Hexi Pharma și un director al companiei de biocide, condamnați pentru evaziune fiscală. Hotărârea vine după ce instanțele au închis dosarul dezinfectanților diluați

Joi, 10 August 2023, ora 15:01
3202 citiri
Hexi Pharma și un director al companiei de biocide, condamnați pentru evaziune fiscală. Hotărârea vine după ce instanțele au închis dosarul dezinfectanților diluați
Hotărârea Tribunalului poate fi atacată la Curtea de Apel București. FOTO: Ionuț Mureșan

Miron Panaitescu, fost director al companiei Hexi Pharma, a fost condamnat miercuri, 9 august, la 5 ani și o lună de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, în timp ce Attila Erdei – o altă persoană din conducerea companiei – a scăpat prin intervenția prescripţiei. Hotărârea Tribunalului București în dosarul de evaziune al Hexi Pharma vine la câteva luni după ce judecătorii au dispus încetarea procesului penal de înșelăciune al companiei de biocide.

Miron Panaitescu (prietenul din copilărie al lui Dan Condrea) și Attila Erdei au fost trimiși în judecată de DNA în 2018, pentru evaziune fiscală, în Dosarul Hexi Pharma 2.

Reamintim că Dosarul Hexi Pharma 1, în care erau vizați Flori Dinu și Mihai Leva pentru înşelăciune și zădărnicirea combaterii bolilor, a fost închis definitiv de Curtea de Apel București pe data de 3 martie 2023.

La jumătate de an de la acea soluție, judecătorii Tribunalului București au pronunțat pe fond hotărârea în Dosarul Hexi Pharma 2:

 • Dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul Erdei Attila în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (6 acte materiale din perioada iunie – 07 iulie 2012)
 • Condamnă pe inculpata S.C. Hexi Pharma Co S.R.L. la pedeapsa de 400 zile-amendă, cuantumul unei zile amendă fiind de 1.000 lei, respectiv pedeapsa amenzii penale în cuantum total de 400.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată (fapta din 2012 - 30.08.2014)
 • Condamnă pe inculpatul Panaitescu Miron Victor la pedeapsa de 3 (trei) ani și 6 (șase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de,, complicitate la spălare de bani” în formă continuată (fapta din perioada iulie 2013 – 16 decembrie 2015).
 • Contopește pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare aplicată prin prezenta hotărâre cu pedeapsa 2 ani și 9 luni închisoare aplicată (…) prin Decizia penală nr. 1766/18.12.2015 a Curții de Apel București, și cu pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin (…) Decizia penală nr. 1204/15.10.2021 a Curții de Apel Cluj, în pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor obligatoriu de 1 an și 7 luni închisoare (o treime din totalul celorlalte două pedepse de 4 ani și 9 luni închisoare), urmând ca inculpatul Panaitescu Miron Victor să execute în final pedeapsa rezultantă principală de 5 ani și o lună închisoare.
 • Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată prin punerea la dispoziția părților și a Ministerului Public a hotărârii, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 09.08.2023”, se arată în minuta hotărârii.

Într-un dosar separat, Hexi Pharma 1, foștii directori Flori Dinu și Mihai Leva, precum și firma producătoare de biocide au scăpat de răspunderea penală vineri, 3 martie, pentru acuzațiile de înşelăciune, uz de fals și participație improprie la zădărnicirea combaterii bolilor ca urmare a intervenirii prescripţiei. Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Un complet de judecată format din magistrații Iuliana Marilena Ciolcă și Mihai Alexandru Mihalcea de la Curtea de Apel București au pronunțat decizia finală în dosarul în care Hexi Pharma – firma omului de afaceri Dan Condrea, care s-a sinucis – a fost deferită justiției în legatura cu livrarea dezinfectanților diluați către 340 de spitale din România.

Acuzațiile DNA în Dosarul Hexi Pharma 2

Pe data de 3 decembrie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

 • SC Hexi Pharma Co SRL pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,
 • Panaitescu Miron Victor, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor,
 • Erdei Attila, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 • În perioada 2012 – 2016, societatea S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată (prin interpunerea în relația comercială cu furnizorii reali a unor firme prin care s-a majorat în mod nejustificat prețul bunurilor achiziționate).
 • În același context, în vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma CO SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.
 • Prin aceste demersuri inculpata Sc Hexi Pharma Co Srl a prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 916.739 lei, din care 366.694,4 lei reprezintă impozit pe profit și 550.044,6 lei reprezintă taxă pe valoare adăugată dedusă în mod nelegal.
 • În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin SC Hexi Pharma co SRL și altor persoane fizice și juridice.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Patronul Sanimed, condamnat în primul dosar al EPPO sub conducerea lui Kovesi. „Fratele” mason al lui Secureanu a „umflat” de 4 ori costurile unei clinici MOTIVARE
Patronul Sanimed, condamnat în primul dosar al EPPO sub conducerea lui Kovesi. „Fratele” mason al lui Secureanu a „umflat” de 4 ori costurile unei clinici MOTIVARE
Afaceristul mason Cătălin Hideg, precum și firma acestuia, Sanimed, au fost condamnați de Tribunalul București pentru fraudă cu fonduri europene și spălare în primul dosar instrumentat de...
Orașul unde își va face sediu noua agenție UE pentru spălarea banilor: ”Poate spune acum în mod justificat că este capitala euro”
Orașul unde își va face sediu noua agenție UE pentru spălarea banilor: ”Poate spune acum în mod justificat că este capitala euro”
Decizia ca sediul noii agenţii a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor să fie la Frankfurt consolidează şi mai mult poziţia de centru financiar de vârf a Germaniei, a afirmat...
#Hexi Pharma dezinfectanti, #evaziune fiscala, #spalare de bani, #condamnare, #Tribunalul Bucuresti , #justitie