Retrospectiva anului 2008 in handbal

Joi, 25 Decembrie 2008, ora 10:57
1070 citiri
Retrospectiva anului 2008 in handbal

2008 a fost anul in care handbalul masculin s-a apropiat de performantele celui feminin, baietii reusind sa aduca o noua cupa europeana in tara si o calificare istorica a nationalei la un turneu final, dupa o pauza de 14 ani.

Nationala masculina de handbal a Romaniei a dat lovitura cea mare in vara cand a reusit sa treaca in sfarsit de barajul pentru un turneu final si a obtinut biletele pentru Campionatul Mondial din Croatia ce se va desfasura in ianuarie 2009.

In baraj, trupa pregatita de Omer Aihan a depasit selectionata Muntenegrului, dupa ce a pierdut prima mansa cu 31-27, insa s-a impus in returul de la Oradea cu 29-24, dupa un meci in care Ghionea a fost principalul marcator cu 11 reusite. Dupa o pauza de 14 ani, Romania va juca la un turneu final, meciurile din Croatia, de la mondiale vor fi insa mult mai grele, mai ales cu debutul in compania campioanei olimpice de la Beijing - Franta.

Tot la masculin, echipa de club UCM Resita a reusit sa-si pastreze in vitrina Cupa Challenge, dupa o finala cu austriecii de la Alpla Hard, pe care au castigat-o in urma unei evolutii excelente in meciul de pe teren propriu.

Alaturi de victoria resitenilor in cupele europene, mai merita remarcata evolutia campioanei Steaua in actuala editie a Ligii Campionilor, cu o calificare muncita in optimile Cupei Cupelor, prin locul 3 in grupa. Din pacate insa, clubul militar se confrunta pe finalul anului cu multe probleme financiare, pastrarea jucatorilor valorosi la Steaua fiind foarte dificila.

Nationala masculina pregatita de Aihan Omer a avut evolutii oscilante in preliminariile pentru Campionatul European din 2010, bifand doua victorii dar si doua esecuri intr-o grupa dificila cu Suedia, Muntenegru si Polonia. Returul celor patru meciuri se va desfasura in 2009, insa pana atunci baietii mai au multe de facut.

La feminin, nationala Romaniei a parcurs doua etape diferite in 2008. Prima a fost condusa de Gheorghe Tadici care a calificat echipa la Campionatul European din decembrie din Macedonia si a condus fetele la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Rezultatele din China, care au dus echipa noastra pe locul 7 desi pretentiile erau mult mai mari, au consemnat despartirea de tehnicianul care a adus medaliile de argint la mondialul de la Sk.Petersburg (2005).

Noul antrenor, Radu Voina, numit in premiera pe banca tehnica a unei echipe feminine, a schimbat atitudinea formatiei noastre, fiind nevoit sa joace la europene cu un lot nou, din care au lipsit multe dintre handbalistele experimentate.

Echipa noastra, decimata de accidentari, a reusit sa scoata totusi o clasare pe locul 5, desi la un moment dat era foarte aproape de semifinale. Clasarea pe pozitia a 5-a, dupa un meci de clasament cu Croatia, incheiat cu 36-33 la finele prelungirilor, l-a determinat pe antrenorul Radu Voina sa intareasca cele spuse inca de la inceputul competitiei: "Romania s-a clasat pe locul pe care il merita.".

In rest, in competitiile de club ale fetelor, anul 2008 ne-a adus o evolutie buna a Oltchimului in grupa principala din Liga Campionilor, insa o clasare doar pe pozitia a 3-a, in afara semifinalelor. Principalul pas gresit al valcencelor l-a constituit egalul din prima etapa 28-28 cu nodesta echipa germana Nurnberg.

In Cupa Cupelor, Rulmentul Brasov a ajuns in finala, insa acolo a intalnit puternica echipa Larvik din Norvegia. Brasovencele au pierdut ambele manse si titlul in a doua competitie intercluburi la nivel european. Tot in cupele europene la feminin a mai ajuns pana in semifinale si Dunarea Braila, infinsa in dubla mansa de formatia germana Oldenburg.

Cele mai interesante mutari la nivelul antrenorilor, au fost reusite de Oltchim Rm.Valcea care s-a despartit de Gheorghe Tadici in vara si l-a adus pe croatul Ivica Rimanic, Rulmentul Brasov care a renuntat la colaborarea cu Mariana Tarca si l-a preferat pe antrenorul Herbert Muller si Steaua Bucuresti care a schimbat antrenorii intr-un ritm ametitor, ramanand pana la urma cu un jucator in calitate de tehnician, Bozo Rudic.

Bogdan Predescu

Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
Programul României la Europeanul din Ungaria. Când putem întâlni țara gazdă
EHF a anunţat, miercuri, programului meciurilor din grupele preliminare la Campionatul European din 2024. România va debuta cu Cehia, în 29 noiembrie, în grupa B, de la Debrecen. Programul...
Campioana Dinamo, victorie uriașă într-o atmosferă electrizantă. Când se decide calificarea în Final 4
Campioana Dinamo, victorie uriașă într-o atmosferă electrizantă. Când se decide calificarea în Final 4
Campioana Dinamo Bucureşti a învins marţi, pe teren propriu, într-o atmosferă electrizantă, formaţia daneză Skjern Handbold, scor 28-27 (14-15), în turul sferturilor de finală ale...
#handbal, #retrospectiva 2008 , #handbal masculin