Ungaria e in razboi cu Heineken: Acuza compania ca foloseste un simbol al comunismului, steaua rosie

Miercuri, 22 Martie 2017, ora 16:54
5655 citiri
Ungaria e in razboi cu Heineken: Acuza compania ca foloseste un simbol al comunismului, steaua rosie
Foto: Arhiva Pixabay

Ungaria acuza Heineken ca foloseste pe produsele sale un simbol al comunismului, steaua rosie. Guvernul de la Budapesta a pregatit un proiect de lege care interzice aplicarea logo-ului pe produsele companiei, inclusiv pe emblematicele sticle verzi ale producatorului finlandez de bere.

Acuzand Heineken ca a agresat un mic producator maghiar de bere din Romania, dupa ce compania a castigat un proces cu acesta referitor la marca, guvernul de la Budapesta vrea sa pedepseasca cu amenzi si chiar cu inchisoare pe oricine comercializeaza produse cu simboluri totalitariste. Intre aceste simboluri se numara si steaua rosie, asociata cu regimul comunist care a condus Ungaria timp de peste patru decenii.

"Credem ca trebuie sa aparam fiecare marca ungara atunci cand cineva vrea sa se foloseasca de pozitia dominanta pe piata pentru a-i zdrobi pe ceilalti", a declarat marti liderul parlamentar Lajos Kosa, relateaza Bloomberg.

Proiectul de lege care interzice simbolurile totalitariste si cazul Heineken sunt "o confluenta a celor doua probleme", a spus Kosa.

In luna ianuarie, un tribunal din Targu Mures a interzis producatorului de bere Lixid Project sa foloseasca marca Csiki ca urmare a unei sesizari a companiei Heineken, care acuza faptul ca numele acestei marci este mult prea similar cu cel al brandului Ciuc.

Lixid Project, care are aproximativ 140 de angajati si are sediul in localitatea Sansimion din judetul Harghita, a anuntat la momentul respectiv ca va prezenta cazul in fata Curtii Europene de Justitie.

Kosa a precizat ca partidul de guvernamant Fidesz vrea sa limiteze aplicabilitatea proiectului de lege, pentru a se asigura ca produse precum incaltamintea Converse si apa imbuteliata San Pellegrino, care au si ele ca simbol o stea rosie, nu vor fi afectate.

Initiativa a readus in atentie amestecul guvernului ungar in sfera privata prin intermediul legislatiei, o plangere recurenta din partea investitorilor. Acesta amestec a contribuit la caderea Ungariei pe locul 69 in topul global al competitivitatii din 2016, realizat de World Economic Forum. In 2010, ea se afla pe locul 52.

Heineken a respins asocierea stelei sale cu simbolul comunismului, afirmand ca producatorii de bere au utilizat logo-ul din perioada medievala. Colturile stelei reprezinta ingredientele berii, si anume apa, orz, hamei, drojdie si un al cincilea ingredient secret.

"Bineinteles ca steaua Heineken nu are nicio insemnatate politica, folosim aceleasi simboluri in toata lumea, pe fiecare piata. Vom monitoriza indeaproape aceasta problema locala si avem speranta si increderea ca problema va fi rezolvata in curand", se arata intr-un comunicat al companiei.

Intr-un proces din 2008, intentat de un politician ungur impotriva statului ungar, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis ca steaua rosie nu poate fi inteleasa ca reprezentand exclusiv comunismul.

Kosa a recunoscut ca proiectul are deficiente si trebuie modificat pentru a rezista in curtile internationale si pentru a proteja retailerii.

Citește și:
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
Mizele conflictelor dintre PNL și PSD. De ce țin social-democrații pe ace legile Educației
PNL și PSD se află în mijlocul mai multor tensiuni, atât din cauza legilor Educației criticate în spațiul public de mai mulți social-democrați, dar și a taxei de solidaritate față de...
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
George Simion despre candidatura la prezidențiale: ”Nu aş putea să vă dau un răspuns”
Liderul PSD George Simion a declarat, marţi, în emisiunea Proiect de Ţară România de la Prima News TV, despre o candidatură la prezidenţiale, că mai demult excludea dar acum nu exclude în...