Peter Eckstein-Kovacs: Senatorii l-au urmat pe Gyorgy Frunda ca o turma

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 18:32
1380 citiri
Peter Eckstein-Kovacs: Senatorii l-au urmat pe Gyorgy Frunda ca o turma

Consilierul prezidential Peter Eckstein-Kovacs a declarat, vineri, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures, ca, in ceea ce priveste legea ANI, senatorul Gyorgy Frunda are doar o vina mica in comparatie cu colegii sai, care "l-au urmat ca o turma".

"Domnul Frunda are o opinie personala, care este veche. El e vinovat numai un pic. Vinovatii mari sunt cei care l-au urmat ca o turma", a declarat Peter Eckstein-Kovacs.

Consilierul prezidential si-a amintit si de vechea disputa dintre el si Gyorgy Frunda pe legea ANI si de faptul ca a fost nevoit sa-si dea demisia din pozitia de presedinte al Comisiei Juridice a Senatului.

"Cand s-a discutat initial in Parlamentul Romaniei legea ANI, atunci am avut pareri contrarii cu domnul Frunda. Cum grupul parlamentar, ca si acum, a ascultat de pozitia domnului Frunda, eu am demisionat. Eram presedintele Comisiei Juridice a Senatului", a spus consilierul prezidential.

Intrebat daca crede ca demnitarii UDMR doresc sa-si ascunda averile, consilierul prezidential a spus ca "acolo (in Parlament - n.r.) este o solidaritate transnationala si transpartinica, functioneaza un spirit de gasca" si a amintit si de decizia CCR in ceea ce priveste pensiile magistratilor, incadrand-o tot la "spiritul de gasca".

Traian Basescu l-a criticat, joi, pe presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, pentru felul in care a intervenit asupra noii Legi ANI, spunand despre senatorul UDMR ca a actionat impotriva intereselor Romaniei.

"Evit sa nominalizez politicieni, totusi o spun perfect responsabil de ceea ce spun: domnul Gyorgy Frunda a avut o pozitie impotriva intereselor Romaniei, si nu pentru ca este ungur, ci pentru ca are de ascuns probabil ceva, el si clientela lui. Gyorgy Frunda intelege foarte bine ce inseamna nerespectarea angajamentelor unui stat in raport cu Comisia Europeana, implicit cu celelalte 26 de state membre.

El a inteles perfect care va fi efectul nefunctionarii in parametrii acceptabili ai ANI. Din pacate, interesele personale ale domniei sale si a unui grup din jurul sau l-au facut sa puna interesele personale deasupra intereselor Romaniei", a criticat Basescu, intr-un interviu la televiziunea publica.

Noua Lege ANI a fost votata saptamana trecuta de Senat, camera decizionala. In urma votului, Agentia Nationala de Integritate ramane doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza, dar nu si comisiile de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa curtile de apel daca s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a presedintelui Basescu.

Comisiile de cercetare a averilor, formate din doi judecatori si un procuror, ar fi avut competente ca, pe baza raportului de analiza al ANI, sa inceapa controlul averilor si, in functie de ce ar fi rezultat in urma acestui control, sa trimita mai departe cauza, instantelor competente, inclusiv cerand confiscarea averilor.

Aceste comisii de control al averilor au fost infiintate prin Legea 115/1996, dar, dupa cum a explicat, in Senat, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, ele functionau pe langa curtile de apel inainte de existenta ANI, astfel ca niciodata comisiile si Agentia nu au fost functionale in paralel.

Citeste si:
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut duminică, 24 octombrie, discuţii pentru formarea unei majorități parlamentare cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen...
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Sursa: rNews