Gyorgy Frunda: Greva USL nu este un demers democratic, e o greseala politica

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 19:42
3709 citiri
Gyorgy Frunda: Greva USL nu este un demers democratic, e o greseala politica
Foto: Arhiva

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda apreciaza ca greva parlamentara anuntata de USL nu este un demers democratic, ci doar o greseala politica. "Faci greva parlamentara sau boicotezi atunci cand nu ti se respecta drepturile parlamentare", considera acesta.

"Daca partidele de Opozitie nu participa la sedintele Parlamentului, unde coalitia de guvernare are majoritatea, atunci dupa parere mea gresesc pentru ca valideaza, prin neparticipare, orice decizie parlamentara a majoritatii. N-o sa poata influenta deciziile, pentru ca nu iau parte nici la lucrarile comisiilor, deci nu or sa aiba niciun fel de amendamente, iar majoritatea va putea adopta legile pe care le doreste.

Nu este un demers democratic, nu este o forma a statului de drept. Statul de drept inseamna sa stai in Parlament si sa participi la dezbateri. Mandatul este de 4 ani", a declarat Gyorgy Frunda pentru Ziare.com.

Senatorul UDMR a explicat ca un demers politic atat de radical ar putea fi justificat, dar in cu totul alte conditii.

"Faci greva parlamentara sau boicotezi atunci cand nu ti se respecta drepturile parlamentare, cand nu ti se acorda dreptul de a lua cuvantul, de a avea amendamente, cand nu se iau in considerare, atunci da. Dar fortarea alegerilor anticipate prin acest lucru mie mi se pare contraproductiv", a mai spus Gyorgy Frunda.

"Majoritatea ar trebui sa aiba inteligenta politica sa lase libere locurile Opozitiei in Birourile Permanente"

Pe de alta pate, intrebat cum va influenta o eventuala neparticipare la USL la constituirea Birourilor Permanente, despre care au vorbit mai ales unii reprezentanti ai PSD, senatorul a raspuns "Nicicum".

Confuzie in USL - nu se stie cum fac greva

"Cu exceptia presedintilor, care sunt alesi pe durata mandatului, Birourile Permanente se realeg la inceput de sesiune. Eu sper ca majoritatea va avea inteligenta politica sa lase libere locurile Opozitiei. Din cate stiu eu, acum proportia este de 7-5 sau 6-5, locurile Opozitiei trebuie lasate la latitudinea lor, daca vor sa le ocupe, iar, daca nu le ocupa, Biroul va lucra cu cei 6 oameni.

Ar fi o greseala sa se numeasca senatori ai arcului guvernamental pe locurile care se cuvin Opozitiei. Trebuie lasate libere", a sustinut Gyorgy Frunda.

O decizie pripita, nu au analizat consecintele

Rugat sa caracterizeze in cateva cuvinte actiunea politica initiata luni de USL, senatorul a apreciat ca este un demers "pripit".

"Nu e cea mai inteleapta decizie luata, dupa parerea mea. USL este pe val, castiga popularitate pe reducerea salariilor, pe demonstratiile oamenilor, pe ultimele masuri luate. In aceasta situatie, daca stau in banca lor si nu fac nimic tot castiga popularitate. Ei spun 'Suntem mai aproape de popor si vrem anticipate!'. Nu are niciun fel de importanta, pentru ca si alegerile la termen sunt in zece luni.

Daca imi permiteti o paralela cu Ungaria de acum doi ani. Opozitia de atunci a Ungariei, partidul de guvernamant de astazi, FIDESZ, putea oricand sa treaca o motiune de cenzura, sa pice guvernul socialist. Si nu a facut-o pentru ca acumula voturi si putere. Si a obtinut peste 50% cifra reala, ceea ce a dus la o majoritate de doua treimi. Deci mi se pare o decizie luata putin pripit, fara a analiza toate consecintele ei si toate efectele", a declarat acesta.

In aceste conditii, Gyorgy Frunda spune ca nu stie de ce au luat liderii USL o asemenea hotarare, in opinia caruia si demisia tuturor parlamentarilor USL ar fi fost tot "o greseala politica".

"Se forteaza alegerile anticipate, logic asta este si asta au si spus conducatorii USL. Daca ma intrebati pe mine, eu sunt de acord cu alegerile anticipate, dar nu asa trebuie fortate. Oricum, ele depind de prea multi factori constitutionali, in primul rand de presedintele republicii, care e singurul care le poate declansa in conditiile prevazute de Constitutie, dar nu exista nicio obligatie, nicio prevedere imperativa de declansare a alegerilor anticipate", a conchis senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#greva parlamentara USL, #demisii PNL, #boicot USL parlament, #Gyorgy Frunda greva parlament , #UDMR