negociază cu Comisia Europeană acel plan de reducere a deficitului întins pe o perioadă de 7 ani, din 2025 până în 2031. Dacă Comisia acceptă această propunere a Guvernului, sigur că Guvernul trebuia să abroge sau să amâne acea prevedere din Legea responsabilității care solicita ca, în momentul în care ponderea datoriei publice în PIB depășea 50%, să vină cu un program de măsuri care ajungeau într-un final până la înghețarea salariilor publice”, a susținut Theodor Stolojan.
Fostul lider PNL a mai afirmat în cazul în care va fi agreat planul cu Comisia Europeană, „atunci undeva pe acest parcurs vom ajunge cu datoria publică și la 60% din PIB, dar dacă Guvernul își va respecta angajamentele, vom fi în grafic să reducem nu numai deficitul, ci și ponderea datoriei publice în PIB”.
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care înlătură obligația de a adoptare a unor măsuri pentru scăderea deficitul bugetar. OUG 112 adoptată luni și publicată în Monitorul Oficial prevede că „art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”.
Ministerul Finanțelor a arătat în Raportul privind situația economică și bugetară pe primul semestru că România a înregistrat „un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar. Ministerul condus de Marcel Boloș arată că în primele șase luni veniturile bugetare au fost mai mici decât programul asumat de guvern și a cerut reducerea cheltuielilor bugetare.