Se extinde hepatita misterioasă. OMS e în alertă după 520 de îmbolnăviri pe glob. Expert: ”Vom vedea astfel de cazuri pe tot parcursul verii”

Vineri, 20 Mai 2022, ora 04:25
3590 citiri
Se extinde hepatita misterioasă. OMS e în alertă după 520 de îmbolnăviri pe glob. Expert: ”Vom vedea astfel de cazuri pe tot parcursul verii”

Numărul cazurilor de hepatită din cauze necunoscute este în creștere. Sunt peste 500 de cazuri la nivel global, iar Organizația Mondială a Sănătății este deja în alertă.

În același timp, oamenii de știință continuă să cerceteze toate ipotezele care ar putea duce la o cauză pentru misteriosul focar. Pe de altă parte, specialiștii avertizează că astfel de cazuri vor fi întâlnite pe tot parcursul verii.

Cel puțin 12 copii au murit până acum din cauza hepatitei misterioase în întreaga lume, cu cinci decese raportate și în Indonezia și câte unul în Irlanda și Palestina, scrie Daily Mail.

Sunt cel puțin 520 de cazuri în 21 de țări, în principal în rândul copiilor sub 10 ani.

Medic:” Nu sunt foarte clare lucrurile și chiar dacă sunt cazuri rare, sunt o problemă”

Referitor la răspândirea acestei boli, medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală este de părere că ”nu trebuie să intrăm în panică, ci trebuie să fim prudenți pentru că este de fapt o provocare”.

”Nu avem foarte clare lucrurile în momentul de față. Nu știm dacă este un numitor comun la toate aceste cazuri, dacă vorbim despre un adenovirus și un subtip care să determine toate aceste afectări. Afectarea hepatică poate fi determinată și de boala Wilson, adică o boală genetică, poate fi toxică, poate ține de medicamente, etc.

Ca să nu mai vorbim de bolile infecțioase sunt în număr foarte mare cele care dau afectare hepatică. În acest moment nu putem spune că este un anumit virus care determină aceste simptome, dar trebuie să fim prudenți pentru că, deși sunt în număr mic, aceste afectări hepatice severe reprezintă o problemă pentru copii”, a precizat doctorul Adrian Marinescu pentru Ziare.com.

Cercetător: ”Cu siguranță vom avea un răspuns în cel mai scurt timp”

În același timp, Ştefan Dascălu, cercetător în Imunologie la Universitatea Oxford este de părere că cu siguranță vom avea o soluție în cel mai scurt timp privind cauzele acestei boli.

”Din păcate încă se investighează aceste lucruri dar cu siguranță vom avea un răspuns în cel mai scurt timp pentru că întreaga comunitate științifică din lume a fost alertată referitor la aceste cazuri misterioase de hepatită. Sunt investigate toate ipotezele și sperăm că se va ajunge la o concluzie foarte curând”, a precizat Ștefan Dascălu pentru Ziare.com.

Cercetătorul spune că sunt investigate ”inclusiv cauzele genetice, dar și fereastra de expunere în timpul pandemiei de COVID-19. Practic, copiii care nu mai intră în contact cu agenții infecțioși cu care ar fi intrat în mod normal au ratat o fereastră de imunizare naturală însă perspectiva este destul de puțin probabilă.

Există și posibilitatea de infecție COVID-19 anterioară care să fi vulnerabilizat sistemul imunitar sau chiar o virulență mai mare a unui adenovirus care cauzează manifestări gastro-entocolice dar deocamdată nu se cunoaște exact cauza” a mai punctat Ștefan Dascălu.

Când se va opri hepatita? Virusolog: ”Vom vedea astfel de cazuri pe tot parcursul verii”

Săptămâna trecută, un om de știință din SUA a avertizat că focarul de hepatită din cauză necunoscută va continua „pe tot parcursul verii” și că multe cazuri nu au fost diagnosticate.

Dr. Matthew Binnicker, directorul de virologie clinică la Clinica Mayo din Minnesota, a declarat pentru DailyMail.com că astfel de cazuri vor continua să apară, deoarece transmiterea adenovirusurilor – principalul suspect – tinde „să nu fie sezonier”.

„Aș spune că astfel de cazuri vor continua să apară pe tot parcursul perioadei de vară, deoarece vom continua să vedem copii la grădiniță, unde există o transmitere mai mare.

Acest tip de adenovirus la care nu avem tendința să-l considerăm sezonier, vom continua să vedem cazuri pe tot parcursul anului”, a spus specialistul.

Copiii cu hepatită misterioasă sunt cel mai probabil să fie testați pozitiv pentru adenovirusul denumit științific tipul 41.

Aceasta infectează sistemul gastric, provocând simptome, inclusiv diaree și vărsături.

Se răspândește pe cale fecal-orală sau atunci când cineva atinge o suprafață contaminată cu fecale și mai târziu își atinge propria gură.

Cazurile ușoare ar putea să-i determine pe părinți să nu meargă la medic

Întrebat dacă mai multe cazuri vor fi observate în SUA săptămâna trecută, Binnicker a avertizat că multe sunt probabil încă să fie diagnosticate, deoarece sunt mai ușoare.

„Hepatita poate apărea pe o scară variabilă de a determina o persoană să fie spitalizată la celălalt capăt, unde este mult mai ușoară”, a spus el.

„În cazul formelor ușoare, este posibil ca părinții să nu fie tentați să-și ducă copilul pentru investigație la spital.

Mulți dintre acești copii vor prezenta simptome de gastroenterită, cum ar fi vărsături, diaree și greață, unii se confruntă și cu o boală a căilor respiratorii superioare, deci o tuse sau o durere în gât care precede hepatita.

Cei care dezvoltă apoi hepatită vor vedea modificări ale culorii pielii, așa că unii dezvoltă simptome de icter sau îngălbenirea pielii, variind de la modificări foarte foarte vizibile până la foarte foarte subtile.

Albul îngălbenit al ochiului este, de asemenea, ceva foarte evident, iar părinții sunt foarte șocați uneori, dar alteori este foarte subtil și poate să nu fie observat”, a mai spus specialistul.

Citeste si:
6 semne că poți muri prematur, dar care nu dau de bănuit. La ce trebuie să fim atenți
6 semne că poți muri prematur, dar care nu dau de bănuit. La ce trebuie să fim atenți
Anumite activități zilnice ne pot arăta dacă avem risc de moarte prematură. Cercetătorii spun că sunt zeci de semne pe care le ignorăm, dar care sunt extrem de grave. De la o strângere...
Virusul variolei maimuței a dezvoltat un număr neașteptat de mare de mutații. Ce a favorizat situația care îngrijorează experții
Virusul variolei maimuței a dezvoltat un număr neașteptat de mare de mutații. Ce a favorizat situația care îngrijorează experții
Agentul patogen care provoacă actuala epidemie de variola maimuţei a dezvoltat un număr surprinzător de mare de mutaţii. În comparaţie cu virusurile înrudite care circulau în 2018 şi...