Bloomberg: Varianta Omicron provoacă din nou haos în lanțul de aprovizionare. Penurie de șoferi de tir și marinari

Joi, 30 Decembrie 2021, ora 06:11
2540 citiri
Bloomberg: Varianta Omicron provoacă din nou haos în lanțul de aprovizionare. Penurie de șoferi de tir și marinari
Tir al transportatorului Alex International Transport 94 SRL/ FOTO: Facebook

Varianta Omicron provoacă din nou haos în lanțul de aprovizionare, constată Bloomberg, explicând că pe măsură ce guvernele înăspresc restricțiile de circulație, companiile de logistică din întreaga lume se confruntă cu dificultăți în a găsi personal suficient.

De la navigatori care refuză să se întoarcă pe nave, până la șoferii de camioane a căror îngrijorare cu privire la închiderea frontierelor cauzate de Covid depășește atracția salariilor mai mari, industria transporturilor se pregătește pentru un alt an roller coaster de întreruperi ale lanțului de aprovizionare.

„2022 se pregătește a fi un alt an de perturbări severe, pentru aprovizionare și costuri extreme pentru proprietarii de mărfuri”, a declarat Simon Heaney, analist la firma de consultanța maritimă Drewry.

Astfel, potrivit Uniunii Internaționale de Transport Rutier, aproximativ o cincime din toate posturile de șofer profesionist de tir sunt neocupate, în ciuda faptului că mulți angajatori oferă salarii mari. Bloomberg dă ca exemplu România, unde mulți șoferi de tir nu mai vor să accepte locuri de muncă pe distanțe lungi în alte părți ale Europei din cauza ambuteiajelor de anul trecut întinse pe zeci de kilometri și a așteptărilor de până la 18 ore la granițele UE. Directorul unei companii românești de transport se plânge că penuria de șoferi, cu care se confrunta încă de dinainte de pandemie, a devenit acum acută, deși a fost nevoit să crească salariile cu aproximativ 30% în ultimii trei ani.

Preocupări legate de carantină

„Ore lungi pe drum, dormit în camion, nu știi dacă oamenii cu care interacționezi au virusul – conducerea unui camion nu mai este foarte atractivă”, spune Alex Constantinescu, CEO la Alex International Transport 94 SRL, care operează 130 de camioane care livrează produse farmaceutice și alimentare pe tot continentul european.

Constantinescu, care a fondat compania acum 27 de ani, spune că „ se uită în spate și nu vede nicio nouă generație de șoferi de tir. Pandemia a făcut ca această muncă să fie foarte neatractivă.”

În Marea Britanie, numărul șoferilor de vehicule grele a scăzut cu 23%, sau aproximativ 72.000 de persoane, în al doilea trimestru, comparativ cu 2019, arată datele de la Logistics UK.

China are măsuri sanitare foarte stricte pentru a controla pandemia și asta îi face pe șoferii de camion să nu fie dispuși să meargă în anumite zone în care ar putea fi nevoiți să intre în carantină”, a declarat Salmon Aidan Lee, șeful fabricii de poliester Wood Mackenzie. „Aceste măsuri dure au contribuit și mai mult la problemele lanțului de aprovizionare, iar unele fabrici de poliester au fost nevoite să închidă.”

Industria de transport maritim se confruntă cu provocări similare de muncă.

Western Shipping Pte Ltd., un operator de petroliere cu sediul în Singapore, spune că aproximativ 20% dintre cei aproximativ 1.000 de navigatori ai săi nu doresc să se întoarcă pe nave. Aproximativ 5% dintre cei 30.000 de navigatori ai Anglo-Eastern Univan Group au indicat, luna trecută, că nu sunt interesați de un nou contract.

Western Shipping trebuie să angajeze marinari de la alte companii și să le ofere bonusuri bune, potrivit directorului general Belal Ahmed, care este și președintele Consiliului Internațional al Angajatorilor Maritimi.

Unii dintre cei care amână întoarcerea pe mare sunt membri seniori ai echipajului, ofițeri cu experiență, a declarat Bjorn Hojgaard, directorul executiv al Anglo-Eastern Univan.

„Chiar înainte de Pandemia Covid-19, era greu să găsești persoane cu experiență și pregătirea potrivită pe o navă”, a spus Hojgaard, care este și președintele Asociației Armatorilor din Hong Kong. „Astăzi, trebuie să facem compromisuri. Asta mă îngrijorează că nu este nimic bun pentru siguranța navelor.”

Lipsa se poate agrava, deoarece armatorii solicită angajarea doar a echipajului vaccinat. Și cu omicron care necesită mai multe doze de rapel, lipsa se intensifică. Mai puțin de 30% dintre marinarii din India și Filipine, printre țările de top care furnizează marinari, au fost complet inoculați de la mijlocul lunii noiembrie.

„Nu îi putem obliga să se vaccineze, dar clienții spun că vor folosi doar echipaj complet vaccinat”, a spus directorul executiv Columbia Shipmanagement Ltd., Mark O’Neil. „A fost o provocare să menținem aceste nave de marfă uriașe în mișcare”, spune el.

Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Câți români care dețin mașini electrice au un singur autoturism. "Încă două termice, orice s-ar întâmpla, am cu ce să mă mișc"
Cei mai mulți șoferi sunt de acord că mașinile electrice sunt ideale pentru deplasări în oraș. Totuși nu toată lumea își permite să întrețină două sau mai multe mașini cu toate...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#haos, #lant aprovizionare, #omicron, #camioane, #nave, #soferi, #marinari , #stiri internationale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5