Se strânge cercul de ”suspecți” în cazul hepatitei misterioase. Dar oamenii de știință sunt încă departe de a descoperi cauza

Luni, 16 Mai 2022, ora 04:03
6900 citiri
Se strânge cercul de ”suspecți” în cazul hepatitei misterioase. Dar oamenii de știință sunt încă departe de a descoperi cauza
Copil mic într-un spital FOTO: Pixabay.com

Numărul cazurilor de hepatită acută din cauză misterioasă este în creștere, iar cercetătorii fac eforturi susținute să afle cauza. Sunt mai multe ipoteze luate în calcul însă până acum nu a fost descoperit factorul declanșator.

Creșterea numărului cazurilor de hepatită misterioasă a provocat îngrijorare la nivel mondial din cauza originii necunoscute, deoarece testele de diagnostic nu au detectat niciunul dintre virusurile care provoacă hepatita la copiii care au contractat-o.

12 copii au murit din cauza hepatitei misterioase

Cele mai recente rapoarte medicale arată că 12 copii au murit din cauza hepatitei misterioase care este detectată în întreaga lume.

O actualizare a șefilor UE din domeniul sănătății săptămâna aceasta a spus că au fost 11 victime în întreaga lume, dar vineri, 13 mai, a fost anunțat un al 12-lea deces suspect în Irlanda.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că au existat, de asemenea, 450 de cazuri de boală hepatică mortală la nivel global.

Acest număr va fi cu siguranță mai mare, deoarece Marea Britanie a anunțat recent alte 13 cazuri, iar experții cred că acest val este doar vârful aisbergului.

Cinci decese au fost înregistrate în SUA. Cinci au fost confirmate și în Indonezia și unul în Palestina.

Douăzeci și una de țări au detectat „hepatită severă de origine necunoscută” în rândul copiilor sub 10 ani de la începutul lunii aprilie. Cel puțin 26 de tineri au avut nevoie de transplant de ficat.

Un adenovirus banal ar fi una dintre cauzele bolii grave, însă cercetătorii investighează și posibile legături cu animalele de companie

Oamenii de știință sunt nedumeriți cu privire la ceea ce cauzează boala neobișnuită, dar teoria principală este că aceasta este declanșată de un grup de viruși care provoacă în mod normal răceala comună.

Însă această hepatită ar putea fi produsă și de medicamente, dar și de scăderea imunității.

Cele mai multe cazuri la nivel mondial au fost detectate până acum în Marea Britanie (176) și SUA (110), dar lipsa de supraveghere în unele țări ar putea masca adevărata amploare a focarului, scrie Daily Mail.

Virușii obișnuiți care provoacă hepatita: virusurile hepatitei A, B, C și E; nu au fost detectate în niciunul dintre cazurile raportate la nivel mondial.

Trei sferturi din cazurile din Marea Britanie au fost testate pozitiv pentru adenovirusuri, ceea ce a făcut ca virusul să fie principalul vinovat.

Oamenii de știință cercetează dacă o tulpină mutantă de adenovirus a evoluat pentru a deveni mai severă sau dacă lipsa de amestecare socială în timpul pandemiei a slăbit imunitatea copiilor.

De asemenea, ei nu au reușit să excludă implicarea unei vechi infecții cu Covid.

Săptămâna trecută, șefii de sănătate din Marea Britanie au transmis că investighează și dacă „expunerea câinilor” este de vină.

UKHSA a declarat săptămâna trecută că un număr „mare” de copii britanici cu hepatită provin din familii care dețin câini.

Oficialii nu au explicat modul în care câinii ar putea fi de vină, dar ei sunt purtători cunoscuți de tulpini de adenovirus.

Cu toate acestea, vaccinurile Covid au fost excluse ca o posibilă cauză, deoarece majoritatea copiilor britanici bolnavi nu au fost vaccinați din cauza vârstei lor fragede.

UKHSA a spus că majoritatea, dar nu toate cazurile de copii au fost testate pozitiv pentru adenovirus, dar admite că acest lucru s-ar putea datora modului în care se efectuează testarea.

Unele dintre cazurile negative au căutat doar adenovirusul în probele respiratorii și fecale, deși este detectat în principal în sânge.

Primul caz de hepatită misterioasă din Republica Moldova

Primul caz de hepatită acută cu origine necunoscută la copii a fost înregistrat în Republica Moldova. Copilul bolnav este internat în spital, în stare gravă, dar stabilă, potrivit stiri-covid.eu.

În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii, a transmis joi, 12 mai, ministrul Sănătății din Republica Moldova, Ala Nemerenco.

Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Medicii i-au făcut investigații multiple.

„Probele la virușii hepatici cunoscuți sunt negative, fiind exclusă această etiologie, dar și alte cauze care determină afectarea ficatului. Pe moment cazul este considerat de etiologie necunoscută; copilul este în continuare în spital, în stare gravă, dar stabilă”, potrivit sursei citate.

Medicii continuă investigațiile, în conformitate cu recomandările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a determina cauza simptomelor.

Părinții sunt sfătuiți să meargă urgent la medic dacă observă simptome la copii

Într-un nou ghid săptămâna aceasta, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA le-au spus medicilor care tratează copiii cu hepatită să ia mostre de ficat pentru analiză.

Părinții sunt sfătuiți să meargă la medicul de familie dacă copilul lor dezvoltă simptome de hepatită, care includ scaune palide, de culoare gri, urină foarte închisă la culoare sau o îngălbenire a ochilor și a pielii.

La 5 aprilie 2022, o creștere a cazurilor de hepatită acută cu etiologie necunoscută în rândul copiilor anterior sănătoși cu vârsta sub 10 ani a fost raportată de Regatul Unit (Marea Britanie) către sistemul de notificare al Organizației Mondiale a Sănătății (IHR). Testarea a exclus hepatitele virale de tipurile A, B, C, D și E și alte cauze cunoscute de hepatită acută. Au fost raportate cazuri suplimentare din țările UE/SEE și la nivel global

ECDC lucrează în strânsă colaborare cu țările implicate, OMS și alte părți interesate relevante la investigarea etiologiei sindromului clinic. Conform celei mai recente Evaluări Rapide a Riscurilor ECDC, ipoteza principală actuală este că un cofactor care afectează copiii mici care au o infecție cu adenovirus, care ar fi ușoară în circumstanțe normale, declanșează o infecție mai severă sau leziuni hepatice mediate imun. Alte etiologii (de exemplu, alți agenți infecțioși sau toxici) sunt încă în curs de investigare și nu au fost excluse, dar sunt considerate mai puțin plauzibile. Patogenia completă a bolii nu este încă clară. Boala este rară și dovezile despre transmiterea de la om la om rămân neclare; cazurile din UE/SEE sunt aproape în întregime sporadice. Ca urmare, riscul pentru populația pediatrică europeană nu poate fi evaluat cu precizie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#hepatita acuta virala, #cauze hepatita noua, #decese hepatita necunoscuta, #OMS , #hepatita copii
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Nimic nu este misterios ...sunt doar consecintele vaccinurilor