Ziare.com

Frunda: Fac apel la politicieni sa respecte principiile Constitutiei si sa nu comaseze alegerile

de Elena Enache
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 14:42

   

Frunda: Fac apel la politicieni sa respecte principiile Constitutiei si sa nu comaseze alegerile
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda declara ca democratia si statul de drept inseamna respectarea unor principii constitutionale, iar comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare anul viitor ar insemna incalcarea acestora.

Intr-un interviu acordat Ziare.com senatorul precizeaza ca, potrivit Constitutiei, mandatele parlamentarilor nu pot fi scurtate decat in caz de alegeri anticipate, iar cele ale alesilor locali nu pot fi prelungite decat in cazuri limitative prevazute de lege, cum ar fi cele de razboi sau catastrofa.

"Chiar daca am modifica legea si am spune ca sunt motive in plus pentru care mandatul consilierilor si primarilor poate fi prelungit, acestea s-ar referi doar la primarii si consilierii care ar fi alesi sub imperiul noii legi. Aceasta lege care este in vigoare nu permite ca primarilor si consilierilor sa li se prelungeasca mandatul peste cei 4 ani prevazuti de lege", a declarat senatorul.

Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu Ziare.com

Dincolo de aspectul juridic, exista insa si un aspect politic cel putin la fel de important.

"Alegerile locale si cele parlamentare au fost defalcate din 1992, intotdeauna au fost la sase luni unele de celelalte. Ele sunt defalcate nu intamplator, ci bine motivat, pentru ca in alegerile locale alegem un gospodar, oameni care sa conduca comunitatea locala, comuna, orasul, municipiul si judetul, acolo conteaza persoana si capacitatea ei de a gospodari comunitatea respectiva.

Alegerile parlamentare inseamna optiunea unui popor, a unei natii, a cetatenilor unei tari, pentru o ideologie care sa defineasca pe urmatorii patru ani linia pe care merge tara respectiva, in speta Romania. Una e sa vorbesti in alegeri despre gospodarirea localitatii si alta despre principii si incotro sa mergi. Daca am avea in acelasi timp si alegerile locale si pe cele parlamentare, vrand-nevrand cu totii ar trebui sa vorbim despre sosele, canale, electrificare, subventionarea gazului si asa mai departe, or asta este contrar parlamentarismului republican", a explicat senatorul UDMR.

In concluzie, acesta considera ca ar fi o masura gresita sa avem alegerile parlamentare simultan cu alegerile locale, mai ales ca "alibiul financiar material, cum ca am face economie, nu este de luat in considerare".

"Democratia costa mai mult decat dictatura, dar are ca scop buna guvernare si o viata decenta a cetateanului. Fac un apel catre toti oamenii politici sa respecte principiile constitutionale pe care le-am adoptat in 1992, pentru ca incalcarea acestora duce pas cu pas la limitarea statului de drept si la posibilitatea instaurarii unui regim autoritar", considera senatorul UDMR.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cine să respecte Constituția?Aud?Ăștia?

Ăștia nu respectă absolut nimic darmite să respecte Constituția!
Pentru Okiță și subspecimele din subordine,Constituția și Legile sunt niște bucățele de hartie igienică.

 

deci nu se comaseaza

pt ca senatul e camera decizionala in acest caz si cum USL are un senator in plus chiar daca mai fura PDL unul nu e suficient

Fara bun simt.

D-le Frunda cred ca este timpul sa te retragi din politica deoarece esti si asa in plus .Vreau sa stii ca noi cititorii nu suntem chiar asa de prosti precum ne crezi .Tot faceti trimitere la constitutie care este facuta dupa chipul si asemanarea d-voastra ,adica proasta.Pt. a ne fi bine trebuie schimbata constitutia dar se pare ca oameni ca d-voastra nu au ca obiectiv decat binele propriu nu si a celor ca noi.De aceea va rugam sa ne lasati in pace.

 

Subscriu

Ne trebuie o constitutie teafara pe care sa cladim un edificiu legislativ clar si coerent in locul actualului cotet pe care alt comentator nu s-a sfiit sa-l numeasca cocina. O zi buna !

Yeap, prietene Sile!

Am vazut in alte tari, cum omuletii si-au facut legi in asa fel incat sa le fie respectat dreptul suprem: dreptul la o viata decenta!
Si sa te fereasca Sfantul sa te atingi c-un fir de par de dreptul lor suprem!
ATAT si nimic altceva!

Asta pentru ca omuletii cu pricina au invatat de-a lungul a cateva sute de ani de societate civilizata, ca au o singura viata de trait si nu le e indiferent cum o traiesc!

N-am vazut pe-acolo, nimic stahanovist, comunist, bumbesti-livezenist, de genul: statul pe primul plan, presedintele pe primul plan, economia pe primul plan, bugetul pe primul plan, pedeleul pe primul plan, mafiotii, borfashii si bijnitzarii pe primul plan!

Nimic din toate astea, doar atat: viata decenta a cetateanului pe primul plan, pe al doilea plan si pe ultimul plan!

Din legitatea atat de banal de simpla, decurg toate celelalte: si stat bogat, si economie sanatoasa si buget sanatos si partide care nu mai fura.
Si oameni care traiesc simplu si decent, frumos cum nu viseaza, in tampenia lor, multimiliardari de carton ca-cashuneanu, basescu, urinel, paturiciu, etc.!

Mai, dar cat de greu ne este noua romanilor sa pricepem o chestie atat de banal de simpla, pentru numele lui Dumnezeu?

Parsiva chemarea aceasta

A d-lui Frunda. Sa respecti o constitutie gaunoasa schweizer mai mult gaura decit briinza dupa cum a caracterizat-o chiar unul din nanasii ei Iosif Boda nu mi se pare un lucru tocmai indicat.In spatele vorbirii mieroase a d-lui Frunda se ascund niste lucruri mult mai periculoase decit ne inchipuim. O zi buna !

 

Basescu se crede Ceausescu

o sa sfarseasca ca el

Doamne-ajuta!

Sa mai vedem odata garnizoana de la Targoviste, la televizor!

Intrebarea militianului:

Dar noua la ce ne-ar folosi chestia asta? O zi buna !

Frunda Baci a aparut USL!

Numai trebuie sa te sperii!
Votatzi cu USL ce vretzi si facetzi alegerile cand avetzi chef!
Cat mai repede, sa minimalizam pierderile cu furaciunile astora!

 

Opinie

Poate ca aceasta criza e mai rea decat o catastrofa, in plan financiar. Deci este ceva legal comasarea alegerilor.
Orice lege actioneaza din momentul publicarii ei in monitorul oficial si nu la pastele cailor cand expira ceva, al nu stiu cui.

Dar un,,gica contra,, al UDMR trebuie sa existe.

Sunt bucuros ca BOC stie ce sa faca. Tace si face !

Si e bine asa !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor