La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”

Marti, 10 Decembrie 2024, ora 03:21
3590 citiri
La ce trebuie să fie atent viitorul Guvern pentru a scoate România din impas. Avertismentul economiștilor: ”Au schimbat taxele mai ceva decât cotele apelor Dunării”
Economiștii avertizează că noul Guvern va trebui să ia măsuri eficiente în următoarea perioadă. Foto: iStock

Încep negocierile pentru formarea majorității parlamentare și pentru noul Guvern. Provocarea cea mai mare care le revine decidenților este economia țării, care și-a mai revenit odată cu anularea alegerilor prezidențiale. Economiștii spun însă că viitorul Guvern va fi nevoit să ia măsuri drastice pentru a acoperi gaura din buget, dar și pentru a le reda încrederea investitorilor, companiilor și băncilor.

Alegerile prezidențiale au creat mari dezechilibre la Bursa de Valori. BET a coborât în 10 din ultimele 15 şedinţe. Dinamicile din ultima săptămână şi ultima lună sunt de minus 5,5%, respectiv 8,1%. Odată cu anularea acestor alegeri și cu eliminarea posibilității ca România să aibă drept președinte o persoană cu înclinații pro-ruse, economia și-a mai revenit. De exemplu, luni, 9 decembrie, indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 2,41%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, era în creştere cu 2,33%.

Mai mult, euro a rămas sub pragul de 5 lei, BNR trebuind să facă intervenții, fiind nevoită să vândă din rezerva valutară, potrivit Economedia.

”Încrederea companiilor, a băncilor, a investitorilor e deja redată prin acțiunile care au avut loc săptămâna trecută. Ne uităm la bursă, la cursul valutar, la schimbarea rating-ului pe rata dobânzilor, la titluri de stat, dar asta trebuie continuat, pentru că, de fapt, tot ce s-a întâmplat este cauzat de instabilitate politică. Dacă înțelegem că stabilitatea politică este cheia unei economii care se poate așeza bine, atunci facem, dacă nu, avem ce am avut acum 2 săptămâni”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, pentru Ziare.com.

Guvernul trebuie să fie atent la cheltuieli

De asemenea, acesta este de părere că Guvernul trebuie să aibă o coaliție puternică și stabilă, iar pe plan economic trebuie să meargă pe ceea ce și-a și asumat, și anume o ajutare lentă a deficitului și continuarea investițiilor.

Specialiștii mai spun că noul Guvern va trebui să fie foarte atent înainte de a acționa, astfel încât să nu mai facă greșeli care ne-au costat deja scump.

”Noul Guvern, care cu siguranță va fi unul de austeritate națională, va trebui în primul rând să fie atent la cheltuielile publice, care au sărit calul în 2024. Avem un record istoric în ceea ce privește împrumuturile statului, am împrumutat undeva la un nivel de 47 de miliarde de euro în acest an, iar deficitul public s-a dus undeva la 27-28 miliarde euro. Deci în primul rând trebuie să strângă cureaua, să fie atenți la cheltuielile statului și, în al treilea rând, să caute soluții pentru a avea cu ce să plătească pensiile și salariile anul viitor. Mai avem nevoie de 7 miliarde euro bani care nu există în momentul de față, astfel că austeritatea bugetară este absolut esențială dacă vrem să rămânem cu picioarele pe pământ din punct de vedere economic. Pe de altă parte, Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a susține investițiile asumate prin PNNR și nu neapărat din împrumuturi publice cum se întâmplă în momentul de față”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Ziare.com.

Tot acesta a spus că actualul Guvern a găsit, din păcate cea mai proastă soluție de a susține investițiile, deoarece țara noastră s-a împrumutat cu 7% dobândă, cea mai mare din Europa, pentru a acoperi necesarul de finanțare a investițiilor pe care ar fi trebuit să le facem cu bani gratuiți de la Bruxelles. Așadar, împrumutul este o greșeală foarte mare din punct de vedere economic. De asemenea, expertul vorbește despre necesitatea unui Guvern care să ofere predictibilitate.

”Avem în primul rând nevoie de un Guvern stabil, format până de Crăciun, care să-și asume angajamentele legate de pactul fiscal, aprobat de Bruxelles săptămâna trecută, să-și asume proiectele din PNRR și să vorbească concret și corect despre taxele din 2025. Încă nu știm ce taxe vom plăti concret de anul viitor, dacă se vor menține taxele la acest nivel sau vor crește TVA, impozitul pe venit, pe cifra de afaceri sau vor fi introduse noi taxe. E nevoie de predictibilitate fiscală și cred că acesta este primul lucru pe care ar trebui să-l ofere noul Guvern”, a adăugat specialistul.

Cele mai mari greșeli făcute de guverne de-a lungul timpului

Totodată, economiștii spun că guvernele din ultimii ani au făcut mari greșeli de politică economică. Printre ele s-au numărat creșterile de taxe și salarii într-un an electoral.

”În primul rând au cheltuit mai mult decât își permite statul român. În al doilea rând, au împrumutat bani fără limită la o dobândă uriașă, cea mai mare din regiune și, în al treilea rând, au schimbat taxele mai ceva ca cotele apelor Dunării, motiv pentru care mulți dintre investitori au părăsit această țară, iar alții, cei autohtoni și-au redus afacerile sau au migrat către economia subterană”, a conchis Adrian Negrescu.

La acestea se adaugă și gradul de îndatorare crescut, dar și viitorul incert al măsurilor fiscale. Recalcularea pensiilor este și ea considerată de experții din domeniu o greșeală, având în vedere faptul că nu există suficienți bani în așa fel încât aceste pensii mici să fie finanțate de contribuțiile care ajung la sistemul public de pensii.

”A fost făcut un calcul politic care s-a dovedit a fi greșit, prin care partidele pe care le avem în mod tradițional la guvernare de foarte multă vreme au crezut că prin anumite cadouri, ”pomeni electorale” către anumite categorii de cetățeni își vor asigura voturile în continuare, lucru care s-a dovedit a fi parțial greșit, pentru că așa cum atrăgeam atenția și eu și alți analiști în ultimii ani, nivelul de dezvoltare el economiei a crescut în ciuda greșelilor făcute de cei aflați la guvernare. Asta înseamnă că cetățenii români doresc să vadă mai degrabă bune guvernare, nu mai vor să fie păcăliți cu mici cadouri care să-i ajute pe termen scurt. Ce s-a întâmplat în aceste 2 tururi pe care le-am avut este clar că electoratul român poate să fie păcălit cu alte tipuri de abordări, cu promisiuni care nu sunt nici măcar fundamentate de ceva care să fie credibil în realitate, însă, din punctul meu de vedere, această chestiune s-a putut tocmai pentru că partidele tradiționale nu și-au arătat dorința de a se reforma pe ele însele, înainte de a putea vorbi de o reformă a țării”, a precizat Christian Năsulea, economist, pentru Ziare.com.

Acesta mai menționează și că schema de plafonare și compensare din domeniul energetic a fost o eroare.

”Noi am implementat o schemă cu o aplicare prea generală, care nu era menită să asigure doar consumul minim esențial, noi am aplicat o schemă care era extrem de costisitoare și pe care politicienii au crezut că o pot regla din suprataxarea companiilor din domeniul energiei. Asta s-a dovedit a fi nefezabil și s-a făcut injust pentru unii contribuabili”, a concluzionat economistul.

Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
Cea mai recentă măsură de pe masa Guvernului Ciolacu, o „bombă cu ceas". Un cunoscut economist român pune „tunurile" pe alianța PSD+PNL+UDMR: „Scamatorie fiscală, demnă de o țară din lumea a treia"
Guvernul PSD+PNL+UDMR pregătește un nou „artificiu" fiscal, comasarea impozitului pe venit cu contribuția la sănătate. Această inițiativă ascunde niște manevre cel puțin imorale din...
Au reînceput lucrările pe șantierul de modernizare a Centurii Capitalei-Sud. Vor fi realizate, în premieră, intersecții pe 3 niveluri: subteran, teran și suprateran FOTO
Au reînceput lucrările pe șantierul de modernizare a Centurii Capitalei-Sud. Vor fi realizate, în premieră, intersecții pe 3 niveluri: subteran, teran și suprateran FOTO
Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în ministerul Transporturilor, a anunțat luni, 20 ianuarie, că au reînceput lucrările pe șantierul de modernizare a Centurii Capitalei - Sud....
#Guvernul Romaniei, #taxe si impozite, #masuri Guvern , #stiri economice
  1. Au reînceput lucrările pe șantierul de modernizare a Centurii Capitalei-Sud. Vor fi realizate, în premieră, intersecții pe 3 niveluri: subteran, teran și suprateran FOTO
  2. România și Ungaria au decis să dezvolte cooperarea economică. Domeniile de interes FOTO
  3. Clujul continuă să surprindă. Valoarea cu care a fost scos la vânzare un loc de parcare
  4. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: Franța cere măsuri extreme în Uniunea Europeană
  5. Cel mai dificil și spectaculos lot al autostrăzii Sibiu-Piteşti bate pasul pe loc: ”Firma nu va termina în următorii 7 ani”
  6. Regenerarea urbană: o provocare imobiliară pentru dezvoltatori. Bogdan Iliescu (NUSCO): Oferim locuitorilor un spațiu care promovează interacțiunea comunitară
  7. Valoarea Bitcoin atinge un nou record, la învestirea lui Donald Trump. Cum influențează președintele SUA creșterea criptomonedelor
  8. Epopeea închegării Bugetului de Stat pe 2025
  9. Imobiliare 2025. "Sold, but we have more"
  10. IPO de obligațiuni la BVB – TradeVille