Gyorgy Frunda, despre comasare: Prea putini bani economisiti ca sa merite efortul

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 15:06
1609 citiri
Gyorgy Frunda, despre comasare: Prea putini bani economisiti ca sa merite efortul
Foto: Arhiva

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda considera gresita comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012.

Argumentul financiar de economisire a banilor prin organizarea simultana a celor doua scrutine este "de neacceptat", afirma la RFI senatorul Gyorgy Frunda.

Coalitia guvernamentala isi va asuma, spre sfarsitul lunii, raspunderea pentru proiectul privind comasarea alegerilor locale si parlamentare. Reducerea numarului de alesi a fost amanata insa pentru anul viitor, acest aspect necesitand noi negocieri in randurile Puterii.

"Cred ca la ora actuala nimeni nu poate face un calcul real, daca aceasta comasare avantajeaza un partid sau altul. Nu am avut asemenea experienta in Romania, nu am avut un sondaj de opinie, sa stim care este parerea cetateanului mediu asupra acestui lucru. Orice calcul ar fi artificial.

Un lucru este cert: daca alegerile vor fi comasate, va fi un interes comun al tuturor celor care urmeaza sa fie alesi, de la consilieri locali pana la deputati si senatori, sa faca un efort comun pentru a determina lumea sa vina la alegeri. Dar rezultatul acestora, dupa parerea mea, este o necunoscuta", a declarat Gyorgy Frunda.

Senatorul a comentat si economia de 20 de milioane de euro in proiectul Ministerului Administratiei si Internelor.

"Nu stiu daca e reala sau nu, dar luand-o de buna ca ar exista, economia este mult prea mica, sunt prea putini bani economisiti ca sa merite efortul. Eu vorbesc din punct de vedere al principiului alegerilor. Din acest punct de vedere, comasarea, dupa parerea mea, este gresita, pentru ca dreptul cetateanului de a alege nu inseamna doar posibilitatea de a-i pune in fata o lista cu multe nume, sau a permite multor partide sa isi prezinte cate un candidat, ci inseamna, in primul rand, dreptul de a-si forma o imagine clara asupra deciziei pe care urmeaza sa o ia. Informatie cuprinzatoare, clara, previzibila, in patrimoniul caruia sa poata aduce cea mai buna decizie din punctul sau de vedere.

Ori atunci cand cetateanul mediu al Romaniei, care stie prea putin diferenta dintre un Consiliu Local si Senat, de exemplu, trebuie dintr-o data sa aleaga pe sase liste. (...) In aceasta situatie, ii va fi foarte greu sa faca acest lucru.

In al doilea rand, daca alegerile vor fi comasate ceea ce, intr-adevar, nu este nicaieri in UE si nu poate sa ramana asa, cum le vei decomasa? Cum le vei separa peste patru ani de zile? Doar prin reducerea unuia dintre mandate, ceea ce ridica o serie de semne de intrebare. De aceea, eu cred ca ar fi normal sa avem intai alegerile parlamentare, asa cum este peste tot in UE, sau in general peste tot, pentru ca alegerile parlamentare proiecteaza vointa electorala si pentru alegerile locale, si sa punem apoi localele. Cred ca acesta este mecanismul prin care trebuie sa gandim.

Altfel, aceste alegeri comasate sunt ca o pisica ce este inchisa intr-un sac: cand ii dai drumul, nu stii incotro se va indrepta si pe cine va zgaria. Nu poti prevedea rezultatul lor. Eu nu cred ca are cineva de castigat. Argumentul financiar nu este de acceptat. Chiar daca e adevarat, e prea putin ca sa poata fi luat in considerare. De aceea, cred ca ar trebui sa ne gandim la o alta solutie", a mai spus Frunda.

Aceasta a precizat ca vorbeste in nume personal atunci cand spune ca nu este de acord cu suprapunerea alegerilor, pentru ca in "UDMR parerile sunt impartite".

De asemenea, udemeristul a precizat ca nu va vota alaturi de Opozitie in ipoteza in care va fi un vot in Parlament.

Citeste mai mult despre Gyorgy Frunda, despre comasarea alegerilor: Sunt prea putini bani economisiti ca sa merite efortul pe RFI.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Gyorgy Frunda comasare alegeri, #UDMR vor comasare alegeri , #UDMR