Halta CFR transformată în pensiune, fără autorizație. Cât costă o cameră pe noapte în monumentul istoric

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 13:48
4713 citiri
Halta CFR transformată în pensiune, fără autorizație. Cât costă o cameră pe noapte în monumentul istoric
Halta care a devenit pensiune FOTO clubferoviar.ro

Managerul unui spital orășenesc a renovat clădirea unei halte CFR – monument istoric din județul Alba și a transformat-o într-o pensiune.

Halta Câmpeni este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Alba și a fost preluată de managerul Spitalului Câmpeni, Dragomir Morcan, de la persoane particulare din comuna Mihai Viteazu, județul Cluj, într-o stare avansată de degradare.

Morcan i-a înlocuit geamurile, acoperișul, a reparat zidăria, platforma pietonală înconjurătoare, parcarea și a făcut compartimentări astfel încât aceasta să poată fi introdusă în circuitul turistic, scrie clubferoviar.ro.

Fosta halta Câmpeni a devenit pensiune de trei stele. La mică distanță se zărește calea ferată îngustă învecinată, iar în fața ei a fost amplasat un mic trenuleț artizanal. Potrivit booking.com, pensiunea se închiriază în weekend la un tarif de 180 lei pe cameră, având o capacitate de aproximativ 15 persoane.

Lucrări fără autorizație

Lucrările au fost făcute fără autorizație de construire valabilă, iar achiziția haltei s-a făcut anul trecut fără preemțiune oferită autorităților locale.

Potrivit Asociației Apuseni Spirit lucrările ar fi fost făcute cu firmele care aveau contract cu spitalul la care el este manager și cu angajați ai Spitalului. Asociația mai susține că nu s-a respectat dreptul de preemțiune cerut de legislația patrimoniului cultural.

O verificare a Direcției Județene de Cultură a indicat faptul că lucrările realizate sunt neconforme cu statutul de monument istoric fiind realizate fără acordul Direcției Județene de Cultură, atât pe partea de schimbare destinație, cât și pe partea de lucrări.

Radu Ioan Stoica, fondatorul Apuseni Spirit, a depus o petiție la Inspectoratul de Poliție Alba.

Istoria liniei

Linia a fost constuită între anii 1891-1912 într-o zonă pitorească și deosebită din punct de vedere a peisajelor, în Munții Apuseni. Aceasta făcea legătura între localitățile Turda (județul Cluj) și Abrud (județul Alba), având o lungime totală de 93 km. Principalele localități deservite erau Turda, Baia de Arieș, Câmpeni, Roșia Montană și Abrud.

Linia a fost utilizată pentru transportul călătorilor, dar și pentru transportul de marfă, din zona Munților Apuseni. Traficul pe acest tronson a fost închis în anul 1997. În ultimii ani de existență ai întregului traseu, circulau trei perechi de trenuri zilnic. Viteză maximă era de 40 km/h iar trenul personal parcurgea acest tronson în 6 ore și jumătate.

Pentru calea ferată îngustă Turda–Abrud au fost comandate 11 locomotive, 22 de vagoane de pasageri, 8 vagoane pentru conductori și poștă și 93 de vagoane tip marfă, inclusiv piese de schimb pentru un total de 1 413 000 coroane.

În prezent se mai organizează curse doar pe mici porțiuni, respectiv pe 11 km între Abrud și Câmpeni, dar și pe segmentul Lunca de Arieș-Sălciua pe o distanță de 9 km. În anul 2014 întregul traseu al căii ferate a fost declarat monument istoric.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CFR suplimentează trenurile de 1 Mai și Paște. Care sunt destinațiile pentru care s-au alocat resurse extra
CFR suplimentează trenurile de 1 Mai și Paște. Care sunt destinațiile pentru care s-au alocat resurse extra
CFR anunţă, vineri, că suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, fiind introduse garnituri suplimentare către destinaţiile de vacanţă. ”Cu prilejul...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#halta, #CFR, #transformare, #pensiune, #autorizatie, #monument istoric , #pensiuni