Locuitorii din orașul Herson - situat în regiunea omonimă din Ucraina - au luat cu asalt, duminică, 20 noiembrie, primul supermarket care și-a redeschis porțile de la începutul invaziei armatei ruse, din data de 24 februarie. Proprietarii magazinului au amenajat și un stand pentru încărcarea telefoanelor mobile, în contextul în care mulți ucraineni n-au energie electrică.
Anton Gerashchenko, un fost oficial al Kievului, a postat pe Twitter imagini video care surprind aglomerația din supermarketul ATB. Oamenii au format cozi lungi la casele de marcat, după ce și-au reînnoit proviziile.
Alții își încarcă telefoanele mobile în contextul în care infrastructura de electricitate din Ucraina a avut de suferit după bombardamentele repetate ale armatei ruse.
Pe 9 noiembrie, Rusia a decis ca trupele sale din Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene.
First ATB supermarket reopens in Kherson after 8 months of occupation.
Since the city is mostly without electricity, the store also opened a charging station. pic.twitter.com/60wUynZsAq
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 20, 2022
Sute de persoane au fost reţinute sau au dispărut în regiunea Herson în perioada în care aceasta s-a aflat sub controlul Rusiei, iar zeci de persoane este posibil să fi fost torturate, au concluzionat cercetătorii de la Universitatea Yale într-un raport susţinut de Departamentul de Stat al SUA, informează Reuters.
Raportul documentează detenţiile şi dispariţiile a 226 de persoane în Herson între lunile martie şi octombrie, dintre care un sfert ar fi fost torturaţi, iar cinci au murit în arest sau la scurt timp după eliberarea din arest. Rusia neagă că trupele sale vizează civili sau au comis atrocităţi.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, 12 locuri folosite pentru detenţie şi interogatorii în Herson şi Crimeea.
Cel puţin 55 dintre arestările sau dispariţiile raportate includ acuzaţii de tratament care ar putea constitui tortură conform dreptului internaţional, se arată în raport. Este vorba de bătăi, execuţii simulate şi ruleta rusească, şocuri electrice şi torturarea rudelor.
Mai multe persoane au declarat că au fost torturate pentru a furniza informaţii despre poziţia unităţilor militare ucrainene. Alţii au spus că au fost interogaţi despre conducerea mişcărilor de protest sau a grupurilor de opoziţie sau au fost torturaţi pentru a mărturisi delicte, se arată în raport.
Un număr de 60 de oficiali guvernamentali s-au numărat printre cei care au fost reţinuţi sau care au dispărut, precum şi 32 de persoane care se identificau drept tătari din Crimeea, conform aceluiaşi raport.