Ambasadorul SUA il sustine pe Basescu in privinta noii Legi ANI

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 20:45
1291 citiri
Ambasadorul SUA il sustine pe Basescu in privinta noii Legi ANI

Noua Lege ANI limiteaza puterile Agentiei mai mult decat cerea decizia Curtii Constitutionale, iar pozitia sefului statului vizavi de actul normativ este corecta, este de parere ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

"Lupta impotriva coruptiei are o importanta cruciala pentru companiile americane, pentru investitorii straini si pentru intreaga Romanie. Conform celui mai recent sondaj pe care l-am vazut, doar 16% dintre romani sunt multumiti de eforturile guvernului in lupta impotriva coruptiei. Legea, in forma sa actuala, limiteaza puterile ANI mai mult decat solicita decizia Curtii Constitutionale. Pozitia sefului statului vizavi de legea ANI mi s-a parut corecta.

Senatorul Frunda mi-a cerut sa ma intalnesc cu el pentru a imi explica de ce presedintele se inseala. Nu a reusit sa ma convinga pe mine, insa i-a convins pe cei mai multi dintre senatori. Sunt dezamagit, mai ales ca stabilirea procedurii de urmat a depins de un singur vot (52-51)", se arata intr-o declaratie a ambasadorului, citata de Mediafax.

Noua Lege a ANI a fost adoptata, miercuri, de Senat, cu 115 voturi favorabile si doua abtineri, fiind modificata de Comisia juridica dupa cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, este de parere ca este neacceptat ca un Senat suveran al unui stat membru al UE sa accepte o presiune politica, o presiune psihica la nivelul adoptarii deciziilor.

"Este o tensiune mai mare ca de obicei cand discutam o cerere de reexaminare a presedintelui Romaniei, pentru ca, in perioada care a trecut de la adoptarea formei finale a legii de catre Senat si pana la dezbaterea de ieri (marti - n.r.), s-a facut un lobby intens in favoarea unei anumite forme a legii. Cred ca intr-un stat democratic este normal sa faci lobby in favoarea unui proiect de lege.

Cred insa ca nu este normal ca functionari ai statului roman sa mearga la ambasade de la Bucuresti si sa prezinte lucrurile denaturat, romaneste, sa minta. Functionari ai ANI au fost la mai multe ambasade si s-au plans ca decizia finala a Senatului lipseste agentia de puterile pe care le avea, ca noi am desfiintat comisiile de verificare a averilor si astfel nu au instrumentele juridice necesare pentru a-si atinge obiectivele", a declarat in plen presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...
Comentarii