Romania exista din nou intr-un sport in care candva eram cei mai buni din lume

Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 12:34
8731 citiri
Romania exista din nou intr-un sport in care candva eram cei mai buni din lume
Foto: Hepta.ro

Sub comanda antrenorului spaniol Xavier Pascual, nationala de handbal masculin a Romaniei are un start excelent in campania de calificare la Campionatul European din 2018.

Tara noastra incepe astfel sa existe din nou la un nivel inalt intr-un sport pe care candva l-am dominat, dar in care in ultimele doua decenii am avut rezultate foarte modeste.

"Tricolorii" au invins duminica a treia echipa din lume ca valoare, Polonia, iar meritele ii sunt acordate in special antrenorului Xavier Pascual.

Acesta a fost numit selectioner in urma cu cinci luni si pregateste in paralel si FC Barcelona.

Metodele de pregatire cu care Pascual a venit sunt considerate castigul principal, intrucat jucatorii au raspuns cu brio la modul in care ibericul vede handbalul la un nivel ridicat.

"Xavier a adus un sistem care functioneaza care consta in tot ceea ce inseamna pregatirea unui meci, inclusiv partea de abordare a evenimentelor in sine: organizare, deplasare, hrana.

Antrenamentele sunt diferite. Au fost in principal de ordin tactic, avand in vedere ca timpul a fost foarte scurt. Tactica adoptata a speculat calitatile jucatorilor in cel mai mare grad cu putinta", a spus presedintele Federatiei Romane de Handbal, Alexandru Dedu, pentru Ziare.com.

Xavier Pascual are un contract pana in 2020 si obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice, dar Dedu mai are si un alt scop: transformarea handbalului in noul sport national.

Meciurile de handbal au creat o emulatie impresionanta in ultima perioada, iar la multe dintre ele asistenta o depaseste pe cea din Liga 1.

"Handbalul este un sport care a confirmat de-a lungul multor zeci de ani. Chiar in situatia in care sportul romanesc nu este nemaipomenit, handbalul a adus rezultate. Exista o dragoste latenta in Romania fata de handbal si munca noastra consta in a o retrezi. Scopul final este sa facem fiecare roman mandru de handbalul romanesc", a explicat Dedu.

Contactat de Ziare.com, legendarul Stefan Birtalan, de trei ori desemnat cel mai bun handbalist din lume, a explicat ca venirea lui Pascual a reusit sa-i schimbe complet pe jucatorii nostri.

"Noul staff tehnic este castigul colosal pentru ca s-a schimbat dintr-o data si modul de a vedea lucrurile. Xavier Pascual a adus in primul rand mai mult respect fata de antrenori. Jucatorii romani isi risipeau energiile in alta parte... Acum au respect fata de antrenor, il asculta. E suficient sa-l asculte pentru ca handbalistul roman a avut calitati fizice tot timpul.

Era o chestiune de acceptare a unei situatii in care el trebuie sa faca efort. Iar acum, cand ei s-au mobilizat pentru a face efort, avem un castig real si extrem de important. Astfel am obtinut doua victorii frumoase pe care altadata nu le obtineam. Inceputul este datator de sperante. Jucatori talentat avem, acum depinde si de cum vor accepta acest efort pe termen indelungat", a opinat Birtalan pentru Ziare.com.

Avem patru titluri mondiale, dar nu ne-am calificat la Europene de 20 de ani!

Handbalul este unul dintre cele mai importante sporturi din Romania. In anii '60 si '70 am dominat copios acest sport si am castigat patru titluri mondiale, in 1961, 1964, 1970 si 1974.

Echipa noastra mai are in palmares doua medalii de bronz la Mondiale (1967 si 1990), iar la Jocurile Olimpice am castigat argintul (1976) si bronzul (1972, 1980 si 1984).

Totusi, in ultimele decenii rezultatele echipei noastre masculine au fost foarte slabe, motiv pentru care nu ne-am mai calificat la un Campionat European de doua decenii.

Situatia s-ar putea schimba insa odata cu venirea lui Xavier Pascual. In actualele preliminarii avem 4 puncte din tot atatea posibile si ocupam primul loc in grupa. La turneul final se califica primele doua clasate la finalul unei grupe in care le avem adversare pe Belarus, Serbia si Polonia.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Romania handbal masculin, #Xavier Pascual Romania , #nationala handbal
Comentarii