Ziare.com

Frunda, despre UMF Tg Mures: Recomand Guvernului sa nu modifice nimic

Vineri, 11 Mai 2012, ora 17:47

   

Frunda, despre UMF Tg Mures: Recomand Guvernului sa nu modifice nimic
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, candidatul Uniunii la Primaria Targu Mures, a recomandat Guvernului, vineri, intr-o conferinta de presa, sa nu modifice hotararea de guvern referitoare la facultatea maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) si sa lasa Justitia sa isi faca datoria.

"In baza principiului separatiei puterilor in stat, atunci cand o lege sau o hotarare de guvern este atacata in justitie, trebuie sa lasi Justitia sa-si faca treaba si sa nu intervii. Eu recomand Guvernului sa nu modifice nimic si sa lase Justitia sa-si faca treaba.

In ceea ce priveste modificarea legii, cred ca acest guvern are un mandat clar, de aproximativ 6 luni, pana la alegerile parlamentare si pe urma poate sa vorbeasca de eventuale modificari ale unor legi.

In al treilea rand, cred ca este nevoie de o reglementare urgenta si corecta, legala, a problemei UMF, de respectare a legii in vigoare - Legea 1/2011 (Legea Educatiei - n.red.) este in vigoare, nu exista declansata nicio procedura de modificare a acesteia - si asigurarea invatamantului in limba maghiara, care a existat tot timpul si institutionalizarea acestuia", a declarat Gyorgy Frunda.

Senatorul UDMR a raspuns astfel afirmatiilor ministrului Educatiei, Ioan Mang, potrivit carora va cere Guvernului anularea hotararii de guvern referitoare la infiintarea facultatii maghiare in cadrul UMF Targu Mures si ca s-ar impune si schimbarea paragrafului din Legea 1/2011, daca acesta permite ministerului sa intervina in autonomia universitara.

Frunda a spus ca Legea Educatiei nr.1/2011 a prevazut ca principiu obligatoriu infiintarea universitatilor multiculturale, a invatamantului in limba maghiara in trei universitati din Romania, printre care si UMF din Targu Mures si ca, intrucat Senatul UMF a refuzat de 2-3 ori consecutiv sa introduca in Carta UMF articolul respectiv, fostii ministri ai invatamantului au refuzat confirmarea Cartei Universitatii.

"Prin HG s-a infiintat facultatea in limba maghiara. Potrivit Legii Educatiei, Guvernul nu putea face mai putin, nici mai mult decat asta, era singura solutie a infiintarii facultatii in limba maghiara. Conducerea UMF a atacat aceasta hotarare atat pe fond, cat si pe exceptie, si a cerut, pe exceptie, suspendarea aplicarii HG pana in momentul rezolvarii pe fond a contestatiei inaintate.

Termenul de rezolvare pe fond e undeva in decembrie, iar pe exceptie s-a suspendat aplicarea HG pana la rezolvarea fondului. Pe romaneste asta inseamna ca acum, in iunie, sa nu fie admitere la sectia maghiara pentru ca nu se stia care era regimul juridic al invatamantului in limba maghiara. De aceea, consider ca Guvernul Ponta, care a retras recursul declarat de Guvernul Ungureanu, are raspunderea politica, juridica si de invatamant asupra rezolvarii problemei", a sustinut Frunda.

Acesta a aratat ca problema trebuie rezolvata "nu in luni, nu in saptamani, ci in cateva zile", incat studentii de limba maghiara sa stie unde dau admitere.

"Este si interesul UMF, pentru ca fara studentii de limba maghiara, universitatea ca ansamblu, cu invatamant in limba romana si maghiara, este neviabila, nu se poate sustine material. Este un interes comun care trebuie rezolvat. Vizita de ieri a actualului ministru - politic nu vreau sa o comentez pentru ca a avut declaratii care exced cadrul academic - dar e imbucurator ca a discutat cu profesorii romani si maghiari si se decanteaza o solutie care ar fi acceptabila pentru ambele parti", a precizat senatorul.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1393 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mare fariseu acest Frunda

Este cel mai nociv candidat al UDMR-ului. Cel mai nociv pentru UDMR. Pentru noi,nu conteaza. Poate doar pentru "Antena3"sau"(i)Realitatea...

 

UMF

In Romania studentii trebuie sa aiba posibilitatea sa studieze in limba materna, nu limba unei minoritati care a facut tot posibilul sa ramana la guvernare timp de mai bine de 8 ani pentru a-si atinge scopul.

udmr nu mai reprezinta maghiarii, ci doar o gasca de bogatasi!

Si asta au inceput si maghiarii sa observe, interesele acestora si nevoile lor ne fiind satisfacute. Acestia au probleme ca toti cetatenii acestei tari cu locuriile de munca, cu salariile, pensiile. Iar ceea ce vor sa obtina cu UMF este cel putin ilegal, daca ma pot exprima astfel.

Te respect maestre dar aici...

...ai dat-o in bara.
Pe banii mei nu iti faci tu universitate etnica!
Veci pururi!
Amin! ...cum zice un clasic inca in viata Ziare.com

 

Total de acord d-lor "KKK guy" si "daaghi"

Frunda:"Eu recomand Guvernului sa nu modifice nimic". Nu ii este rusine? mai bine ar face recomandari ca si romanii din Ungaria sa beneficieze de aceleasi drepturi, daca ar fi corect, dar nu este.

Nu va fi o modificare

ci o REvENIRE la normalitate!

 

nu !

nu infiintarea unei astfel de facultati reprezinta problema in sine, ci scopurile pe care le urmareste udmr prin astfel de initiative!timp de 20 de ani au profitat de pe urma romanilor asa cum au stiut mai bine, pentru ca au vazut ca se poate, ar fi timpul sa luam ceva masuri!

Recomand guvernului,

sa desfiinteze invatamintul in limba maghiara si sa-i INTEGREZE pe unguri,in societatea ROMANEASCA.

 

Eu

Eu as recomanda Guvernului sa anuleze hotararea de a infiinta o facultate in limba maghiara la UMF !

 

Jps Pdl + Udmr

Dupa naul dat de PDL acestor unguri extremisti, mai au putin si ne vor cere sa eliberam tara ca ii incurcam.

 

:)

PDL si UDMR sa ne mai lase in pace au facut numai tampenii !!!

 

Ii recomandam noi...

Ii recomandam noi sa ne lase sa traim si noi in tara noastra.Sa nu mai comenteze dupa ce 20 de ani au stat la putere pripasiti cand cu unul cand cu altul acum e momentul sa se retraga.Sa recomande colegilor din UDMR ce vrea el.Sa lase pe restul sa decida soarta romanilor in Romania!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor