Frunda: Declaratia lui Antonescu e corecta, dar Basescu nu ar risca a treia suspendare

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 11:10
2929 citiri
Frunda: Declaratia lui Antonescu e corecta, dar Basescu nu ar risca a treia suspendare

Presedintele Traian Basescu "nu ar risca sa fie suspendat a treia oara", pentru ca "nimeni din Europa nu l-ar mai apara", spune senatorul UDMR, Gyorgy Frunda.

"O asemenea suspendare ar fi absolut logica", in opinia sa, facand referire la spusele de duminica ale presedintelui PNL, Crin Antonescu.

Gyorgy Frunda considera ca declaratia lui Antonescu este "din punct de vedere constitutional, corecta".

"Potrivit prevederilor Constitutiei tarii, presedintele trebuie sa poarte discutii cu grupurile parlamentare si sa faca o propunere pentru functia de prim-ministru grupului care poate asigura majoritatea. Mai mult, daca un grup sau o alianta si acest lucru este prevazut expres in Constitutie are majoritatea absoluta in Parlament, deci mai mult de jumatate plus unu din mandatele totale ale Parlamentului, presedintele nu are alta solutie decat sa-l numeasca pe cel propus de catre grupul parlamentar respectiv.

In situatia in care nu face acest lucru, presedintele isi incalca obligatiile constitutionale, are conduita neconstitutionala, care poate duce intr-adevar la suspendarea sa.

Dar, pentru acest lucru, cred ca ar fi nevoie inainte de modificarea legii referendumului, sa revenim pe plaja legala dinainte de martie sau aprilie 2012, cand presedintele putea fi suspendat cu jumatate plus unu din numarul voturilor celor care se prezinta la vot, nu cu jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor", a spus Frunda, la RFI Romania.

Senatorul UDMR nu crede ca presedintele, "care a fost suspendat in fiecare mandat ar risca sa fie suspendat a treia oara", pentru ca nimeni din Europa nu l-ar mai apara.

"Pentru o asemenea suspendare, nimeni din Europa nu l-ar mai apara. O asemenea suspendare ar fi absolut logica, ar fi in baza principiilor democratice si ale statului de drept ale UE, ale Romaniei. Nu cred ca presedintele republicii sa faca un asemenea gest si sa nu-l numeasca drept candidat la functia de premier pe cel propus de partidul care are mai mult de jumatate din locurile din Parlament. Ar fi o greseala de neiertat, de neexplicat! Nu cred ca ar face o asemenea greseala presedintele, ar fi o iesire din politica intr-un mod nedemn", a explicat Gyorgy Frunda.

Crin Antonescu: Il suspendam pe Basescu daca nu-l va numi pe Ponta premier, dupa alegeri

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat ca presedintele Traian Basescu ar putea fi suspendat, din nou, in 2013, daca va refuza sa respecte majoritatea parlamentara care se va forma dupa alegeri.

"In 2013 nu exclud o noua suspendare a presedintelui, eventual daca va refuza sa ia act de noua majoritate. Insa o noua suspendare nu este un punct in programul nostru politic", a spus, duminica, presedintele PNL la PRO TV.

Citeste mai multe despre RFI Romania, pe Frunda: Declaratia lui Antonescu e corecta. Basescu nu ar risca insa a treia suspendare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Gyorgy Frunda suspendare Traian Basescu, #Crin Antonescu suspendare Traian Basescu, #Basescu treia suspendare , #UDMR
Comentarii