Frunda spune ca dubla cetatenie pentru maghiari nu este necesara

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 21:16
1810 citiri
Frunda spune ca dubla cetatenie pentru maghiari nu este necesara
Foto: www.bzi.ro

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat joi, la Targu Mures, ca nu este un sustinator al ideii ca etnicii maghiari din Transilvania ar avea nevoie de o dubla cetatenie si ca aceasta nici nu mai are rost la ora actuala, cand ambele tari sunt in UE.

"Am spus ca nu sunt un sustinator al acestui lucru si cred ca acordarea dublei cetatenii, la ora actuala, nu este nici necesara si nici nu rezolva problemele. In clipa in care toti cetatenii romani putem sa ne stabilim resedinta, domiciliul in oricare din cele 26 de tari cu care suntem parteneri in UE, in clipa in care poti sa lucrezi in Ungaria - oricand poti sa lucrezi acolo si sunt multi romani care lucreaza aolo - eu cred ca cordarea dublei cetatenii este un semnal politic de incurajare a plecarii ungurilor din Transilvania si de stabilire a lor in Ungaria", a declarat Frunda. El crede ca maghiarii din Transilvania trebuie sa ramana in tara "sa se imbogateasca aici si sa traiasca bine aici".

Politicianul maghiar a criticat, de asemenea, faptul ca CNS (Consiliul National Secuiesc) a tinut o sedinta in cladirea Parlamentului din Budapesta.

"Cred ca este un semn de incurajare politica a CNS de gazdele din Ungaria, care au facut acest lucru. Eu cred ca locul unui congres a unui partid maghiar din Romania este in Transilvania, nu la Budapesta, dar asta fiecare isi alege locul lui. Problema mea este ca prin aceasta o parte a politicii unguresti, o parte a politicii unguresti de acuma, incurajeaza in mod direct CNS", a afirmat senatorul.

"Orice guvern al Ungariei trebuie sa lase la latitudinea comunitatii ungare din Romania cine sa fie conducatorul ei si sa incurajeze acel partid sau acea uniune", a spus Frunda, care a precizat ca si Guvernul roman ar trebui "sa ii lase pe romanii din Moldova sa hotarasca cine sa ii conduca si oricine ar castiga sa spijine partidul respectiv".

Gyorgy Frunda a condamnat si intentia formatiunii Noua Dreapta de a organiza de 1 Decembrie un mars la Tg Mures.

"Sunt impotriva oricarei miscari extremiste, chiar daca nu poti interzice prin lege miscari extremiste, cred ca este obligatia statului sa ia masurile necesare ca aceste manifestrari sa nu duca la incidente", a spus Frunda.

In alta ordine de idei, el a spus ca motiunea de cenzura nu are sanse si ca Legea Educatiei pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea va intra in vigoare.

Joi, Gyorgy Frunda le-a vorbit studentilor de la Universitatea Petru Maior din Tg Mures despre relatiile UE-Rusia, din calitatea sa de co-raportor al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei in relatia cu acest stat.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Gyorgy Frunda cetatenie, #dubla cetatenie maghiari , #stiri Gyorgy Frunda