G.Frunda: Vom decide daca vom continua sa fim alaturi de PD-L sau nu

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 18:33
888 citiri
G.Frunda: Vom decide daca vom continua sa fim alaturi de PD-L sau nu

Europarlamentarul UDMR Gyorgy Frunda ii ameninta pe fata pe partenerii de guvernare de la PD-L cu iesirea de la guvernare a formatiunii sale politice, ca urmare a deciziei luate miercuri de Curtea Constitutionala.

Decizia pare sa ii fi infuriat pe cei din UDMR care, prin vocile liderilor sai, ameninta cu iesirea de la guvernare, in replica la faptul ca membrii CCR desemnati de democrat-liberali nu au sustinut prin vot continuarea procedurii de angajare a raspunderii Guvernului.

"Aceasta decizie este complet gresita, juridic neintemeiata. Constitutia Romaniei nu prevede nicaieri o limitare a Guvernului in dreptul de a-si asuma raspunderea pe o lege sau pe un grup de legi. A existat o decizie a CCR care reglementa acest articol 114, dar decizia de azi este complet in contradictie cu decizia anterioara. Este o decizie politica", a declarat Gyorgy Frunda pentru Adevarul.

Mai mult, acesta a admis ca UDMR are partea ei de vina.

"Am gresit fundamental cand am votat trei candidati ai PD in functia de judecatori ai CC. Mai exact doi, pentru ca unul l-a numit presedintele republicii, deci tot PDL. Camera Deputatilor si Senatul Romaniei au votat tot candidatii PD-L-ului. A fost o enorma greseala. Eu m-am opus si atunci. Am politizat Curtea. Patru din judecatorii Curtii sunt de-ai PD-L-ului. In trei ani se vor schimba inca trei. Unul propus de UDMR, patru propusi de PDL si patru de opozitie.

Stim cu totii ca judecatorii ar trebui sa fie independenti. In Romania exista presiuni asupra judecatorilor Curtii, exista cereri. Este clar ca este o decizie politica.Vom decide daca vom continua sa fim alaturi de PD-L sau nu", a amenintat Gyorgy Frunda.

O masura de autoaparare politica ar fi iesirea de la guvernare

"Sunt cu un gust foarte amar, sunt deceptionat politic pentru ca aceasta Curte, care pana acum pastra un echilibru institutional, a adus acum o decizie politica. Trebuie sa gandim rational si la decizii politice sa avem reactii politice", a completat Frunda intr-o interventie la Realitatea TV.

Acesta a explicat ca cele doua grupuri parlamentare ale UDMR si Consiliul permanent se vor intruni luni si vor lua "decizii politice".

"Nu vad de ce am continua o guvernare in care nu am avut decat sa adunam oprobiul cetatenilor (...) O masura de autoaparare politica ar fi iesirea de la guvernare", a spus foarte ferm Gyorgy Frunda.

Acesta a mai dezvaluit ca in UDMR sunt mai multi colegi care gandesc ca si el.

"Sunt cu gustul omului pacalit, care este loial, corect prin formatia sa, este un partener fidel coalitiei din care face parte si este inselat in asteptarile sale. Multi dintre colegii mei simt cum simt si eu", a spus el.

Marko Bela convoaca Consiliul Permanent

O declaratie similara a facut si liderul UDMR, Marko Bela. Acesta a convocat Consiliul Permanent al Uniunii dupa decizia CCR in cazul Legii Educatiei, adaugand ca nu au existat motive temeinice de neconstitutionalitate si ca progresul in dreptul minoritatilor este o conditie a prezentei UDMR in orice guvern.

"Trebuie sa vedem cum mergem mai departe, pentru UDMR s-a creat o problema inclusiv in ceea ce priveste invatamantul in limba materna, pentru ca eu am fost convins ca vom reusi de data aceasta sa eliminam toate dispozitiile discriminatorii care au mai ramas in actuala lege a invatamantului si, intr-adevar, sa nu mai avem niciun fel de ingradiri privind invatamantul in limba materna, si nu s-a reusit acest lucru", a declarat Marko Bela pentru Mediafax.

CCR a declarat miercuri, cu 5 voturi la 4, drept neconstitutionala procedura angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, in conditiile in care proiectul se afla in dezbatere la comisia pentru invatamant din Senat.

Conform presei, intre UDMR si PD-L ar fi avut loc un troc politic inaintea recentei motiuni de cenzura: UDMR nu voteaza motiunea, in schimb PD-L sustine pana la capat Legea Educatiei nationale in forma elaborata de Guvern, care prevede o serie de facilitati privind invatamantul in limbile minoritatilor.

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...