Romania, campioana mondiala: Sponsorul din umbra al handbalistelor rupe tacerea - Interviu

Joi, 07 August 2014, ora 15:49
55278 citiri
Romania, campioana mondiala: Sponsorul din umbra al handbalistelor rupe tacerea - Interviu
Foto: Gazeta Oltului

In spatele celui mai important succes obtinut de o echipa nationala a Romaniei la un Campionat Mondial in ultimii 15 ani a stat un om de afaceri din Caracal.

Pe numele sau Ion Doldurea, omul de afaceri a sprijinit in ultimii patru ani lotul national care a castigat Campionatul Mondial de handbal feminin U-18 din Macedonia. Reticient in prima faza la solicitarea de a acorda un interviu, Doldurea a acceptat in cele din urma sa-si spuna povestea pentru Ziare.com.

"Nu vreau sa vorbesc, sa apar eu in fata ca sa-mi fac publicitate. M-au chemat si la televiziune sa vorbesc, dar n-am vrut. Este mai bine sa vorbeasca fetele, ele sunt mandria tarii acum", a fost prima reactie a lui Doldurea, insa apoi a discutat deschis despre implicarea in handbal.

Povestea sa a inceput in 2005, cand, intr-o zi ploioasa, l-a luat in masina de pe marginea drumului pe Constantin Dinca, antrenorul echipei de junioare din Caracal. Dupa o discutie de aproximativ 40 de minute, Doldurea si-a inceput incursiunea in lumea handbalului.

Omul de afaceri a pus la Caracal bazele unei echipe de top, iar rezultatele au facut ca antrenorul Constantin Dinca sa fie promovat in 2010 la Centrul National de Excelenta, unde s-a format nucleul lotului care a castigat titlul mondial. Dinca a fost urmat la Valcea si de Doldurea, acesta mentinandu-si sprijinul financiar ce a contribuit la castigarea titlului mondial.

Iata interviul acordat Ziare.com de Ion Doldurea:

Cum a inceput implicarea dvs. in handbal?

Desi habar n-aveam de handbal pana in 2005, m-a pasionat un profesor nebun (Constantin Dinca - n.red.) care mi-a aratat niste fetite pe care le avea la Caracal, dar care nu aveau cu ce sa joace, n-aveau tenesi, n-aveau mai nimic in afara faptului ca erau talentate si erau cuminti. A doua zi l-am chemat pe acest domn la mine la birou, am facut o lista cu ce aveau nevoie si asa a inceput totul. Nu erau multe lucruri pe lista, doar chestii de baza. Un an mai tarziu, adica in 2006, am iesit campioni nationali cu acea grupa de junioare si am ramas langa fete.

Cum a continuat povestea?

Dupa aceea, am luat peste 18 medalii, majoritatea titluri nationale, am promovat jucatoare la loturile nationale si am ajuns in prima liga. Apoi, in 2010, cand s-a format lotul '96 am stabilit sa sprijin financiar aceasta generatie ce s-a mutat la Centrul de Excelenta de la Valcea. Am facut sponsorizari catre Federatie, iar banii au fost directionati catre aceste fete.

Romania, campioana mondiala: Cine e misteriosul sponsor al nationalei de handbal feminin

Cati bani ati investit?

Nu am facut un calcul complet si nici nu vreau sa fac. In general platesc cam 20% din profitul firmelor pe care le am. Spre exemplu, in 2013 am directionat 667 de mii de lei. Sa nu se inteleaga ca eu am facut totul, eu doar am venit si am completat unde mai era nevoie. Fetele astea au participat la multe turnee, au avut multe cantonamente...

Ce sentimente aveti acum, cand le vedeti campioane mondiale?

Sunt foarte mandru, mai ales ca le cunosc de foarte mult timp. Au cantat imnul national, le-a cantat muzica... Eu, care nu am cautat sa-mi fac publicitate, am primit sute de telefoane de la oameni pe care ii cunosc mai mult sau mai putin. Va dati seama cata bucurie este si in inima acelor fete. Singurul meu regret este ca nu s-a spus nimic si de fosta conducere, care a contribuit si ea la castigarea acestei medalii.

Fetele ce v-au spus dupa ce s-au intors in tara?

Am discutat cu ele la aeroport putin. Erau foarte emotionate, imi spuneau ca vor sa nu se mai termine. Si parintii erau la fel, aveau foarte multe emotii. Pentru ele este foarte important ce au reusit acum, chiar daca poate vor mai ajunge campioane mondiale. Prima data nu se uita.

Este adevarat ca acum cativa ani le-ati cumparat sportivelor carti de la librarie?

Cu fetele discutam despre orice pentru ca educatia lor este foarte importanta. Mizez foarte mult pe educatie. Trebuie sa mai citesti o carte, sa ai cultura generala. Eu mai glumesc cu ele, le spun si ca daca nu stiu sa faca o ciorba n-o sa se marite. In ceea ce priveste cartile, da, la Caracal le-am cumparat si carti. Educatia are un rol foarte important.

In trecut ati mai avut vreo legatura cu sportul?

Am jucat putin fotbal in tinerete, dar doar atat. Nu sunt obez, insa nici n-am fost implicat prea mult in sport. Pana in 2005 nu stiam nici macar regulamentul la handbal. Mi-a luat ceva sa-l invat, dar acum pot spune ca ma pricep cat de cat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ion Doldurea sprijin handbal, #Ion Doldurea sponsor handbal, #Romania campioana mondiala handbal , #stiri handbal