Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Frunda: Acest sistem uninominal s-a dovedit a fi complet gresit

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 17:04
1037 citiri
Frunda: Acest sistem uninominal s-a dovedit a fi complet gresit
Foto: Arhiva

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera ca sistemul de vot uninominal adoptat in 2008 s-a dovedit complet gresit si el a dus la scaderea calitatii activitatii desfasurate in Parlamentul Romaniei.

Senatorul, care este parlamentar din 1990, impartaseste astfel in buna masura opinia lui Ion Iliescu.

"Adevarul este ca acest sistem uninominal s-a dovedit a fi complet gresit pentru ca dispare legatura dintre partid si parlamentar si uitati-va cati parlamentari au plecat in mandatul actual de la un partid la altul. Aceasta este o boala atat de grava a vietii politice din Romania incat fie noi, fie viitorul Parlament, dar eu sper ca noi, sa adoptam o lege care sa interzica migratia politica, sa interzica formarea grupurilor parlamentare independente, care contravin tuturor principiilor democratiei", a declarat Frunda intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu Ziare.com

In opinia sa, daca esti politician si intri in Parlament sub culorile unui partid, ai doar doua optiuni: "Fie faci politica partidului respectiv, fie, daca ideile tale, convingerile tale, nu se intalnesc cu cele ale partidului respectiv, da-ti demisia si du-te acasa".

In ceea ce priveste calitatea Parlamentului actual, Frunda este de acord ca acesta este "calitativ inferior parlamentelor anterioare".

"Uitati-va cat de putine initiative legislative au aparut in acest mandat. Marea majoritate a actelor normative pe care le dezbatem sunt acte normative ale Guvernului, ordonante de urgenta sau proiecte de legi ale Guvernului. Acestea trec, celelalte pica. De aceea, cred ca un sistem de vot pe lista sau un sistem mixt german ar imbunatati calitatea Parlamentului si munca parlamentara", a apreciat senatorul Gyorgy Frunda.

Totodata, acesta admite ca nici calitatea tinerilor parlamentari nu s-a imbunatatit odata cu adoptarea sistemului de vot uninominal, regasindu-se in forul legislativ si tineri "foarte capabili, bine dotati", dar si "oameni care au venit doar in interes propriu".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#sistem vot uninominal, #Gyorgy Frunda parlament slab, #schimbare sistem vot uninominal , #UDMR