Frunda: Opozitia a gresit ca nu a cerut suspendarea presedintelui in 2009

Miercuri, 03 August 2011, ora 12:34
6759 citiri
Frunda: Opozitia a gresit ca nu a cerut suspendarea presedintelui in 2009
Foto: Arhiva

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera ca nu presedintele decide premierul, ci partidele din Parlament, sefului statului revenindu-i doar o sarcina formala. In opinia sa, Traian Basescu a incalcat grav Constitutia in 2009 cand i-a propus ca premieri pe Lucian Croitoru si Liviu Negoita, iar Opozitia trebuia sa sesizeze CCR si sa il suspende.

Reactia senatorului UDMR a venit dupa ce, marti seara, presedintele Traian Basescu a anuntat partidele din USL ca nu este obligat de Constitutie sa desemneze premierul dorit de ele nici in cazul in care vor obtine la alegerile din 2012 peste 50%.

"Trebuie citit cu multa atentie articolul 103 din Constitutie. (...) Sa fie atenti ca in Constitutia Romaniei se vorbeste de partidul care obtine 51% si nu de alianta. (...) Daca fuzioneaza e altceva, PNL-ul cu PSD-ul. Daca fuzioneaza si obtin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianta insa au o mare problema", a avertizat presedintele la B1TV.

Articolul 103, alin.1 din Constitutie precizeaza: "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Contactat de Ziare.com, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a exprimat opinii cu totul contrare.

Desemnarea lui Lucian Croitoru si a lui Liviu Negoita, profund neconstitutionale

"Nu presedintele are competenta de a hotari aliantele din Parlament ci partidele politice care vor ajunge in Parlament. In functie de numarul mandatelor obtinute se va hotari, se va aseza noua majoritate parlamentara. E adevarat ca in politica 'niciodata sa nu spui niciodata', dar adevarul e ca partidele politice din Opozitie au retineri intemeiate, justificate, fata de politica presedintelui, care considera ca are dreptul sa stabileasca majoritati parlamentare, ca poate sa faca si sa desfaca asemenea coalitii in functie de cum ii este interesul.

Aceasta nu este nici democratie, nici stat de drept. Democratie inseamna ca partidul care castiga alegerile sa isi formeze majoritatea daca poate, iar statul de drept inseamna sa respecti regulile jocului", a declarat Gyorgy Frunda.

Intrebat ce se intampla daca niciun partid nu castiga alegerile, ci o alianta, in cazul de fata USL, acesta a raspuns ca in opinia sa formatiunile castigatoare ar trebui sa dea premierul, indiferent daca sunt sau nu inregistrate juridic, iar presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia in octombrie si noiembrie 2009 cand a desemnat premieri din afara unei coalitii parlamentare.

"Dupa parerea mea, dar ar fi nevoie de o interpretare a Curtii Constitutionale, alianta de facto, care poate obtine majoritatea in Parlament are dreptul constitutional sa isi numeasca primul ministru. Nu e nevoie de nicio inregistrare juridica, formala, la tribunal sau in alta parte. Asa functioneaza peste tot.

Deci daca doua sau trei partide din Romania au impreuna peste 50%, au dreptul sa isi stabileasca candidatul la functia de prim-ministru si nu presedintele are dreptul de a cenzura numirea formala a persoanei respective, ci Parlamentul trebuie sa decida.

Dupa parerea mea, deciziile repetate ale presedintelui Basescu, care a numit persoane care nu au fost propuse de partide politice, va aduceti aminte de Lucian Croitoru sau Liviu Negoita, toate aceste decizii au fost neconstitionale, profund neconstitutionale. Iar Opozitia de atunci a gresit, dupa parerea mea, cand pe acest subiect nu a cerut interventia Curtii Constitutionale sau nu a cerut suspendarea presedintelui. Acel demers al presedintelui a fost neluarea in considerare a statului de drept, si-a incalcat profund competentele si a mers prea departe", a declarat Gyorgy Frunda.

Toate aliantele guvernamentale s-au distrus dupa un anumit timp

Pe de alta parte, rugat sa comenteze declaratia presedintelui "Daca ma intreaba cineva ce tip de alianta as vedea benefica pentru Romania, as spune PDL si PNL si UDMR", Gyorgy Frunda a spus ca nu crede ca aceasta este posibila.

"Nu stiu, nu cred ca e posibila. Eu sunt convins ca USL la ora actuala isi mentine aceasta formula, nu cred ca liberalii vor rezilia intelegerea pe care o au cu social-democratii, ar pierde foarte mult.

Dar niciodata nu se stie din ce motiv se vor certa. Uitati-va la ultimii 10 ani sau 15. Toate, dar absolut toate aliantele guvernamentale s-au distrus dupa un anumit timp, nu au rezistat 4 ani. Nici PDL-PNL, nici PDL-PSD, singurii care au fost constanti si coalitii si au mers pana la capat am fost noi, cei de la UDMR", a raspuns acesta.

Gyorgy Frunda a ocolit un raspuns direct la intrebarea "ar fi benefica pentru Romania o reunire a fortelor de dreapta, PDL-PNL-UDMR?".

"Ea nu exista si nu putem spune acum, vom vedea atunci care va fi situatia Romaniei, situatia economica, sociala, juridica. Asta intotdeauna se hotaraste in momentul in care se face o coalitie. Nu poti discuta ipotetic ce va fi peste un an", a declarat senatorul UDMR.

Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, 13 decembrie, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că modul în care se conturează coaliţia de guvernare...
”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
Un fost diplomat și ex-lider al opoziției din Georgia, Gia Japaridze, susține, într-un interviu pentru hotnews, că a recunoscut la alegerile prezidențiale din România metode aplicate de...
#suspendare Basescu, #Gyorgy Frunda USL, #Frunda suspendare presedinte , #UDMR
  1. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  2. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  3. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  4. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  5. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  6. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  7. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  8. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi
  9. Potra susține că la Ciolpani s-a întâlnit doar cu echipa de securitate a lui Călin Georgescu. "Niște băieți de treabă care au lucrat în Congo"
  10. Poliția audiază influenceri care au lucrat pentru Georgescu pe TikTok. "Eu am dat 300.000 pentru Georgescu pentru că îmi place mie de el"