Gheorghe Tadici, despre evolutia Romaniei la EURO 2016 - Interviu

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 07:02
13286 citiri
Gheorghe Tadici, despre evolutia Romaniei la EURO 2016 - Interviu
Foto: Hepta.ro

Gheorghe Tadici, antrenorul care a adus argintul mondial pentru Romania in 2005, a comentat parcursul fetelor noastre la Campionatul European din Suedia, la care am incheiat pe pozitia a cincea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Tadici a vorbit despre jocurile facute de fetele noastre la EURO 2016 si a explicat motivul pentru care am pierdut meciul cu Danemarca.

Tadici a remarcat o greseala tactica si a afirmat ca, din punctul sau de vedere, Cristina Zamfir ar fi trebuit sa primeasca mai multe sanse.

De asemenea, Tadici a criticat si faptul ca Federatia a sustinut ca obiectivul acestui lot este unul pe termen lung, adica Olimpiada din 2020.

Iata interviul acordat Ziare.com de Gheorghe Tadici:

Care sunt impresiile dvs. dupa acest turneu final?

Locul 5 este unul bun avand in vedere structura lotului de jucatoare. Am avut jucatoare cu experienta, dar si unele dintre ele chiar debutante, precum Laslo si Zamfirescu. In rest, au fost jucatoare care au mai participat sau au fost prinse in pregatire de cativa ani de zile. Intotdeauna e loc de mai bine insa si toata lumea isi doreste azi mai bine ca ieri.

Am avut un meci bun cu Rusia, in special prin prisma evolutiei Denisei Dedu. Meciurile cu Ungaria si Croatia au fost accesibile. In structura in care a venit Ungaria, nu cred ca-si punea cineva probleme in privinta rezultatului. Cu Cehia a fost o surpriza neplacuta evolutia din acel meci. Iar meciul cu Danemarca cred ca nu l-am abordat tactic chiar bine. Ma refer si la partea de aparare. Se stie ca danezele au un joc foarte rapid, fac contraatacul foarte bine. Probabil ca aici s-ar fi putut face ceva mai mult. Aveam si un ascendent moral fata de ele, iar de la daneze au lipsit 3-4 jucatoare.

Ce credeti ca s-a intamplat cu Danemarca dupa pauza? A intervenit o relaxare?

Nu cred ca s-au relaxat, nu au avut un avantaj care sa le relaxeze. Dimpotriva, eram condusi. Probabil ca toata lumea a asteptat de la Neagu, iar ea a fost foarte bine anihilata, insa nu dur asa cum s-a spus. A fost anihilata corect. Cred ca pe parcursul campionatului, Zamfir, daca tot a fost convocata dupa 2 ani in care a demonstrat ca e cel mai bun inter din Romania, trebuia sa i se dea mai multe minute.

Atunci cand a fost folosita a adus lucruri bune, a avut plusuri. Neagu ar fi fost mai proaspata daca avea si niste momente de respiro. Oricine se asteapta sa-si ia masuri la Neagu si trebuia sa intre doar in combinatii si sa rezolve celelalte finalizarea.

A fost bine sau rau ca Federatia a anuntat ca obiectivul acestei echipe e Tokio 2020 pe termen lung?

Nu, nu, nu! Asa ceva nu poti sa spui! In fiecare an sunt competitii de turneu final, European sau Mondial, si trebuie sa ai obiective intermediare. Cel putin asa a fost pana acum. Nu poti sa spui Tokio 2020 pentru ca asta ar insemna ca nu ai obiectiv calificarea la European sau Mondiale. Europeanul netezeste drumul spre Mondial, iar Mondialul iti da calificarea la Olimpiada sau la preolimpic. Nu se poate spune asa ceva. Nu vreau sa spun ca e o aberatie, dar in orice caz nu e o gandire corecta.

Cred ca a fost o eroare, nu s-au gandit cand au spus. E normal ca e inceput de ciclu olimpic si te gandesti la finalitatea lui, dar noi tot timpul am avut obiective clare. Orice competitie are presiune, astea sunt poezii prin care incearca sa-si puna umbrela deasupra capului in cazul in care nu fac presiune. Nu cred ca exista echipa care sa mearga la turneu final fara sa-si stabileasca un obiectiv.

Ambros Martin vi se pare o solutie potrivita?

Este de sase-opt-zece ori mai antrenor decat predecesorul lui! Am o singura retinere fata de faptul ca este antrenorul lui Gyor si nici macar nu sta in Romania. Se aude ca va veni la CSM Bucuresti, dar nu stiu daca nu e doar zvon. La Gyor are niste responsabilitati foarte mari, mai mari decat la echipa Romaniei.

Acolo are o mini-selectionata mondiala si nu stiu in ce masura poate sa gestioneze si sa monitorizeze si campionatul Romaniei pentru ca selectia sa o faca el si nu asa cum a fost facuta pana acum, cu 42 de jucatoare, de la 17 pana la 37 de ani. Daca nu-si va face el selectia si va fi facuta in continuare de secund si antrenorul federal, atunci lucrurile nu sunt in regula.

Cat de mult ne va afecta retragerea Oanei Manea?

La fel de mult ca si retragerea lui Bradeanu, Steluta Luca la vremea ei sau Vali Bese, Lecusanu, Hutupan, etc. Este un proces normal, selectia la echipa nationala este continua si nimeni nu e de neinlocuit.

Ar trebui sa ne dea sperante faptul ca in ultima perioada am avut rezultate bune la junioare si tineret?

La juniori si tineret ai rezultate pe doua generatii. La senioare nu te mai uiti in buletin la varsta. Nu toate cele care au facut rezultate la junioare sau tineret au ajuns si jucatoare foarte bune la senioare. Si invers, nu inseamna ca daca n-ai fost la echipa de junioare sau tineret, nu poti sa ajungi o foarte buna jucatoare la senioare.

S-a acuzat si pregatirea fizica dupa turneul final. Au existat motive intemeiate?

Am vazut ca au acuzat pregatirea fizica, desi nu cred ca a fost declaratia lui Ambros, ci a fost influentat din exterior. Ambros este antrenorul nationalei, trebuie sa faca selectia, iar in vara are timp, trei saptamani, o luna, sa faca pregatire, sa faca niste jocuri si sa cunoasca mai bine jucatoarele. Cam asa se face performanta. Iar apoi jucatoarele sa vina la echipele de club, unde sa mentina ce au lucrat si apoi nu mai poate nimeni sa vina sa spuna de pregatire. La cluburi ai anumite conditii, poti face cantonamente sau sau nu, in functie de buget. Eu cred totusi ca Ambros nu a spus ceva de pregatire!

Antrenorii romani sunt foarte buni, pe bani putini. Cei de la juniori si tineret nici macar nu sunt platiti, fata de miile de euro pe care le primesc antrenorii de la seniori in noua formula. Pana am plecat eu, era 500 de euro salariul pe luna, acum e de 10-15-16 ori mai mult. Inclusiv antrenorul de portari ia de opt ori mai mult decat lua antrenorul roman. In rest, cred ca putem face o echipa competitiva pentru urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Romania campionat European handbal, #Gheorghe Tadici Campionat European handbal , #nationala handbal