Hackerii ruși trimit mesaje false despre recrutarea forțată a bărbaților ucraineni refugiați în Europa

Vineri, 24 Martie 2023, ora 15:42
1819 citiri
Hackerii ruși trimit mesaje false despre recrutarea forțată a bărbaților ucraineni refugiați în Europa
Scopul hackerilor a fost de „a semăna panică și frică” FOTO Twitter

La aproape un an după ce milioane de refugiați ucraineni au fugit pentru a scăpa de invazia pe scară largă a trupelor ruse, organizațiile de caritate au început să primească un val de e-mailuri, în luna ianuarie 2023, scrie Bloomberg.

Scrisorile avertizează că se plănuiește aducerea bărbaților apți de recrutare înapoi în Ucraina și apoi trimiterea lor pe front. În plus, în mesaje se vorbește despre presupusele înțelegeri ale autorităților Ucrainei cu reprezentanți ai țărilor aliate. Destinatarilor scrisorilor li s-a cerut să furnizeze imediat date personale și orice informații despre locul unde se află ucrainenii.

E-mailurile semnate de ministerele țărilor vecine erau false. Guvernele din Letonia, Lituania și Polonia au fost chiar nevoite să le raporteze.

Potrivit cercetătorilor de la Mandiant, o divizie a Google Cloud care se ocupă cu detectarea amenințărilor, astfel de scrisori au fost trimise de oameni din notoriul grup Ghostwriter, care a răspândit și știri false despre NATO.

Hackerii de la Ghostwriter au spart site-uri și au postat știri false, potrivit lui Mandiant.

În februarie, Universitatea Cardiff a dezvăluit că membrii grupului se dădeau drept oficiali guvernamentali și trimiteau e-mailuri false.

Potrivit expertului independent Anneli Ahonen, care este specializată în probleme de dezinformare, scopul a fost de „a semăna panică și frică”.

Se știe că Ghostwriter are legături cu Belarusul. La rândul său, Yanis Sarts, directorul Centrului de Comunicații Strategice al NATO, este convins că este vorba despre un grup rusesc, deși unii dintre membrii săi sunt din Belarus.

În scrisorile lor, ei au numit trupele americane staționate în Polonia „forțe de ocupație” și au raportat, de asemenea, că soldații germani staționați în Lituania ar fi profanat un cimitir evreiesc. O astfel de campanie a fost programată să coincidă cu vizita președintelui Lituaniei și a secretarului de stat al SUA la sesiunea Adunării Generale a ONU.

Anul trecut, Facebook a blocat un videoclip al acestui grup, în care soldații ucraineni s-ar fi predat forțelor ruse.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
#hackeri Rusia, #Mesaje, #false, #recrutare, #razboi Ucraina, #refugiati Ucraina , #Razboi Ucraina