Dosarul „Hexi Pharma”: Judecătorii s-au săturat să mai aștepte expertiza. Specialiștii, pedepsiți pentru tergiversare

Miercuri, 06 Aprilie 2022, ora 05:37
5812 citiri
Dosarul „Hexi Pharma”: Judecătorii s-au săturat să mai aștepte expertiza. Specialiștii, pedepsiți pentru tergiversare
Flori Dinu, fosta directoare a Hexi Pharma Co., a fost condamnată pe fond la 3 ani de închisoare. FOTO: Ionuț Mureșan

Magistrații au amendat experții contabili care lucrează deja de mai bine de jumătate de an la expertiza din Dosarul „Hexi Pharma”, chiar dacă aceștia au transmis la termenul de marți, 5 aprilie, că le-a mai rămas de făcut 20% din lucrare. În acest dosar, fosta șefă a companiei de biocide a fost condamnată cu executare.

Judecătorii Iuliana Marilena Ciolcă și Mihai Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel București au luat în discuție al 45-lea termen de judecată al apelului din dosarul Hexi Pharma 1, cel în care foștii directori ai companiei, Flori Dinu și Mihai Leva, sunt judecați pentru înşelăciune.

Dinu și Leva discutau relaxați cu avocații înainte de strigarea cauzei și din discuții reieșea că toți vor să se termine cât mai repede pentru a-și vedea de treburi. Ei știau deja, consultând actele dosarului, că procesul se va amâna, deoarece expertele contabile nu au finalizat raportul de expertiză nici la acest termen. Dosarul Hexi Pharma 1 are termene din 30 în 30 de zile, ocazie cu care se discută și măsurile asiguratorii.

După strigarea cauzei, grefiera de ședință a anunțat că prin ultimul înscris depus la dosar expertele cer o nouă amânare.

„Constatăm tergiversarea nejustificată a finalizării raportului de expertiză, motiv pentru care dispunem amendarea expertelor cu câte 2.500 de lei fiecare. Punem în vedere celor două experte să finalizeze expertiza sub sancțiunea maximumului special al amenzii. Au fost acordate suficiente termene pentru expertiză!”, a declarat judecătoarea Iuliana Marilena Ciolcă.

Cât a costat până acum doar fotocopierea actelor

Dosarul de înşelăciune în care sunt vizați Flori Dinu și compania Hexi Pharma – cel legat de livrarea dezinfectanților diluați către 340 de spitale din România – s-a blocat în a doua expertiză, una contabilă, după ce cauza a bătut pasul pe loc în perioada grevei judecătorești din 2019, în perioada pandemiei, apoi pe motiv că nu e gata expertiza chimică.

La termenul de vineri, 4 martie, completul de apel condus de judecătoarea Iuliana Marilena Ciolcă a anunțat că expertiza contabilă asupra documentelor Hexi Pharma este gata în proporție de 60%. Expertiza a debutat în toamna anului 2021 și de atunci, în așteptarea rezultatelor, cauza se tot amână.

Cele două experte contabile au depus la dosar o cerere de majorare a onorariului de la 5.000 de lei la 6.600 de lei, diferența fiind justificată de costurile fotocopierii documentelor. Altfel spus, 1.600 de lei au costat doar copiile xerox.

Două dosare sunt pe rolul instanțelor în care sunt vizați cei din conducerea firmei de dezinfectanți: Dosarul Hexi Pharma 1 având ca obiect înșelăciunea (inculpați: Flori Dinu și Mihail Leva – judecați pentru înșelăciune) și Dosarul Hexi Pharma 2 având ca obiect evaziunea fiscală (inculpați: Miron Victor Panaitescu și Attila Erdei – judecați pentru evaziune fiscală).

Cele două dosare Hexi Pharma: înșelăciune și evaziune fiscală

Pe fond, în Dosarul Hexi Pharma 1, Flori Dinu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare, Mihail Leva – 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acest dosar se judecă pe rolul Curții de Apel București și are termen pe data de 3 mai 2022.

Dosarul Hexi Pharma 2 se va judeca în continuare pe rolul Tribunalului București, după ce judecătorul fondului a constatat „nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcţia Naţională Anticorupţie”, însă decizia a fost desființată de instanța de control judiciar. Următorul termen a fost fixat pe 20 aprilie 2022.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Acuzațiile procurorilor în Dosarul Hexi Pharma 1

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor propria”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Din probatoriul administrat a mai rezultat că, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, a coordonat activitatea de vânzări desfăşurată de companie, asigurând plasarea pe piaţă la aproape toate unităţile sanitare de dimensiuni mari din România a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Cum a fost „fentată” Comisia Naţională pentru Produse Biocide

Flori Dinu mai este acuzată că, în intervalul 4 februarie 2014 - 9 martie 2016, a falsificat 49 de înscrisuri sub semnătură privată (fişe de prezentare ale produselor Hexi Pharma, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă), folosite de companie la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

Totodată, din probele administrate a reieşit faptul că, în perioada 14 iulie 2012 - 16 mai 2016, Mihai Leva, în calitate de şef de producţie, a ajutat la plasarea pe piaţa din România, la unităţile sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid.

De asemenea, între 4 februarie 2014 şi 9 martie 2016, Mihai Leva a falsificat 33 de înscrisuri sub semnătură privată, prin atestarea cu semnătura sa a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului (fişe de prezentare a produselor Hexi Pharma şi fişe cu date de securitate), din care cele 16 fişe cu date de securitate le-a şi întocmit, documente folosite de companie la Comisia Naţională pentru Produse Biocide, în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, care conţin menţiuni necorespunzătoare adevărului, sub aspectul concentraţiei de substanţe active şi al eficienţei biocide.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Managerul Spitalului Colțea, despre șantajul Oanei Zăvoranu: „Mi-a cerut 800.000 de euro, dar avocatul ei mi-a spus că scade la 200.000, că e Oana fată bună”
Managerul Spitalului Colțea, despre șantajul Oanei Zăvoranu: „Mi-a cerut 800.000 de euro, dar avocatul ei mi-a spus că scade la 200.000, că e Oana fată bună”
Oana Zăvoranu i-a cerut managerului Spitalului Colțea, dr. Ioan Bogdan Furtună, suma de 800.000 de euro cu titlul de despăgubiri pentru „managementul prost” al clinicii ei private, One...
„Justiția negociată e un drept relativ”. Cum a aflat elevul care și-a înjunghiat profesoara că infracțiunile se pedepsesc MOTIVARE
„Justiția negociată e un drept relativ”. Cum a aflat elevul care și-a înjunghiat profesoara că infracțiunile se pedepsesc MOTIVARE
Elevul judecat pentru tentativă de omor asupra profesoarei de japoneză de la Colegiul Național „Ion Creangă” din Capitală plănuia fie să își otrăvească victima cu ricină, fie s-o...
#Hexi Pharma dezinfectanti, #Flori Dinu condamnata inchisoare, #Mihai Leva condamnat, #curtea de apel bucuresti, #expertiza contabil judiciara , #Hexi Pharma