Consiliul European: Liderii UE au ajuns la un acord privind bugetul

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 18:25
3061 citiri
Consiliul European: Liderii UE au ajuns la un acord privind bugetul

Liderii europeni au ajuns, vineri, dupa discutii indelungate, la un acord in ceea ce priveste bugetul multianual 2014-2020 al Uniunii.

Anuntul a fost facut de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care si-a exprimat bucuria pe Twitter.

"A meritat asteptarea, acum avem un buget", a scris acesta pe reteaua de socializare, potrivit The Telegraph.

In urma unor discutii incepute joi noaptea, liderii europeni au ajuns la concluzia ca trebuie sa scada bugetul multianual, prima propunere fiind suma de 960 miliarde de euro, cu 13 miliarde mai putin fata de intelegerea din noiembrie.

Initial, s-a discutat ca principalele reduceri sa fie aplicate fondurilor de coeziune, conform unor surse, care trebuiau reduse de la 354 miliarde de euro la 324 miliarde de euro, dar si ajutoarelor directe pentru fermieri, care vor suferi o pierdere de 17 miliarde de euro. Aceste doua programe reprezentau un interes direct pentru Romania.

Ulterior, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, le-a promis reprezentantilor Romaniei, Cehiei si Bulgariei, care s-au opus acestor taieri, ca va reveni dupa pranz cu noi modificari, pentru a integra plangerile.

Astfel, tara noastra si aliatii sai in oprirea acestui demers au obtinut ce si-au dorit. Conform unor surse europene, noul proiect de buget contine o scadere a fondurilor la capitolul competitivitate si crestere economica, de 27 miliarde de euro, si o marire pentru agricultura si coeziune, de 9 si 15 miliarde.

Contribuitorii au cerut reducerea bugetului

Cel mai vehement sustinator al reducerii bugetului multianual a fost premierul britanic, David Cameron, insa si alte tari contribuitoare, precum Germania, Olanda si Suedia, au votat pentru aceasta cerere.

"Sincer, Uniunea Europeana nu ar trebui sa fie imuna unor presiuni, astfel ca trebuie sa taiem din fonduri, sa crestem eficienta si sa fim siguri ca vom cheltui acesti bani intr-un mod inteligent", a precizat liderul de la Londra, scrie Wall Street Journal.

Pe de alta parte, tarile lovite de criza, precum Grecia, au avertizat ca micsorarea fluxului de capital de la UE le va afecta foarte grav finantele.

De altfel, parerile contradictorii nu s-au axat doar pe ideea daca sa scada sau nu bugetul, ci si din ce zone sa faca aceste reduceri.

In timp ce tarile nord-europene, dar si presedintele Parlamentul European, Martin Schulz, au cerut marirea fondurilor pentru cercetare, infrastructura si alte zone, celelalte state membre au militat pentru concentrarea banilor spre masuri de crestere.

De altfel, statele care beneficieaza cel mai mult de programul european agricol, precum Romania si Belgia, se opun taierilor.

Daca nu se va ajunge la nicio intelegere in aceasta saptamana, unii oficiali se tem ca discutiile vor fi amanate cu cel putin un an, din cauza unor evenimente interne, precum alegerile din Germania.

In cazul in care acest lucru se va intampla, atunci multe state vor avea de suferit, deoarece li se va mari contributia la bugetul UE, la fel si proiectele de lunga durata, precum cele din infrastructura.

Citeste si:
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Coaliția PSD-PNL a făcut terci legea care-i proteja pe avertizorii de integritate și riscă procedura de infringement. „Poate arunca în aer PNRR”
Joi, 29 iunie, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a trecut prin parlament mai multe amendamente privind protejarea avertizorilor de integritate, în ciuda avertismentelor venite din partea...
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
USR se subțiază pe zi ce trece. 24 de membri au demisionat într-o singură zi
Demisiile din USR se țin lanț după ce membrii echipei USR din Țările Nordice au demisionat în bloc. Printre cei 24 de demisionari s-au regăsit președintele filialei, vicepreședinții...