Frunda vrea pedepse pentru jurnalisti - ONG il acuza de cenzura

Marti, 17 Mai 2011, ora 19:53
1194 citiri
Frunda vrea pedepse pentru jurnalisti - ONG il acuza de cenzura
Foto: Arhiva

Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, s-a pronuntat, marti, in cadrul dezbaterii "Libertatea presei in Romania", pentru suspendarea dreptului de a profesa "pentru jurnalistul care, prin articolele sale, incalca repetat, fundamental si cu rea intentie dreptul unui cetatean".

Din punctul sau de vedere, acest lucru ar trebui sa se intample "atunci cand un judecator independent, dintr-o curte independenta, stabileste ca un jurnalist a incalcat, in mod repetat, grav, fundamental, dreptul cetateanului, cu rea intentie, de a sicana", scrie Mediafax.

La randul sau, Liana Ganea, care a reprezentat la dezbateri Agentia de Monitorizare a Presei, a anuntat ca Agentia nu va fi de partea unei astfel de idei.

"Nu puteti sa faceti asa ceva. E foarte grav ce spuneti. Eu ma sperii foarte tare in acest moment, cand va aud lucrurile acestea. Este absolut ingrijorator sa vorbiti despre acreditarea jurnalistilor, despre ideea de retragere a acreditarii unui jurnalist, pentru ca nu exista asa ceva", a spus ea, mentionand ca o astfel de prevedere nu exista nicaieri intr-o tara democratica.

Aceasta considera ca o astfel de legislatie va duce Romania sub Ungaria, "care acum are cea mai dezastruoasa legislatie in ceea ce priveste mass-media din Europa". Am fost ultimii, acum o sa ne intoarcem iarasi pe ultimul loc", a spus ea.

Frunda s-a aparat, spunand ca nu este vorba de cenzura a presei si ca aceeasi "pedeapsa" ar putea sa o suporte si alte categorii profesionale. "De ce este aceasta o cenzura a presei? Acelasi lucru il fac si cu arhitectul si cu avocatul, cu inginerul, inclusiv cu omul politic", a intrebat senatorul.

"Dreptul liberatate de exprimare este un drept fundamental. Nu poti sa suspenzi un drept fundamental. (..) Pentru presa nu este un lucru normal si acest lucru nu va fi acceptat cu bratele deschise nicaieri in Uniunea Europeana. Daca unui jurnalist ii va fi suspendat dreptul de a publica o sa se planga la CEDO si Curtea va spune ca decizia statului a fost disproportionata", a mai spus reprezentanta AMP.

Referitor la propunerea sustinuta de Frunda, presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, il acuza pe acesta de "gandiri umorale care, probabil, provin dintr-o neintelegere a rostului presei, suprinzatoare la un om inteligent".

"Sustinerea repetata a ideii si necesitatii unei Legi a presei si a impunerii altor restrictii pentru jurnalisti denota gandiri umorale din partea domnului senator, care, probabil, provin dintr-o neintelegere a rostului presei, sau dintr-o intelegere ciudata, surprinzatoare la un om inteligent.

Ce exprima acum domnul senator Frunda este in contradictie neplacuta cu imaginea si prezenta sa de om 'mobilat' intelectual, cu staif european si cu multa experienta politica", a declarat presedintele Clubui Roman de Presa.

Potrivit acesteia, presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat "risca" sa se inscrie in "clubul celor cu obsesii periodice despre presa".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#suspendare jurnalisti, #Frunda incalcare drepturi jurnalist , #stiri Gyorgy Frunda