Ziare.com

Herta Muller, motiv de cearta intre politicieni - cine si de ce nu o vrea cetatean de onoare

Luni, 11 August 2014, ora 16:39

   

Herta Muller, motiv de cearta intre politicieni - cine si de ce nu o vrea cetatean de onoare
Herta Muller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, a picat la mijloc in rivalitatile politice dintre partenerii marii coalitii social-democrat/crestin-democrate care se afla in fruntea guvernului landului federal Berlin, prezidat de primarul guvernator social-democrat, Klaus Wowereit.

Presa locala scrie ca Senatul Berlinului a refuzat sa-i acorde Hertei Muller titlul de "cetatean de onoare", scrie RFI Romania.

Presa conservatoare insinueaza ca Herta Muller este o victima a social-democratilor, care nu o pot ierta pentru criticile ei la adresa comunistilor. Insa tocmai un social-democrat, Michael Naumann, care intre anii 1998 si 2001 a fost ministru federal de stat pentru cultura in guvernul german, a propus-o pe Herta Muller din partea Germaniei pentru Premiul Nobel pentru Literatura.

Deputatul crestin-democrat Michael Braun, care a inaintat propunerea in numele unor intelectuali, a declarat ca insusi primarul guvernator, Klaus Wowereit, s-ar fi opus acestei masuri. Braun a reusit sa-i convinga si pe reprezentantii altor partide din Senat, crestin-democrati, ecologisti si post-comunisti (din Partidul Stangii), sa voteze in favoarea propunerii. Doar social-democratii, care detin majoritatea in Senat, s-au opus.

Herta Muller urmeaza sa fie distinsa doar cu placheta "Ernst Reuter". Aceasta placheta, care poarta numele primarului guvernator social-democrat al Berlinului Occidental din 1948, se confera unor personalitati cu merite deosebite in domeniul stiintific, economic, politic si artistic.

Cei distinsi cu aceasta placheta nu se bucura de facilitati financiare sau materiale, spre deosebire de "cetatenii de onoare", care beneficiaza de un loc de veci finantat de land-ul Berlin, un abonament gratuit pe mijloacele de transport in comun si isi pot alege un artist care sa le picteze portretul ce va fi expus la sediul primariei centrale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3569 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din articol se vede ca este mai bine sa fii fotbalist decat laureata

a premiului Nobel!!!
Va dau un exemplu: Dragomir.
Ce, se compara cele doua recompense?!?

Oare dr Victorel s-a gandit ca ar putea sa o numeasca pe aceasta Doamna ambasadorul extraordinar al culturii si al Romaniei? Sau se supar Geoana si pepenasii sai?

 
 

 

Dumneata nu esti roman. Da ce vorbesti in numele nostru?

Nici macar literat nu esti.Nu ai nici o opinie la subiecte literare.

Un premiu Nobel este un Premiu Nobel.
Doar chinezii si-au bagat laureatul la puscarie.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor