UPDATE Fetiţa de 5 ani cu hepatită acută va fi supusă unui transplant de ficat. Medicii au identificat cauza bolii

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 17:44
6474 citiri
UPDATE Fetiţa de 5 ani cu hepatită acută va fi supusă unui transplant de ficat. Medicii au identificat cauza bolii
Alți doi copii sunt suspecți de hepatită, unul dintre ei are doar 8 luni FOTO Pexels.com

UPDATE 17:42 Fetiţa de 5 ani cu hepatită acută va fi supusă sâmbătă unui transplant hepatic la Spitalul Fundeni, din Capitală, a anunțat vineri, 29 aprilie, Ministerul Sănătății.

”Fetița este în stare gravă, dar stabilă, specifică pacienților cu insuficiență hepatică, având și alte comorbidități. În cursul zilei de mâine o echipă mixtă de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” și de la Centrul de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni va realiza transplantul, având drept donator un tânăr cu vârsta de 17 ani.”, se mai arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a anunțat că a fost stabilită și cauza hepatitei severe în cazul său- boala Wilson.

”Boala Wilson o tulburare genetică ce provoacă stocarea excesivă a cuprului în organism. Acumulările de cupru determină insuficiență hepatică și leziuni multiple la nivelul altor organe, iar transplantul reprezintă în acest caz opțiunea terapeutică”, a mai informat Ministerul Sănătății.

Știrea inițială

Fetiţa de 5 ani cu hepatită de cauză necunoscută va fi transferată vineri, 29 aprilie, la Spitalul Fundeni, după ce medicii de la Grigore Alexandrescu îi vor face toate investigaţiile.

Dr. Radu Zamfir a precizat pentru News.ro că, dacă se va lua decizia transplantării, intervenţia va fi realizată în cadrul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni.

Surse medicale din cadrul Spitalului de copii Grigore Alexandrescu din Capitală au precizat pentru că fetiţa de 5 ani va fi transferată în cursul zilei de vineri la Spitalul Fundeni din Capitală, după ce i se vor face toate consulturile: cardiologic, CT, pediatric.

La Spitalul Fundeni, medicii ii vor face analize de specialitate şi vor decide dacă este nevoie de un transplant hepatic sau nu. În cursul zilei de joi mama copilului a fost investigata în eventualitatea unui transplant de ficat pentru fetita.

Dr. Radu Zamfir, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant a explicat pntru news.ro care sunt paşii care vor fi urmaţi odată ce fetiţa în vârstă de 5 ani va ajunge la Centrul de Transplant Hepatic, la Spitalul Clinic Fundeni din Capitală.

“Pacienta va fi transferată la IC Fundeni in vederea stabilirii indicatiei de transplant hepatic si evaluării pretransplant ficat. Dacă se va lua decizia transplantării, intervenţia va fi realizată în cadrul Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, de către o echipă multidisciplinară formată din specialişti de la I C Fundeni şi de l;a Spitalul Grigore Alexandrescu”,a declarat pentru News.ro directorul ANT, Dr. Radu Zamfir.

Fetiţa a fost internată în data de 4 aprilie la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală. Medicii nu au detectat atunci în cazul ei nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negative. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nici nu a avut legătură epidemiologcă cu alt caz raportat către OMS Europa.

Copilul a ajuns la spital cu insuficienţă hepatică, transaminaze crecute şi icter la un copil la care nu există marker de infecţie virală hepatică, aşa cum au anunţat responsabilii din Ministerul Sănătăţii în data de 25 aprilie.

Ulterior, în urma investigaţiilor de specialitate, medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu nu au detectat în cazul fetiţei prezenţa adenovirusului, ci doar a anticorpilor SARS-CoV-2.

Prof. Dr. Vlad Braşoveanu de la Spitalul Clinic Fundeni a explicat că nu este exclusă posibilitatea ca fetiţa să sufere de boala Wilson, o afecţiune care presupune un deficit enzimatic, process care duce la acumularea cuprului în sistemul nervos central.

La Spitalul Clinic Fundeni însă echipa medicală, în urma analizelor de specialitate, va stabili concret diagnosticul şi va decide dacă se va impune sau nu o operaţie de transplant hepatic.

Încă doi copii din România sunt suspectați de hepatită misterioasă.

Este vorba de 2 copii, de 8 luni, respectiv 10 ani, aflați în îngrijire. Specialiștii așteaptă ultimele rezultate ale analizelor pentru a stabili dacă este sau nu vorba despre o cauză identificabilă, a transmis ministrul Sănătății.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#hepatita copii, #cauze, #necunoscut, #transplant ficat , #hepatita copii