Începând cu 1 ianuarie 2025, se impun noi reglementări referitoare la îmbrăcăminte. Astfel, aruncarea hainelor la întâmplare nu va mai fi permisă. Teoretic, deșeurile textile ar trebui să fie colectate și transportate către fabrici care pot reutiliza materiale precum bumbacul, lâna sau poliesterul.
Cu toate acestea, în practică, acest proces nu funcționează eficient, deoarece administrațiile locale nu au instalat containere speciale, iar numărul centrelor de sortare este insuficient în prezent, scrie observatornews.ro.
Adesea, nu știm ce să facem cu hainele pe care nu le mai folocim și le aruncăm la gunoi, alături de celelalte deșeuri menajere. Astfel, 95% dintre deșeurile textile din țara noastră ajung să fie incinerate sau eliminate. Conform legislației europene, această situație nu este normală.
"De la 1 ianuarie, trebuia să începem să colectăm selectiv această îmbrăcăminte. Selectiv înseamnă pe tipuri de material: material natural, bumbac-lână, material sintetic, poliester şi combinaţiile dintre ele. N-am reuşit să facem, în tradiţia noastră românească", a declarat, pentru sursa citată, Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.
În apropierea containerelor destinate sticlei, plasticului și hârtiei ar fi trebuit să existe și unul pentru textile, unde să putem depune hainele uzate. Este responsabilitatea primăriilor să se ocupe de amplasarea acestor containere.
Ulterior, hainele ar trebui să fie colectate de firmele de salubritate, pentru a fi trimise la centre de reciclare sau de tratare. Din păcate, în absența acestor containere, românii se adaptează cum pot.
Ministerul Mediului susține că a informat autorităţile locale cu privire la directiva care trebuia deja aplicată.
"Primarii ştiau de doi ani de zile, atunci când am transpus noi legislaţia. Voi dispune colegilor de la Garda Naţională de Mediu ca, începând din luna ianuarie, să verifice modul în care cele peste 3.000 de unităţi administrativ teritoriale din România îşi îndeplinesc această obligaţie. În lipsa conformării, vor fi sancţionaţi", a declarat ministrul Mediului Mircea Fechet.
În prezent, doar câteva rețele de magazine se ocupă cu reciclarea hainelor vechi.
Si legat de asta - parul... Vezi tot