Frunda, despre cazul Diaconu: Senatul trebuie sa se supuna, sa nu deschida un front

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 19:05
2234 citiri
Frunda, despre cazul Diaconu: Senatul trebuie sa se supuna, sa nu deschida un front

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca Senatul trebuie sa se intruneasca in cel mai scurt timp si sa ia act de decizia Curtii Constitutionale, care spune ca mandatul de senator al lui Mircea Diaconu, declarat incompatibil, a incetat in vara si ca decizia Senatului prin care era mentinut in functie e neconstitutionala.

"Hotararile CCR sunt obligatorii, asta inseamna ca Senatul trebuie sa se supuna si sa ia act. Trebuie convocat Senatul intr-o perioada cat mai scurta, liderii de grup trebuie sa se asigura ca exista cvorum. Nu trebuie sa se mai supuna votului, trebuie sa fim prezenti si sa luam act. Cred, din punctul de vedere al raporturilor interinstitutionale, ca Senatul are obligatia sa se intruneasca, ar fi un gest regretabil sa n-o faca, ar deschide un front impotriva lui", a spus Frunda pentru Ziare.com.

CCR: Mircea Diaconu isi pierde mandatul

Frunda a revenit la mai vechea sa idee, aceea ca ANI, institutia care l-a declarat incompatibil pe Diaconu, trebuie sa aiba o noua lege de functionare.

"Stiu ca CSM a sesizat Curtea in privinta unui diferend intre puterile statului, a fost o decizie a Curtii de Apel, nu are nicio importanta sa intram pe fond, dar, dupa alegeri, trebuie sa eliminam neconcordantele din legea ANI. Ar trebui ca agentia sa ceara instantei constatarea incompatibilitatii si instanta sa dispuna", a reiterat Frunda.

E pentru modificarea Constitutiei

Gyorgy Frunda a vorbit despre modificarea Constitutiei, pe care premierul Victor Ponta o doreste in vara si spune ca una din noile prevederi ar putea fi aceea prin care Parlamentul poate trece peste deciziile Curtii Constitutionale, cu o majoritate de doua treimi.

"Asa a fost pana in 2003. Cred ca avem de ales intre doua alternative. Prima e readucerea posibilitatii ca Parlamentul sa treaca peste deciziile Curtii Constitutionale cu o majoritate de doua treimi. Acum CCR functioneaza ca o a treia camera a Parlamentului, nu mai ai posibilitatea sa revii.

A doua varianta e sa facem din CCR o parte a puterii judecatoresti, s-o trecem la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar judecatorii sa fie alesi din randurile magistratilor ICCJ", s-a aratat de parere Frunda.

Intrebat daca UDMR ar dori sa se scoata din viitoarea Constitutie termenul de stat national, el a raspuns ca acesta oricum nu reflecta realitatea, intrucat avem 19 minoritati recunoscute.

"Chestiunea statului national e o chestiune emotionala si simbolica, nu e juridica si politica, trebuie judecata rational", a mai spus Frunda.

Mircea Diaconu nu mai e senator

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Senatul Romaniei a incalcat Constitutia atunci cand l-a mentinut in functie pe Mircea Diaconu, admitand astfel sesizarea depusa de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecatorii CCR au dezbatut miercuri sesizarea CSM, depusa la solicitarea Agentiei Nationale de Integritate, in care se reclama un conflict intre doua puteri in stat, cea judecatoreasca si cea legislativa.

Astfel, dupa ce Inalta Curte a decis in luna iunie, definitiv si irevocabil, ca Mircea Diaconu a fost gasit in stare de incompatibilitate si nu mai poate ocupa functia de senator, senatorii s-au reunit in plen si au dat un aviz negativ revocarii liberalului.

De asemenea, senatorii au respins in aceasta saptamana solicitarea presedintelui Traian Basescu de a reexamina acest caz si de a relua votul, iar presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat marti sesiunea legislativa inchisa.

Curtea Constitutionala a votat, miercuri, in unanimitate "revocarea de indata" a lui Mircea Diaconu, precizand in minuta data publicitatii la finalul sedintei ca Senatul a incalcat Constitutia mentinandu-l in functie.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...