Tot ce se știe despre hepatita misterioasă care ar putea afecta grav copiii. Recomandările pediatrului Mihai Craiu

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 13:51
5621 citiri
Tot ce se știe despre hepatita misterioasă care ar putea afecta grav copiii. Recomandările pediatrului Mihai Craiu
Aproape 200 de cazuri de hepatită acută cu origine misterioasă, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, au fost identificate în 11 țări FOTO Pixabay

Aproape 200 de cazuri de hepatită acută cu origine misterioasă, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, au fost identificate în 11 țări, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății.

Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

Și în România a fost depistat un caz.

Pediatrul Mihai Craiu a scris marți, 26 aprilie, pe pagina sa de Facebook, tot ce se știe despre noul virus hepatic care ar putea afecta grav copiii.

„In primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...

Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces...

Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția...

OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri”, a transmis doctorul Mihai Craiu.

Pediatrul a avut și câteva recomandări.

„Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale - https://www.cmaj.ca/content/194/15/E542

Pentru moment este util să știm să recunoaștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid”, a adăugat specialistul.

Ministerul Sănătății a făcut precizări luni, 25 aprilie, privind cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România.

”Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la dată de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 lună și 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze > 500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică”, se arată în comunicat.

Ministerul Sănătății a precizat că precizările sunt neceare pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
#hepatita, #copii, #Mihai Craiu , #stiri sociale