La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic. Cine sunt țintele preferate ale hackerilor

Duminica, 07 Mai 2023, ora 10:36
2191 citiri
La fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic. Cine sunt țintele preferate ale hackerilor
Din ce în ce mai multe bloguri devin ţinta infractorilor cibernetici FOTO Pixabay

Un număr de 30.000 de site-uri web, în medie, sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac cibernetic, arată datele publicate într-un articol de specialitate, de blogul din România al producătorului de soluţii antivirus Eset.

Cifrele sunt dezvăluite în contextul în care din ce în ce mai multe bloguri devin ţinta infractorilor cibernetici.

"Scriitorii şi bloggerii fac parte dintr-o comunitate creativă şi, chiar dacă aceştia pot aborda subiecte diferite, munca lor nu este uşoară. Crearea de conţinut mereu proaspăt şi atractiv necesită o dedicare neobosită şi o serie de abilităţi care implică mai mult decât procesul de a scrie, mai ales că în lumea online unele idei sau subiecte prezentate de autori ar putea să nu fie luate în serios sau să nu se potrivească cu anumite grupuri sau persoane. Altfel spus, este probabil ca bloggerii să fie nevoiţi să se descurce singuri în mai multe privinţe - inclusiv atunci când vine vorba de securitatea digitală. Într-adevăr, siguranţa şi securitatea comunităţii şi a locului de muncă, precum şi cea a familiei, sunt subiecte ce merită tratate cu atenţie. Din moment ce ştirile şi opiniile circulă şi sunt distribuite în viteză în mediul online, fiecare blogger, redactor sau scriitor trebuie să deţină câteva noţiuni elementare de securitate pe internet. În medie, 30.000 de site-uri web sunt compromise zilnic, iar la fiecare 39 de secunde are loc un atac", susţine specialistul Eset, Mark Szabo.

Conform statisticilor oficiale, numai în 2021, un număr de 22 de miliarde de date private au fost expuse în urma breşelor de securitate, în timp ce 95% dintre aceste incidente s-au întâmplat din cauza erorilor umane sau a subestimării nevoilor de securitate cibernetică din partea utilizatorilor.

În viziunea experţilor, atacatorii nu vizează doar bloguri importante, precum compromiterea blogului oficial al Google din urmă cu câţiva ani.

În acest sens, a fost întocmită o listă de modalităţi pe care bloggerii le pot pune în practică pentru a rămâne în siguranţă şi protejaţi: utilizarea unor parole sigure; activarea autentificării cu doi factori; configurarea unei reţele private virtuale (VPN); actualizarea CMS-ul şi a pluginurilor; utilizarea unui certificat de securitate (HTTPS); folosirea unui certificat TSL (Transport Layer Security) sau SSL (Secure Sockets Layer), deoarece acestea protejează datele schimbate între site şi vizitatorii săi prin intermediul criptării; păstrarea unei copii de rezervă a articolelor şi a documentelor, fie pe o unitate separată (USB/HDD/SSD), fie online, folosind un furnizor de cloud de încredere.

"Pentru a obţine un certificat de securitate, discutaţi cu furnizorul dvs. de găzduire web. De obicei, astfel de certificate fac parte din planurile de găzduire, dar este posibil ca unii furnizori să nu le includă. Pentru a controla dacă site-ul dvs. are deja instalat un certificat TLS/SSL, verificaţi bara de adrese a browserului dvs. web şi căutaţi simbolul unui lacăt lângă URL.

Paşi suplimentari pentru o securitate solidă. Pentru a asigura o securitate mai puternică pentru blogul dvs. şi pentru computerul personal, puteţi pune în aplicare câteva măsuri suplimentare. Utilizaţi un software de securitate recunoscut în industrie, care vă va proteja în mare măsură de nenumăratele ameninţări online. De asemenea, deprinderea unor practici esenţiale în materie de securitate cibernetică personală vă va ajuta pe termen lung. Punerea în practică a acestor sfaturi nu va altera felul în care obişnuiţi să lucraţi şi să publicaţi articolele pe blogul dvs., dar vă oferă avantajul suplimentar al unei plase de siguranţă care vă protejează pe dvs. şi munca dvs.", susţine Szabo.

Eset a fost fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia) şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.

Coreea de Nord lovește din nou: cel mai mare furt de criptomonede din istorie finanțează un nou centru global de hacking
Coreea de Nord lovește din nou: cel mai mare furt de criptomonede din istorie finanțează un nou centru global de hacking
Într-un context global în care accesul la informație rămâne controlat strict, Coreea de Nord continuă să uimească printr-o altă formă de „inovație”: cea a atacurilor cibernetice...
Orange recomandă schimbarea SIM-ului pentru toți clienții după ce compania a fost atacată de hackeri: "Ca o măsură de precauție"
Orange recomandă schimbarea SIM-ului pentru toți clienții după ce compania a fost atacată de hackeri: "Ca o măsură de precauție"
UPDATE 21 martie Orange România a transmis Ziare.com un drept la replică prin care susține că nu există dovezi care să ateste existența unui nou atac cibernetic după cel din 23 februarie....
#hackeri, #atacuri cibernetice Romania, #blogger , #hacker
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ultima găselniță-i cu "ciupirea" de mici sume de bani din conturi,
  1. Schimbare majoră, „din mers”, la impozitarea caselor și mașinilor. Categoria de români care va fi taxată „din oficiu” de ANAF
  2. Portul Constanța a cerut fonduri europene pentru amenajarea unei parcări de TIR-uri folosind documente neavizate sau cu informații false
  3. Pierderi uriașe pentru Apple din cauza unui serviciu foarte apreciat de utilizatori
  4. Apple riscă un nou proces-bombă. Cel mai nou smartphone ar fi fost promovat cu funcții inexistente
  5. Renunță la programul 9-la-5—Aceste 5 monede meme ți-ar putea multiplica portofoliul de 1000x înainte de vară
  6. Cât de „real” mai este marele motor economic al Chinei. Economia cosmetizată doar cu subvenții de Partidul Comunist Chinez
  7. Ce urmează după ce mai multe categorii de angajați s-au trezit cu salariile tăiate. „Un efect de domino în economie”
  8. 3 pași pentru a deveni mai bogat decât 99% din populație până la vârsta de 40 de ani. Cum să folosești "efectul de levier"
  9. Care altcoini din 2025 vor reuși? Analizând potențialul de top 10 al XYZVerse, SUI și BONK
  10. Probleme economice pentru Putin: Ce dobândă plătește la bancă un rus în comparație cu un român