Frunda: Fac apel la politicieni sa respecte principiile Constitutiei si sa nu comaseze alegerile

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 14:42
1028 citiri
Frunda: Fac apel la politicieni sa respecte principiile Constitutiei si sa nu comaseze alegerile

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda declara ca democratia si statul de drept inseamna respectarea unor principii constitutionale, iar comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare anul viitor ar insemna incalcarea acestora.

Intr-un interviu acordat Ziare.com senatorul precizeaza ca, potrivit Constitutiei, mandatele parlamentarilor nu pot fi scurtate decat in caz de alegeri anticipate, iar cele ale alesilor locali nu pot fi prelungite decat in cazuri limitative prevazute de lege, cum ar fi cele de razboi sau catastrofa.

"Chiar daca am modifica legea si am spune ca sunt motive in plus pentru care mandatul consilierilor si primarilor poate fi prelungit, acestea s-ar referi doar la primarii si consilierii care ar fi alesi sub imperiul noii legi. Aceasta lege care este in vigoare nu permite ca primarilor si consilierilor sa li se prelungeasca mandatul peste cei 4 ani prevazuti de lege", a declarat senatorul.

Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu Ziare.com

Dincolo de aspectul juridic, exista insa si un aspect politic cel putin la fel de important.

"Alegerile locale si cele parlamentare au fost defalcate din 1992, intotdeauna au fost la sase luni unele de celelalte. Ele sunt defalcate nu intamplator, ci bine motivat, pentru ca in alegerile locale alegem un gospodar, oameni care sa conduca comunitatea locala, comuna, orasul, municipiul si judetul, acolo conteaza persoana si capacitatea ei de a gospodari comunitatea respectiva.

Alegerile parlamentare inseamna optiunea unui popor, a unei natii, a cetatenilor unei tari, pentru o ideologie care sa defineasca pe urmatorii patru ani linia pe care merge tara respectiva, in speta Romania. Una e sa vorbesti in alegeri despre gospodarirea localitatii si alta despre principii si incotro sa mergi. Daca am avea in acelasi timp si alegerile locale si pe cele parlamentare, vrand-nevrand cu totii ar trebui sa vorbim despre sosele, canale, electrificare, subventionarea gazului si asa mai departe, or asta este contrar parlamentarismului republican", a explicat senatorul UDMR.

In concluzie, acesta considera ca ar fi o masura gresita sa avem alegerile parlamentare simultan cu alegerile locale, mai ales ca "alibiul financiar material, cum ca am face economie, nu este de luat in considerare".

"Democratia costa mai mult decat dictatura, dar are ca scop buna guvernare si o viata decenta a cetateanului. Fac un apel catre toti oamenii politici sa respecte principiile constitutionale pe care le-am adoptat in 1992, pentru ca incalcarea acestora duce pas cu pas la limitarea statului de drept si la posibilitatea instaurarii unui regim autoritar", considera senatorul UDMR.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...