Frunda, despre "problema Coalitiei" si manipularile nationaliste

Vineri, 02 Martie 2012, ora 08:02
4787 citiri
Frunda, despre "problema Coalitiei" si manipularile nationaliste
Foto:Evenimentul Zilei

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat ca principala problema pentru care nu se semneaza protocolul Coalitiei de guvernare e cea referitoare la invatamantul in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu-Mures.

Frunda a explicat faptul ca cererea UDMR nu se refera la introducerea invatamantului in limba maghiara la acea institutie de invatamant, intrucat acesta exista deja, ci institutionalizarea lui.

"Lunea trecuta au avut loc niste discutii, vor continua lunea viitoare, la care punctul cel mai important e situatia universitatii de medicina din Targu Mures, unde, trebuie sa precizez, exista invatamant in limba maghiara si a existat tot timpul, chiar si pe vremea comunistilor. Aici nu se cere invatamant in limba maghiara, care exista, ci se cere institutionalizarea invatamantului in limba maghiara", a spus Frunda pentru Ziare.com.

"Asta inseamna ca infiintezi o linie de predare maghiara, recunosti statutul juridic al acestui lucru, ceea ce inseamna ca profesorii de limba maghiara vor avea propriul lor statut. O serie de profesori romani care pe hartie predau la sectia maghiara sau care sunt acolo formal si nu stiu limba maghiara isi pierd slujba. De asta e incrancenarea aceasta a unor profesori romani din Targu Mures.

Potrivit legii, Senatul universitatii trebuie sa reflecte compozitia sau proportia studentilor. La UMF Targu Mures, studentii romani si unguri sunt cam 50-50 la suta, iar in Senat studentii romani sunt doua treimi, "taie felia de paine cum vor ei" au majoritatea calificata. Or, daca linia aceasta maghiara se aplica, numarul profesorilor maghiari in Senat va creste si va trebui sa gasesti solutii mai fine, mai convingatoare", a adaugat senatorul.

Problema va fi manipulata nationalist

Gyorgy Frunda crede ca aceasta chestiune va fi exploatata in mod nationalist in 2012, fiind an electoral, si ca sunt multe manipulari in presa referitor la subiect.

"Sunt dezinformati cei care spun si presa prezinta ca si cum acum ar incepe sau s-ar duce acum lupta pentru predarea in limba maghiara la Targu Mures.

Intr-un an electoral, problema aceasta va fi manipulata intr-un sens nationalist. In fiecare an am avut atacuri impotriva comunitatii maghiare", a mai spus Frunda.

"Probabil ca si impactul electoral e luat in calcul, dar si alte lucruri. Unii nici nu stiu, chiar sunt convinsi de ceea ce sustin, dar adevarul e ca in Romania s-au facut multe inspre o convietuire normala.

La Cluj, Universitatea Babes Bolyai, care era mult mai incrancenata si mai neelastica, mai rigida la problema invatamantului in limba maghiara, iata ca a aplicat noua lege, destul de usor, fara probleme si s-a dat drumul. Nici acolo nu sunt facultati in limba maghiara, asta ar fi finalitatea normala, sa avem aceleasi facultati si in romaneste si in ungureste la Cluj si la Targu Mures. Dar la Targu Mures, unde am avut invatamant in limba maghiara, deci nu a trebuit sa-l infiintam acum, exista acea opozitie. Din punctul meu de vedere, se datoreaza in primul rand unor interese materiale ale unor profesori", a incheiat Frunda.

UDMR a anuntat ca ar putea iesi din coalitia de guvernare daca partenerii nu sunt de acord cu conditiile pe care le-a pus, una dintre ele fiind cea referitoare la linia de invatamant in limba maghiara de la UMF Targu Mures.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Frunda protocol coalitie UMF, #UDMR UMF Targu Mures , #UDMR
Comentarii