Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 14:30
1251 citiri
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackeri Sandworm FOTO X /The Cyber Security Hub

O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm, activ în Ucraina, care este pe cale să devină o „ameninţare” mondială, relatează AFP.

Mandiant, o societate importantă de securitate cibernetică, a reperat operaţiuni răuvoitoare desfăşurate de către această grupare care preia denumirea creaturii imaginare imaginate de către Frank Herbert în saga Dune.

Hackerii ţintesc locuri în întreaga lume considerate drept „puncte fierbinţi” din punct de vedere politic, militar sau economic din perspectiva intereselor ruseşti.

„Am observat gruparea desfăşurând operaţiuni de spionaj în America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi America Latină”, arată în raport cercetători de la Mandiant.

În contextul în care „un număr-record de oameni participă în alegeri naţionale în 2024, antecedentele Sandworm în privinţa tentativelor de amestec în procesele democratice cresc cresc şi mai mult gravitatea ameninţării pe care gruparea o poate reprezenta pe termen scurt”, se arată în raport.

În urmă cu cinci ani, 12 ofiţeri din cadrul spionajului militar rus au fost inculpaţi în Statele Unite cu privire la acuzaţii cu privire la un presupus amestec al acestora în alegerile prezidenţiale americane din 2016, care l-au condus pe Donald Trump la Casa Albă, potrivit FBI.

Miliardarul republican candidează din nou la preşedinţie, după ce nu a fost reales în 2020.

O ARMĂ DE RĂZBOI

Sandworm a ţintit în mai multe rânduri instituţii electorale în Occident - inclusiv ale unor „actuale şi viitoare” state membre NATO, relevă în acest raport Mandiant.

Gruparea a „încercat să se amestece în procesele democratice din anumite ţări divulgând informaţii sensibile politic şi desfăşurând malware-uri cu scopul de a accesa sisteme electorale şi a falsifica date electorale”, detaliază Mandiant.

Armata rusă apelează - cu regularitate - această grupare în Războiul din Ucraina, potrivit cercetătorilor.

Ei dau asigurări că Sandworm „este angajat activ în toată gama de operaţiuni de spionaj, atac şi influenţare”.

În 2022, Ucraina anunţa că a dejucat un atac cibernetic rus al Sandworm vizând una dintre cele mai mari instalaţii energetice ucrainene.

„Estimăm cu mare încredere că (n. r. Sandworm) este considerat de către Kremlin un instrument de putere agil, capabil să servească interesele naţionale şi ambiţiile Rusiei, inclusiv eforturi vizând să submineze procese democratice în întreaga lume”, conchid autorii raportului.

Activităţile grupării - ce de exemplu tentative de influenţare a alegerilor sau represalii împotriva unor organisme sportive internţaionale în controverse cu privire la dopajul unor atleţi - sugerează că „nu există limite ale impulsurilor naţionaliste” care pot anima programul Sandworm, se arată în raportul Mandiant.

Quarterly Report - Editia 4

Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple a lansat o nouă funcție de confidențialitate pentru iPhone, parte a setului de instrumente Safety Check, menită să ajute utilizatorii să identifice și să blocheze accesul persoanelor...
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Autoritățile au anunțat marți, 28 mai, că anulează din nou o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen, după ce nicio firmă nu a depus o ofertă la...
#hackeri Rusia, #securitate cibernetica, #hackeri rusi atac cibernetic , #hacker