Van Rompuy vede o crestere de 4% in Romania, in 2014

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 11:21
1231 citiri
Van Rompuy vede o crestere de 4% in Romania, in 2014
Foto: B1TV

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a felicitat Romania cu prilejul aniversarii a 7 ani de la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana cu prilejul vizitei pe care o efectueaza la Bucuresti cu aceasta ocazie, la invitatia premierului Ungureanu.

"Nu ne putem imagina UE fara Romania", a punctat Van Rompuy la finalul discutiilor pe care le-a avut miercuri dimineata, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.

Oficialul european a declarat ca a fost informat de seful statului roman cu privire la masurile pe care tara noastra le-a luat in ultimii ani pentru depasirea crizei, consolidarea bugetului si implementarea de masuri structurale.

El a subliniat ca incep sa se vada rezultatele lor, si ca, dupa o recesiune dura, Romania a inregistrat o crestere economica, de asteptat sa se continue si in anii urmatori.

Conform FMI, anul acesta cresterea economica a Romaniei va atinge 1,5%, urmand ca la finalul lui 2014 sa se poata ajunge si la o crestere de 4%.

"Vreau sa incurajez Guvernul pentru continuarea eforturilor", a punctat presedintele CoE, referindu-se apoi pe scurt la necesitatea ca Romania sa continue valorificarea fondurilor UE, de o importanta cruciala in opinia sa.

Oficialul european s-a mai referit si la necesitatea ca Europa sa raspunda fericit "provocarilor economice" cu care se confrunta, inclusiv prin adoptarea de strategii referitoare la crearea de locuri de munca, reducerea somajului in randul tinerilor sau prin incurajarea bugetelor nationale si europene "sa acorde prioritate motoarelor de crestere", cum ar fi investitiile in energie.

Ratificarea rapida a tratatului fiscal de catre Romania a fost un alt indemn adresat de Van Rompuy liderilor politici romani.

In ceea ce priveste aderarea la Spatiul Schengen, el a reamintit ca toti liderii europeni au subliniat in repetate randuri ca Romania a indeplinit toate conditiile legale si a mentionat progresele pe care tara noastra le-a facut in ultimele luni pentru cresterea controlului la frontiere.

"Securitatea energetica este mai importanta ca oricand, iar implicarea Romaniei este cruciala", a adaugat acesta.

Totodata, Van Rompuy a afirmat ca a fost informat de presedinte ca agricultura si fondurile de coeziune se numara printre prioritatile Romaniei la creionarea bugetului european viitor.

"La urmatorul Consiliul European din iunie vom continua discutiile", a mai spus presedintele CoE.

Ce i-a zis Basescu lui Van Rompuy despre Schengen - LIVE

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se afla pentru a treia oara in Romania, de data aceasta la invitatia premierului Mihai Razvan Ungureanu. Vizita este prilejuita de aniversarea a 7 ani de la semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare la UE si fost marcata printr-un discurs pe care oficialul european l-a tinut in Parlamentul Romaniei.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Van Rompuy Basescu 2012, #Van Rompuy vizita Romania, #Van Rompuy Romania Schengen , #presedintele Consiliului European